Hivatalos! Ebola-mentes lett Sierra Leone

Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO holnap hivatalosan is Ebola-mentesnek nyilvánítja Sierra Leonét, amely az év első felében a nyugat-afrikai térségben tomboló fertőzés egyik gócpontja volt – jelentette Freetownból az AFP hírügynökség. 

Szombaton jár le ugyanis az a 42 napos határidő, melynek újabb megbetegedés nélküli letelte a feltétel a járvány végének kinyilvánításához. Ugyanez az előírás egyelőre megakadályozza, hogy a szomszédos Guineát is fertőzésmentesnek minősíthessék, ott ugyanis még október elején is újabb betegeket kellett nyilvántartásba venni.

Sierra Leone a mostani fellélegzés ellenére tragikus mérleggel kell, hogy szembenézzen: a több hónapos fertőzéshullám körülbelül négyzer halálos áldozatot követelt a koldusszegény országban, ahol csak a világszervezet közreműködése és kiterjedt nemzetközi segítség révén tudtak felülkerekedni az ebolán. Ezért is érthető, hogy Freetownban nem készülnek semmilyen „ünneplésre”, a WHO formális deklarációja zárja az Ebola-járvány tragikus időszakát.

Szerző

Kevesen bíznak a kormányfőben

Publikálás dátuma
2015.11.06. 10:32
FOTÓ: Denis Doyle/Getty Images
Ha most tartanák a spanyol parlamenti választásokat, a konzervatív Néppárt (PP) kapná a legtöbb szavazatot, a voksok 29,1 százalékát szerezné meg. 

A december 20-ra kitűzött voksolás előtt másfél hónappal a CIS szociológiai kutatóintézet által készített felmérés szerint az ellenzék legfőbb ereje továbbra is a szocialista párt (a PSOE 25,3 százalékot érne el), harmadik helyre pedig a Ciudadanos középpárt jött fel, 14,7 százalékkal. A radikális baloldali Podemos tovább veszített erejéből, most 10,8 százalékon áll, míg az Egyesült Baloldal (IU) 4,7 százalékot szerezne. Egy éve ilyenkor a Podemos volt a harmadik legerősebb tömörülés, s a protestpárt abban bizakodott, hogy az ellenzék legfőbb erejévé léphet elő, idén év elején 24 százalékon tetőzött a támogatottsága, ám azóta - nem utolsó sorban a görög Sziriza párt viszontagságai miatt - vonzereje jelentősen csökkent. Az El País című lapban közzétett felmérés 2500 ember megkérdezésével készült október első felében, a Ciudadanos eredménye így már a katalán választásokon elért teljesítményét is tükrözi.

A felmérésben a madridi kormány tagjainak teljesítményéről is kikérték a választók véleményét. A CIS adatai szerint a spanyol közvélemény 53,9 százaléka „egyáltalán nem” bízik a néppárti kormányfőben, Mariano Rajoyban, 28,6 százalék pedig „kevéssé” bízik a spanyol miniszterelnökben. Igaz, az ellenzéki PSOE első embere sem arat átütő sikert, a megkérdezettek 41,6 százaléka kevéssé bízik Pedro Sánchezben, 35,5 százalék pedig egyáltalán nem.

Szerző

Visszatér a Charles de Gaulle az Öbölbe

Franciaország visszaküldi legnagyobb hadihajóját, a Charles de Gaulle repülőgéphordozót az Öbölbe, az Iszlám Állam (IS) elleni harc támogatására.

Párizs kezdettől támogatta a terrorszervezet iraki és szíriai terjeszkedésének visszaszorítása céljából szervezett nemzetközi koalíciót, 2014 szeptemberétől részt vett az iraki légicsapásokban, s a francia haderő idén szeptember óta Szíriára is kitejesztette misszióját. A Charles de Gaulle idén február és április között már állomásozott az Öbölben, visszatérése tehát újra megnöveli a francia harci gépek hatékonyságát. Jelenleg hat francia Mirage Jordánia, hat Rafale pedig az Emirátusok területéről száll fel az IS elleni bevetésekre.

A francia hadiflotta egyetlen repülőgéphordozójáról 40 harci gép indulhat napi száz bevetésre. A dél-franciaországi Toulonban karbantartási munkálatokon átesett Charles de Gaulle-t rendszerint egy tengeralattjáró, számos fregatt és egy utántöltő tanker is kíséri. A francia kormányzat az IS elleni fellépést önvédelmi akciónak tekinti, s a januári párizsi Charlie Hebdo terrormerényletekre adott válaszként csatlakoztak a nemzetközi koalícióhoz. Tavaly ősz óta francia harci gépek 271 légicsapást, eddig mintegy 1300 bevetést hajtottak végre Irak térségében, illetve két bevetésük volt Szíria felett.

Szerző
Témák
Iszlám Állam