Előfizetés

"Rossinak kell segítség"

Zsukk János Károly
Publikálás dátuma
2015.11.06. 06:53
Rossinak (jobbra) segítség vagy szerencse kell, hogy nyílt sisakos küzdelmet vívhasson Lorenzóval (balra) FOTÓ: EUROPRESS/GETTY
Pattanásig feszült körülmények között rendezik meg hétvégén a Valenciai Nagydíjat, a a gyorsaságimotoros-világbajnokság (MotoGP) szezonzáró futamát. A pontversenyt vezető, de büntetés miatt az utolsó helyről rajtoló Valentino Rossinak a csapattársával, Jorge Lorenzóval kell megküzdenie a világbajnoki címért. Lapunk kedvéért a 2007-es év 125 köbcentiméteres világbajnoka, Talmácsi Gábor elemezte az esélyeket, és felvetett egy rendkívül különleges forgatókönyvet is.

Óriási izgalmak és szinte tapintható feszültség mellett érkezik el hétvégén a gyorsaságimotoros-világbajnokság (MotoGP) a szezonzáró Valenciai Nagydíjhoz. A pontversenyt a kilencszeres világbajnok Valentino Rossi vezeti, hét ponttal megelőzve yamahás csapattársát, Jorge Lorenzót. A Doktornak becézett olasz sztár azonban nincs egyszerű helyzetben, ugyanis az előző futamon, a Maláj Nagydíjon megbüntették, és az utolsó helyről kell rajtolnia, miután érdekes lábmozdulatokat tett a Repsol Honda-versenyző Marc Márquez irányába, aki az eset miatt felborult, és kiszállt a versenyből.

Rossi még próbálkozott fellebbezni a Sportdöntőbíróságnál az ítélet ellen, de tegnap hivatalossá vált, hogy marad a büntetés. "Várható volt" – kezdte lapunknak az ügy kapcsán a 2007-es év 125 köbcentiméteres világbajnoka, Talmácsi Gábor. – "Szerintem csak azért nem kapott kizárást vagy áthajtásos büntetést, mert ő Rossi. Sajnos már egy ideje elmérgesedett a viszony közte és Márquez között."

Ha Lorenzo megnyeri a valenciai futamot, akkor Rossinak mindenképpen a második helyen kell végeznie, hogy világbajnok legyen. Persze végtelen variációja van annak, milyen eredmény mellett melyikük nyerne az összetettben, de Talmácsi szerint előfordulhat egy extrém eset is. "Akkor érheti utol Rossi a vetélytársát, ha a mezőnytől ehhez segítséget kap, például félreállnak és elengedik, hogy szemtől szemben döntsék el a vb-cím sorsát. Ilyenkor persze kicsit a szurkoló beszél belőlem, hiszen a hétvégén szereplő pilótáknak komoly gazdasági érdekeik fűződnek egy-egy pozíció megszerzéséhez" – vázolta fel a különleges forgatókönyvet a 34 éves sportember.

Hozzátette, fontos szerepet játszhat a futamon, hogy a kétszeres világbajnok Lorenzót feltehetőleg segíti majd Márquez, Rossi pedig a Ducatti-pilóta Andrea Iannone támogatásában bízhat, valamint beleszólhat a párharcba Dani Pedrosa, aki a legutóbbi három versenyből kettőt megnyert. "Nekem a Doktor a szimpatikusabb, mert nagyon taktikus versenyző, és szerintem őszintébben szokott nyilatkozni. Lorenzo viszont több futamot nyert idén, és száraz pályán ő a gyorsabb" – vélekedett Talmácsi, aki, ha teheti, személyesen kilátogat a királykategória viadalaira: az ominózus Maláj Nagydíjt is a helyszínről nézte.

A 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett versenyző 2009-ben szerepelt is a MotoGP-ben, azonban 2013-ban – a Supersport kategóriában indulva – két komoly balesetet is szenvedett, azóta nem versenyzik profi szinten. "Nem hoztam még meg a döntést a motoros pályafutásommal kapcsolatban. Van egy saját csapatom, a 2014-ben alapított Talmácsi Racing, azzal foglalkozom. Egészen más világba csöppentem csapatvezetőként, máshogyan látok rá a sportágra. Szerintem egyszer tudnék irányítani egy, a királykategóriában szereplő istállót, de most még sokat képzem magam" – mesélte a Népszavának Talmácsi, aki jelenleg is Thaiföldön van, ahol a pihenés mellett szakít időt az ottani motorsport feltérképezésére.

A Valenciai Nagydíj szombati időmérő edzése 14.10 órakor (Tv.: Digi Sport 1), míg a vasárnapi futam 14.00 órakor (Tv.: Digi Sport 2) kezdődik.

A két gigász idei szezonja

Valentino Rossi-Jorge Lorenzo: győzelmek (4-6), pole pozíciók (1-4), dobogós helyezések (15-11), világbajnoki pontok (312-305).Emberi szó kellene az idős embereknek

Tart az idős emberek házi segítségnyújtásának tavaly év elején elkezdett szigorítása, lezárult a szociális törvény nyári módosításához született végrehajtási rendeletek vitája, de a terület szakemberei szerint ettől nem kapnak jobb ellátást az rászorulók.

A szociális törvény július közepén kihirdetett módosítása értelmében 2016 januárjától a házi segítségnyújtáson belül különválasztják a szakképzetlen dolgozókkal is ellátható szociális segítést az ápolói képzettséggel végezhető személyi gondozástól. Ha valaki mindkettőre jogosult, akkor sem kaphat napi négy óránál hosszabb segítséget, a gondozási szükségletet pedig orvos és egy 14 területre kiterjedő értékelőlap bonyolult pontozási rendszere segítségével határozza meg minden intézményvezető. Az ellátásban már bennlévők felülvizsgálatát év végéig kell befejezni, a szociális szféra szakmai szervezetei azonban nem örülnek a feladatnak, mert a pontozást maguk is önkényesnek és ellenőrizhetetlennek tartják.

A Szociális Szakmai Szövetség elnöke emlékeztet rá: a szigorítások arra vezethetők vissza, hogy az utóbbi öt-hat évben a házi szociális gondozásban részesültek száma 80 ezerről 250 ezerre ugrott, amit sem pénzzel, sem felkészült alkalmazottakkal nem lehetett követni. Krémer Balázs ismeretei szerint az átlagnál nagyobb mértékben bővültek az egyházi szervezetek intézményei, de trükkös hirdetések is megjelentek olyan szöveggel, hogy ha egy bejárónő hoz nyolc gondozást igénylő embert, akkor járulékot fizetnek utána. A szociológus hangsúlyozza, hogy a szakma ismeri ezeket a történeteket, de a spórolás technokrata eszközeivel nem ért egyet, mert az ágazat irányítói nem tették fel az alapvető kérdéseket: mi a változtatások célja, értelme, kiknek és milyen szolgáltatásokat akarnak valójában nyújtani.

Látni kell – teszi hozzá, hogy a házi gondozás ma 90 százalékban háztartási segítségnyújtást és beszélgetést jelent, ami elméletben indokolja a gondozás és a szociális segítés szétbontását, de ez az íróasztal mellett született gondolat a gyakorlatban nem működik, hisz a feladatok egymással párhuzamosan jelentkeznek.

Az új egészségügyi államtitkár terveiről, amelyek a közvetlen orvosi beavatkozásra nem szoruló, főként idős és krónikus betegségekben szenvedők szociális ágazatnak történő átadásáról szóltak, semmilyen részletet nem lehet tudni. Ezért mondja a szociológus, hogy a két szakterület keveredése továbbra is átláthatatlan, de semmi értelme sincs egy tisztán egészségügyi, ápolási szolgáltatást a szociális szektor intézményeiben ellátni.

A házi szociális gondozást kérők háromnegyede ma magányosan élő idős asszony – emlékeztet Krémer Balázs. Ők többnyire sem egészségügyi ápolásra, sem gondozásra nem szorulnak, pusztán magányuk és szorongásukat kellene oldani, biztonságérzetüket javítani, ehhez „emberi szó” kellene. Ha ebből a szempontból vizsgálnák felül a szolgáltatásokat, akkor tömegeknek kínálna megoldást a társas lehetőségek szervezése és vész esetére a biztonságérzetet növelő legegyszerűbb technikai jelzőrendszer működtetése.

Krémer úgy látja, ha a most javasolt, főként egészségügyi adatokra épülő kérdőív alapján ítélik meg a rászorultságot, az megint a jobb körülmények között élő városi időseket segíti és nem a kis falvakban, vagy külterületeken élőket. „Előbbi csoportnak lehet, hogy több az egészségügyi nyavalyája, de a termosztát felcsavarásával meleg lakásban élhet, míg utóbbiaknak segítség kell a favágáshoz és behordásához”.

A felvetésre, hogy a szakmai végzettséget nem igénylő segítségnyújtásra közmunkásokat is alkalmaz a rendszer, Krémer Balázs úgy reagál, hogy éppen ezért kellene tisztázni, mi a valódi célja a házi gondozásnak. Szakképzetlen közmunkásokat takarításra lehet alkalmazni, nekik csak azt kell megtanítani, hogyan tartsák tiszteletben az egyéni igényeket.

A szakmai szövetség elnöke nemcsak ebben sürget szemléletváltást a házi gondozás területén. Szerinte azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy nálunk is van egy nyugdíjas réteg, amelyik megengedhetné magának, hogy legális, szabályozott piacon, de megfizethető áron magánszolgáltatásokat vásároljon. A többi jogosult ellátására ezzel valóban fel lehetne szabadítani kapacitásokat a közszolgáltatási házi gondozásban.

Emberi szó kellene az idős embereknek

Tart az idős emberek házi segítségnyújtásának tavaly év elején elkezdett szigorítása, lezárult a szociális törvény nyári módosításához született végrehajtási rendeletek vitája, de a terület szakemberei szerint ettől nem kapnak jobb ellátást az rászorulók.

A szociális törvény július közepén kihirdetett módosítása értelmében 2016 januárjától a házi segítségnyújtáson belül különválasztják a szakképzetlen dolgozókkal is ellátható szociális segítést az ápolói képzettséggel végezhető személyi gondozástól. Ha valaki mindkettőre jogosult, akkor sem kaphat napi négy óránál hosszabb segítséget, a gondozási szükségletet pedig orvos és egy 14 területre kiterjedő értékelőlap bonyolult pontozási rendszere segítségével határozza meg minden intézményvezető. Az ellátásban már bennlévők felülvizsgálatát év végéig kell befejezni, a szociális szféra szakmai szervezetei azonban nem örülnek a feladatnak, mert a pontozást maguk is önkényesnek és ellenőrizhetetlennek tartják.

A Szociális Szakmai Szövetség elnöke emlékeztet rá: a szigorítások arra vezethetők vissza, hogy az utóbbi öt-hat évben a házi szociális gondozásban részesültek száma 80 ezerről 250 ezerre ugrott, amit sem pénzzel, sem felkészült alkalmazottakkal nem lehetett követni. Krémer Balázs ismeretei szerint az átlagnál nagyobb mértékben bővültek az egyházi szervezetek intézményei, de trükkös hirdetések is megjelentek olyan szöveggel, hogy ha egy bejárónő hoz nyolc gondozást igénylő embert, akkor járulékot fizetnek utána. A szociológus hangsúlyozza, hogy a szakma ismeri ezeket a történeteket, de a spórolás technokrata eszközeivel nem ért egyet, mert az ágazat irányítói nem tették fel az alapvető kérdéseket: mi a változtatások célja, értelme, kiknek és milyen szolgáltatásokat akarnak valójában nyújtani.

Látni kell – teszi hozzá, hogy a házi gondozás ma 90 százalékban háztartási segítségnyújtást és beszélgetést jelent, ami elméletben indokolja a gondozás és a szociális segítés szétbontását, de ez az íróasztal mellett született gondolat a gyakorlatban nem működik, hisz a feladatok egymással párhuzamosan jelentkeznek.

Az új egészségügyi államtitkár terveiről, amelyek a közvetlen orvosi beavatkozásra nem szoruló, főként idős és krónikus betegségekben szenvedők szociális ágazatnak történő átadásáról szóltak, semmilyen részletet nem lehet tudni. Ezért mondja a szociológus, hogy a két szakterület keveredése továbbra is átláthatatlan, de semmi értelme sincs egy tisztán egészségügyi, ápolási szolgáltatást a szociális szektor intézményeiben ellátni.

A házi szociális gondozást kérők háromnegyede ma magányosan élő idős asszony – emlékeztet Krémer Balázs. Ők többnyire sem egészségügyi ápolásra, sem gondozásra nem szorulnak, pusztán magányuk és szorongásukat kellene oldani, biztonságérzetüket javítani, ehhez „emberi szó” kellene. Ha ebből a szempontból vizsgálnák felül a szolgáltatásokat, akkor tömegeknek kínálna megoldást a társas lehetőségek szervezése és vész esetére a biztonságérzetet növelő legegyszerűbb technikai jelzőrendszer működtetése.

Krémer úgy látja, ha a most javasolt, főként egészségügyi adatokra épülő kérdőív alapján ítélik meg a rászorultságot, az megint a jobb körülmények között élő városi időseket segíti és nem a kis falvakban, vagy külterületeken élőket. „Előbbi csoportnak lehet, hogy több az egészségügyi nyavalyája, de a termosztát felcsavarásával meleg lakásban élhet, míg utóbbiaknak segítség kell a favágáshoz és behordásához”.

A felvetésre, hogy a szakmai végzettséget nem igénylő segítségnyújtásra közmunkásokat is alkalmaz a rendszer, Krémer Balázs úgy reagál, hogy éppen ezért kellene tisztázni, mi a valódi célja a házi gondozásnak. Szakképzetlen közmunkásokat takarításra lehet alkalmazni, nekik csak azt kell megtanítani, hogyan tartsák tiszteletben az egyéni igényeket.

A szakmai szövetség elnöke nemcsak ebben sürget szemléletváltást a házi gondozás területén. Szerinte azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy nálunk is van egy nyugdíjas réteg, amelyik megengedhetné magának, hogy legális, szabályozott piacon, de megfizethető áron magánszolgáltatásokat vásároljon. A többi jogosult ellátására ezzel valóban fel lehetne szabadítani kapacitásokat a közszolgáltatási házi gondozásban.