Előfizetés

Őrizetbe került Benzema

Publikálás dátuma
2015.11.05. 06:56
Nagy bajban a francia futballista FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MANUEL QUEIMADELOS ALONSO
Nagy bajba került Karim Benzema, a Real Madrid labdarúgója, akit tegnap őrizetbe vett a francia rendőrség a válogatottbeli csapattársát, Mathieu Valbuenát érintő zsarolási üggyel összefüggésben.

A francia hírügynökség jelentése szerint az algériai származású játékos beidézésre reggel 9 órakor érkezett meg a versailles-i rendőrkapitányságra, ahol őrizetbe vették, majd azt próbálták kideríteni, hogy milyen szerepet játszott ebben az ügyben: lojális volt csapattársával, vagy a zsarolók cinkosaként lépett fel, amikor arról beszélt neki, hogy létezik egy intim videó, amelyen Valbuena felbukkan, s amelyet felhasználhatnak ellene. Egy, az ügy részleteit ismerő forrás szerint Benzema a válogatott clairefontaine-i edzőtáborozása idején, október 5-én tett említést a felvételről a Lyon labdarúgójának. A rendőrség most azt igyekszik kideríteni, hogy baráti figyelmeztetésről vagy nyomásgyakorlásról volt-e szó.

Valbuena már júniusban panaszt tett amiatt, hogy egy ismeretlen felhívta őt és tudatta vele, birtokában van egy kompromittáló videó. A telefonáló az ügy „elrendezését” javasolta, ugyanakkor pénzösszegről nem beszélt. Ezt követően egyeztetés kezdődött közte és egy rendőr között, aki Valbuena bizalmasának adta ki magát. A zsaroló azzal fenyegetőzött, hogy a jövő évi, franciaországi Európa-bajnokság előtt nyilvánosságra hozza a felvételt, amennyiben nem fizetnek neki.

A nyomozás során őrizetbe vettek négy személyt, köztük Djibril Cissét, a visszavonulását néhány hete bejelentő korábbi válogatott csatárt, akit azonban kihallgatását követően szabadon engedtek. A futballista állítólag korábban maga is figyelmeztette Valbuenát: arról suttognak, hogy létezik egy ilyen videó. A rendőrség azonban ezt jóhiszemű cselekedetnek minősítette, Valbuena pedig később bocsánatot kért tőle a megpróbáltatásokért. A gyanú szerint Benzemát a zsarolók – akik akkor még szabadlábon voltak – egy rokonán keresztül próbálták meg rávenni arra, hogy járjon közbe a zsarolásban.

Kubatov nem köt kompromisszumot

A politikát és a trágárságot sem tűri a Ferencváros stadionjában Kubatov Gábor, a klub elnöke, a Fidesz országos pártigazgatója. Amint azt a vezető a Hargita Népének adott interjúban elmondta, az utóbbi hónapokban folytatott küzdelemben elveszítettek ugyan 3000 ultrát, de megnyertek legalább ugyanennyi embert.

„Nincs kevesebb nézőnk, vagy maximum 500 szurkolóval kevesebben járnak ki – fogalmazott Kubatov, aki nem lát esélyt arra, hogy a közeljövőben kompromisszumot kössön az elégedetlenkedő drukkerekkel. – A vénaszkenner és a beléptetés csak indok. A szurkolók jöjjenek be a stadionba, de ne legyen balhé. Ne legyen a stadion környékén erőszak, ne háborúzzanak sem a rendőrökkel, sem az ellenfél szurkolóival. Azt kérjük a szurkolóktól, hogy ne trágárkodjanak, mert ha igen, nem jönnek ki az édesanyák. Ha nem jönnek ki az édesanyák, nem jönnek ki a gyerekek. És ha nem jönnek ki a gyerekek, akkor egy idő után nem lesz, aki szerelmes legyen a Ferencvárosba.”

Még mindig kevés új lakás épül

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2015.11.05. 06:22
FOTÓ: Vajda József
Szinte mindenkit meglepett, hogy 9,5 százalékkal csökkent idén az első háromnegyed évben a tavalyi hasonló időszakhoz képest az átadott új lakások száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint. Szám szerint január és szeptember vége között összesen 4657 lakás épült az országban.

A lakásépítési engedélyek száma viszont 24 százalékkal nőtt. De, ahogyan Borsi László ingatlanszakértő a Népszavának megjegyezte, nem minden engedélyből lesz lakás, várhatóan ezek 50-70 százaléka valósul meg.

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület elemzése szerint enyhe arányeltolódás fedezhető fel a természetes személyek és a vállalkozások által épített lakások között, az utóbbiak javára. Saját használatra a lakások 54, értékesítésre 43 százaléka épült.

Balogh László, az ingatlan.com szakértője szerint a mostani és a korábban megjelent statisztikákból is az látszik, hogy a lakáspiacon nincs elég új lakás, pedig igény lenne rá. A következő időszakban részben a lakáscélú állami támogatásoknak, ezen belül az új lakásokra is igényelhető 0,5-3,25 millió forint összegű családi otthonteremtési kedvezmény (csok) miatt növekedhet az új lakások piaca.

Borsi László viszont úgy vélte, inkább az újszerű lakások iránt erősödik a kereslet. Új lakást csak egy viszonylag szűk kör vásárol. Az ingatlanszakértő szerint valószínűleg sem idén, sem jövőre nem éri el az új lakások száma a 10 ezret. A válság előtti időszakban 35-40 ezer új otthonba költözhettek be a lakók. Kétségtelen tény, hogy a lakáspiac jelentős mértékben bővült és a korábbi 70-80 ezer helyett idén 100 ezernél is több lakásvásárlási szerződést írhatnak alá, de ezek zömmel használt ingatlanokról szólnak - említette Borsi László. Sokan az eladott lakásuk árából, esetleg hitellel kiegészítve, új lakást vennének.

Ezt a véleményt osztotta Koji László is, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Erre az évre 9500 új lakást vártak, de a tavalyinál kevesebb készülhet el. Két éve 7300, 2014-ben több mint 8300 új lakás épült Magyarországon.

A szervezet elnöke megjegyezte, továbbra sem megoldott a lakossági lakásépítések finanszírozása. Szükség lenne arra, hogy a kereskedelmi bankok 3-4 százalék közötti kamatozású, hosszú távú forintalapú lakáskölcsönt nyújtsanak kiszámítható, az átlagos pénzügyi helyzetben lévő családok által is vállalható feltételekkel. Hozzátette, egy ilyen hitelkonstrukció kidolgozásához elengedhetetlen a kormányzati szerepevállalás. Koji László hangsúlyozta, az új lakások áfáját 27 százalékról 5 százalékra kellene mérsékelni.

A szakemberek továbbra is hiányolják a korábban már beígért kormányzati lakáskoncepciót, amelynek a kedvező hatásai amúgy is csak 1-2 év múlva jelentkeznek.