Előfizetés

Őrizetbe vették a Real Madrid sztárfocistáját

Publikálás dátuma
2015.11.04. 13:18
FOTÓ: Arroyo Moreno/Getty Images
A Real Madrid francia játékosa, Karim Benzema őrizetbe került szerda reggel, miután őt is meggyanúsították egy nyáron kirobbant zsarolási ügyben.

A rendőrség bűnszervezetben elkövetett zsarolás kísérletének vádjával már korábban kihallgatta Djibril Cissét, a korábbi 41-szeres válogatott futballistát, aki egy társaság tagjaként szexvideóval zsarolta egykori csapattársát, a szintén válogatott Mathieu Valbuenát, akit többször is felhívták, és 150 ezer eurót követeltek tőle. A felvételt állítólag Valbuena egyik régi telefonjáról szerezték meg, azt egyelőre nem lehet tudni, a zsarolók pontosan hogy szerezték meg.

Benzema október végén, a francia válogatottnál beszélt Valbuenának a videó létezéséről.  Egyes hírek szerint Benzema volt az, aki megpróbálta rávenni Valbuenát, hogy fizessen. A L'Equipe úgy tudja, hogy a zsarolók vették fel a kapcsolatot korábban a Real-csatár családtagjaival, hogy bevonják a zsarolásba. Benzema kedden csapata Bajnokok Ligája-meccsén a PSG ellen nem is játszott. A csatár szerdán kora reggel érkezett a Párizs közeli Versailles rendőrségére, ott vették őrizetbe - írja az Index.

Selmeczi "folyamatosan hazudik"

Publikálás dátuma
2015.11.04. 13:02
Selmeczi Gabriella, a népjóléti bizottság fideszes elnöke. FOTÓ: Népszava
Az MSZP azt kezdeményezi, hogy az arra rászoruló gyerekeknek az állam az év minden napján biztosítsa a napi egy meleg étkezést - mondta az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista tagja szerdán Budapesten sajtótájékoztatón, majd lemondásra szólította fel Selmeczi Gabriellát, a népjóléti bizottság fideszes elnökét.

Bangóné Borbély Ildikó elmondta, egyetlen gyermek sem éhezhet, ezért az MSZP törvénycsomagot nyújtott be a gyermekéhezés felszámolására. Kerül, amibe kerül, ezt a problémát a kormánynak meg kell oldania - hangoztatta.

Javaslatukat ismertetve közölte, a nevelési, gondozási, oktatási intézménybe járó gyerekeknek a hétvégén és a szünidőben is biztosítani kell az étkeztetést. Hozzátette: a három év alatti gyermekek esetében - a költségvetés támogatásával - az önkormányzatnak kellene biztosítania a napi meleg étkezést.

Bangóné Borbély Ildikó szerint probléma az is, hogy a szociális nyári étkezés keretében a rászoruló gyerekeknek csak ötöde jut meleg ételhez naponta. Kérdésre válaszolva az MSZP-s képviselő elmondta, hogy javaslatcsomagjuk a gyermekétkeztetésre a költségvetésben biztosított forrásokon felül további 30 milliárd forintos kiadást jelentene. Ez két-három stadion árából megoldható - jegyezte meg.

Bírálta a gyermekéhezés felszámolását célzó nemzeti minimum javaslattal kapcsolatos kormányzati álláspontokat. Selmeczi Gabriellát, a népjóléti bizottság fideszes elnökét lemondásra szólította fel, mert "folyamatosan hazudik". Bangóné Borbély Ildikó nem kívánta minősíteni Harrach Péter KDNP-frakcióvezető azon kijelentését, hogy azért nem támogatták a programot, mert nem kívánnak baloldali kampányt szolgálni.

Arra a kérdésre, hogy Hiller István, az MSZP volt elnöke szerint jelenleg nincs jobb megoldás az illegális bevándorlással szemben, mint a kerítés, Budai Bernadett szóvivő azt mondta, Európa ma valóban nem tud egy egységes, jó megoldást kínálni a probléma kezelésére. Mind Orbán Viktornak az Európai Néppárt felé, mind az MSZP elnökének az Európai Szocialisták felé az a feladata, hogy ezt a közös európai megoldást szorgalmazza - közölte. A szóvivő szerint az unió belső határain felhúzott kerítést nem jelenthet megoldást, mert az szétzilálja az EU-t, de az unió külső határain felhúzott kerítés lehet egy eszköz.

Titkosszolgákat ültetne be a médiumokhoz Pintér

Publikálás dátuma
2015.11.04. 12:58
Fotó: Tóth Gergő
Minden tartalomszolgáltató köteles foglalkoztatni a nemzetbiztonság munkatársait, ha erre felkérés érkezik, így módosítaná a nemzetbiztonsági törvényt Pintér Sándor belügyminiszter - szúrta ki az Index. A minisztérium nem cáfolta, hogy ilyen értelmezése lehet a javaslatnak, jelezte azonban, hogy lesz még módosítás a módosításon.

Meglepően módosítaná a nemzetbiztonsági törvényt Pintér Sándor belügyminiszter. Előírná ugyanis, hogy ha a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői úgy döntenek, a tartalomszolgáltatók (tévék, rádiók, híroldalak) kötelesek munkatársnak felvenni a titkosszolgálat embereit.

Pintér múlt héten nyújtott be egy indoklással együtt 34 oldalas módosítócsomagot a rendvédelmi szervek jogviszonyáról. A 38. paragrafus azonban a nemzetbiztonsági törvény módosításáról szól. Ebben az áll, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok milyen szervezetekbe küldhetnek munkatársakat, akikkel a szervezetek kötelesek munkaviszonyt létesíteni. 

A módosításban olyan szervezetek szerepelnek főként (a nemzetbiztonság szempontjából különleges fontosságú állami szervek, a tartós állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek, a hírközlési és postai szolgáltatók, a központi energiaellátó, a hadiipari kutatással foglalkozó üzemek és intézmények), amelyeknél nem meglepő a titkosszolgálat jelenléte.

Pintér azonban az érintett szervezetek között említi a külön jogszabályban meghatározott infrastruktúra, alkalmazás- és tartalomszolgáltatókat is. A miniszter az indoklásban nem definiálja, milyen tartalomszolgáltatókról van szó. Más törvényben sem szerepel ilyen meghatározás egyelőre. A módosítást Pintér csak azzal indokolja, hogy a hírközlési és postai szolgáltató piac liberalizációja és a kormányzati struktúra átalakulása teszi szükségessé a változtatást - írja a portál.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese egy kedden benyújtott módosítójában el is törölné ezt a passzust a javaslatból. Szerinte ugyanis a módosítás akár olyan rendkívül tág értelmezést is megnyithat, ami alapján hírportálokat, rádiókat, televíziókat üzemeltető cégek is ebbe a kategóriába eshetnek. Az ellenzéki politikus szerint ráadásul kormányhatározatban bármikor bővíthetik az érintett szervek körét, akiknek alkalmazni kell a nemzetbiztonság munkatársait, ha felkérés érkezik. Például a polgármesteri hivataloknak is.

Az Index megkereste a szaktárcát: nem cáfolták, hogy a módosítást így lehet értelmezni. A BM viszont jelezte konkrétumok megnevezése nélkül, hogy "a törvényjavaslathoz kapcsolódóan módosító javaslatok benyújtására kerül sor, melyekről a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság várhatóan jövő heti ülésén fog dönteni". 

Félremagyarázásról beszél a kormány

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerdai közleménye szerint félremagyarázás, hogy titkosszolgálati munkatársak kerülnének az online tartalomszolgáltatók szerkesztőségeibe.

Mint írják, az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslatot "a magyar ellenzék tudatosan félreértelmezi és félremagyarázza: azaz szó sincs arról, hogy online újságok/tartalomszolgáltatók szerkesztőségeibe kerülnének titkosszolgálati munkatársak".
A közlemény szerint a javaslat "azt teszi lehetővé, ami eddig is így volt", nemcsak Magyarországon, hanem a világon mindenhol intézményesült formában, vagyis hogy a távközlési szolgáltatóknál - például a mobiltelefon-társaságoknál - legyenek ilyen alkalmazottak.