Tóbiás: végigviszem a következő választásig

Publikálás dátuma
2015.10.31. 06:00
FOTÓ: Tóth Gergő
Azért az átalakulásért, amelyet az MSZP egy évvel ezelőtt meghirdetett, s amelyért az elmúlt hónapokban sokat dolgoztunk, érdemes vállalni a konfliktusokat - állítja Tóbiás József. Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint ugyanakkor nincs feszültség a pártjában, inkább munka van, amelynek célja, hogy olyan párttá váljanak, amely valóban a magyar társadalom, s az emberek igazi problémáival, azok megoldásával foglalkozik.
FOTÓ: Tóth Gergő

FOTÓ: Tóth Gergő

 

- Meg tudja teremteni azt a kánont, amit az MSZP csapatként is képvisel, kommunikál a jövőben?

- A vezetést a kongresszus választja, az elnökségben most nagyon sokféle politikus megjelenik. Nem hiszek abban, hogy csak az én hangom számít, a mai vezetést az ország különböző településéről érkezett, eltérő szakmai és helyi tapasztalatokkal bíró szakemberek alkotják. Ez az elnökség az elmúlt másfél évben tisztességesen dolgozott. Volt bátorsága átlépni a rossz hagyományokon, törekvése az, hogy demokratikusan működtesse a testületet, igyekszik megváltoztatni berozsdásodott szervezeti konstrukciókat. Ez az elnökség tehát a sokszínűségével és az általam természetesnek tartott vitáival együtt egy csapat, amely érzi, hogy a változtatás elkerülhetetlen, és hogy a változás iránya helyes.

- Mi ennek a változásnak a lényege?

- Talán az új szemlélet, hogy nem önmagunkért vagyunk. Erről a szemléletváltásról fog szólni a novemberi kongresszus, s ez lesz a következő három év munkájának alapja is.

- Akkor ez a kongresszus olyan programról dönt majd, amely kormányváltására készíti fel a pártot?

- Természetesen, hiszen kormányprogrammá tesszük az állampolgárok problémáinak megoldását. Ennek a kongresszusnak kifejezetten az a feladata, hogy kijelölje az utat, amely a 2018-as választásokig felépíti a párt tartalmi, valós mondanivalóját, amivel tényleges alternatívájává tudja tenni az MSZP-t a jelenlegi hatalomnak.

- Tehát kormányzóképes erőnek tartja az MSZP-t?

- Ma a szocialista párt semmivel sem képtelenebb a kormányzásra, mint az ellenfelei, de sokat kell még dolgoznunk, hogy megfeleljünk a velünk szimpatizálóknak. Ez tény. De ne kérjék rajtam számon alig több mint egy év pártvezetés után az elmúlt tíz év munkáját. Azt nem lehet egy év alatt elvégezni.

- Három év elég lesz?

- Elégnek kell lennie. Amennyiben a kitűzött programot végrehajtjuk, 2018-ra az MSZP-ben végbemegy az a változás, amely a kormányzóképességhez és a Fidesz-kormány leváltásához szükséges.

- Tehát az Orbán-rendszer leváltása a cél?

- Természetesen, hiszen ez egy politikailag bebetonozott, autoriter rezsim, amely az ellenzéket és az állampolgárokat egyaránt kizárja a demokratikus hatalomgyakorlásból. Társadalmi szempontból is elfogadhatatlan, hogy a kiváltságokhoz, a kormányzati kapcsolatokhoz kötődés legyen az egyedüli értékmérő. Nem a teljesítmény, nem a szaktudás, nem a képesség az, amivel ma Magyarországon boldogulni lehet, hanem hogy része vagy-e az Orbán-rendszernek, vagy sem. Pedig a társadalom nagyobb része képtelen beilleszkedni a Fidesz világába, mert az idegen tőle, csak szeretné végezni a munkáját, politikamentesen. A dolgozót azonban ma nem védi a törvény, 2010 óta elvették a döntési szabadságát a munkája, a szabadideje, s a pénze ügyében, és folyamatosan látunk arra kísérleteket, hogy megfosszák az állampolgárokat a magánéleti döntések szabadságától is. A Fidesz csak a negatív szabadságot ígéri; hogy majd megvédi a menekülttől, a rokkantnyugdíjastól, a magánnyugdíj-pénztári tagtól az állampolgárt. A sorsuk, jövőjük felett való döntés szabadságát ez a hatalom nem biztosítja az embereknek. A valódi alternatíva ebből keletkezhet, ehhez kell eljutnia az MSZP-nek. A szocialisták kormányzása ugyanis nem jelentheti azt, hogy minden marad, csak kicserélődnek a politikai szereplők.

- Egy ilyen típusú szemléletváltás sikerre viteléhez is erős vezetőre van szükség. Ön az?

- Vannak erős vezetők, akik glóriát gyártanak a fejük köré, s a vezérelvet képviselik, de én inkább az integrátor szeretnék lenni, az a vezető, aki a csapatot építi, s abban a saját szakértelmének megfelelően irányít, ösztönöz, adja át a gondolatait. Nem az erőt vallom, hanem a bizalom és hit fontosságát.

- Ám a választók mintha nem hinnének MSZP-nek, hiszen most jelent meg egy közvélemény-kutatás, ami szerint az elmúlt húsz év legrosszabb támogatottsági mutatóit produkálja a párt.

- Minél közelebb kerülünk a mindennapi valósághoz, annál közelebb kerülünk majd a választókhoz is. A szocialistáknak meg kell érteniük, a politika nem csak az, hogy mit ír az újság, hanem az, hogy mit mondanak nekünk az emberek, s mi ebből mit oldunk meg. Nem hitethetjük el magunkkal, hogy tudjuk, az emberek mit gondolnak. Nekünk meg kell tapasztalni a valóságot. Ezért tartom kiemelkedően fontosnak a helyi szervezetek munkáját, hiszen a helyben politizálók ismerik, sőt, megélik azoknak az állampolgároknak a mindennapi valóságát, akiknek, s akikről nekünk beszélnünk kell.

- Akkor ez a mostani roadshow a róluk való információgyűjtés?

- A hat regionális találkozó arról is szól, hogy tapasztalatot szerezzek, szerezzünk a helyi társadalmak világáról. Ebben látom a Fidesszel elégedetlen többséghez közeledés lényegét, mert - ha már közvélemény-kutatásokra hivatkozunk - amellett hogy ez a kiábrándult, bizonytalan tömeg nem mozdult el az MSZP felé, az is kimutatható, hogy a kormányzással elégedetlenek csoportja ugyanakkora, mint 2014-ben, a választások előtt volt. Akkor ez a jelentős többség nem hozott változást, mert kizárólag csak hatalmi alternatívát kínáltunk, nem igazi megoldásokat a nehézségeikre. Addig nem fog ez a többség megmozdulni, amíg nem érzi azt, hogy közvetlenül róla szól a választás, amíg nem érzi, hogy van valódi képviselete.

- Ezzel lehet megtörni a Fidesz által monopolizált közbeszédet?

- A legjobb fegyver a Fidesz retorikájával szemben, ha azt a valósággal ütköztetjük. Azzal nem tud mit kezdeni. A valóságot kell föltárni és bemutatni. A valóságot kell megjeleníteni. Amit mi prioritásnak tartunk a dolgozói szegénység, vagy a vasárnapi boltzár kérdésköreiben, az nem pártügy, hanem társadalmi ügy, s ezekben lehet társadalmi összefogás.

- Gyurcsány Ferenc is összefogást sürget.

- Ő pártokban gondolkodik, én pedig az emberekben. Számára az alapkérdés, hogy fogjanak össze az ellenzéki erők. Ezt már 2014-ben beárazták a választópolgárok. Láttam, olvastam, rendben van, nem érdemel több szót.

- De hát az egymással versengő pártokkal nem kell foglalkozni?

- Megítélésem szerint a baloldalon nincsenek versengő pártok. Egy baloldali párt van, úgy hívják MSZP. Éppen ezért a kérdés nem az, hogy mit kezdenek a versengő pártok egymással, hanem az, hogy politikai vagy társadalmi szövetségben gondolkozzunk. Én mindenekelőtt a társadalom összefogásában gondolkozom.

- Azt mondta, hogy a következő három év útját jelölheti ki a kongresszus most. Ezen az úton ön megy végig elnökként?

- Én elvállaltam ezt a feladatot. A következő választásig tervezek. Pontosan tudom, hogy egy pártelnöknek egy ilyen helyzetben mi a feladata, hogy mi a kötelessége. Ennek a kötelességnek igyekszem megfelelni, nem másnak. Arra fókuszálok, hogy mi az ország érdeke, s hogy ennek képviseletéhez milyen párt kell. Engem ez vezet. Végigcsinálom.

"Tűrhetetlen" - Támadják az őrtűzgyújtás elleni rendőri zaklatást

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint a letűnt diktatúra módszereire emlékeztetnek azok a pénzügyi ellenőrzések, amelyeket a román hatóságok a múlt szombati székelyföldi őrtűzgyújtás szervezőinél tartottak. 

A párt elnöksége egy pénteken közzétett nyilatkozatban megállapította: "Romániában egyre inkább bevett gyakorlatnak számít az autonómia ügye mellett kiálló vezetők és szervezetek hatósági zaklatása, hiszen nem először történik meg, hogy rendőri vagy egyéb ellenőrző szerv fellépésével próbálják megfélemlíteni az önrendelkezésért - egyébként törvényes módon - küzdőket". 

Az EMNP titkosszolgálati koordinációt sejt a pénzügyi hatóság fellépése mögött. "Felkérjük a román hatóságokat, hogy a célirányosan megtervezett, etnikai hátterű zaklatásoknak vessenek véget!" - áll az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozatban. A párt ismételten felhívta a román hatóságok figyelmét arra, hogy  a nyugaton működő autonómiaformák romániai meghonosítása a többség és kisebbség viszonyának normalizálását segítené elő, és tűrhetetlen, hogy Romániában továbbra is nemzetbiztonsági kockázatként tekintsenek a magyarság jogos autonómiaigényére.

"Ez úton is a zaklatottak melletti szolidaritásvállalásra kérünk mindenkit, és az Erdélyi Magyar Néppárt nevében támogatásunkról biztosítjuk a meghurcoltakat" - közölte az EMNP. A párt azt is kinyilvánította, hogy a magyar közösséget semmilyen megfélemlítő akció nem tántorítja el Székelyföld autonómiájának békés megvalósításától. A román adóhivatal (ANAF) csalás elleni főosztályának Nagyszebenből kivezényelt ellenőrei szerdán ellenőrizték az Izsák Balázs SZNT-elnök által képviselt marosvásárhelyi Siculitas Egyesületet, és a Gazda Zoltán által képviselt sepsiszentgyörgyi Sepsireform Egyesületet. A Siculitas Egyesületet 10 ezer lejre (700 ezer forint) büntették, a Sepsireform Egyesület gazdálkodásában nem találtak hibát.

Székelyföld határainak az október 24-i kivilágítása előtt ez a két szervezet fordult a közel 60 határmenti önkormányzathoz, illetve a megyei csendőrségekhez és rendőrségekhez, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően bejelentse a tiltakozó akciót.

Szerző

"Tűrhetetlen" - Támadják az őrtűzgyújtás elleni rendőri zaklatást

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint a letűnt diktatúra módszereire emlékeztetnek azok a pénzügyi ellenőrzések, amelyeket a román hatóságok a múlt szombati székelyföldi őrtűzgyújtás szervezőinél tartottak. 

A párt elnöksége egy pénteken közzétett nyilatkozatban megállapította: "Romániában egyre inkább bevett gyakorlatnak számít az autonómia ügye mellett kiálló vezetők és szervezetek hatósági zaklatása, hiszen nem először történik meg, hogy rendőri vagy egyéb ellenőrző szerv fellépésével próbálják megfélemlíteni az önrendelkezésért - egyébként törvényes módon - küzdőket". 

Az EMNP titkosszolgálati koordinációt sejt a pénzügyi hatóság fellépése mögött. "Felkérjük a román hatóságokat, hogy a célirányosan megtervezett, etnikai hátterű zaklatásoknak vessenek véget!" - áll az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozatban. A párt ismételten felhívta a román hatóságok figyelmét arra, hogy  a nyugaton működő autonómiaformák romániai meghonosítása a többség és kisebbség viszonyának normalizálását segítené elő, és tűrhetetlen, hogy Romániában továbbra is nemzetbiztonsági kockázatként tekintsenek a magyarság jogos autonómiaigényére.

"Ez úton is a zaklatottak melletti szolidaritásvállalásra kérünk mindenkit, és az Erdélyi Magyar Néppárt nevében támogatásunkról biztosítjuk a meghurcoltakat" - közölte az EMNP. A párt azt is kinyilvánította, hogy a magyar közösséget semmilyen megfélemlítő akció nem tántorítja el Székelyföld autonómiájának békés megvalósításától. A román adóhivatal (ANAF) csalás elleni főosztályának Nagyszebenből kivezényelt ellenőrei szerdán ellenőrizték az Izsák Balázs SZNT-elnök által képviselt marosvásárhelyi Siculitas Egyesületet, és a Gazda Zoltán által képviselt sepsiszentgyörgyi Sepsireform Egyesületet. A Siculitas Egyesületet 10 ezer lejre (700 ezer forint) büntették, a Sepsireform Egyesület gazdálkodásában nem találtak hibát.

Székelyföld határainak az október 24-i kivilágítása előtt ez a két szervezet fordult a közel 60 határmenti önkormányzathoz, illetve a megyei csendőrségekhez és rendőrségekhez, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően bejelentse a tiltakozó akciót.

Szerző