Az elektronikus cigaretta is veszélyes

Az elektronikus cigaretta sem veszélytelen az egészségre, a kifújt vízpára propilén-glikollal, glicerinnel, aldehid, keton és észter vegyületekkel telített - figyelmeztet közleményében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat

Mint írják, az elektronikus cigaretta és annak kifújt gőze is káros az egészségre, az elektronikus cigarettákhoz használatos patronokban, illetve utántöltő flakonokban olyan vegyületek vannak, amelyek egészségkárosodást okoznak, ráadásul ez független attól, hogy az adott termék tartalmaz-e nikotint vagy sem. A patronok, flakonok töltésére használt folyadékokban megtalálható propilén-glikol már rövid távon szem-, légcső- és torokirritációt okoz, hosszabb távon gyermekeknél az asztma kialakulásának kockázatát fokozza. Az e-cigaretták ízesítéshez mesterséges anyagokat alkalmaznak, ilyenek például a keton és észter, illetve aldehid vegyületek. Ez utóbbi szintén erősen irritáló hatású, elsősorban a légzőszerveket károsítja. A patronokban, flakonokban gyakran megtalálható a glicerin is, melynek belégzése a tüdőben gyulladásos állapot kialakulásához vezethet - hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ.

Az e-cigaretta abban sem különbözik a hagyományos dohánytermékektől, hogy a kifújt füst, illetve pára azok egészségét is károsítja, akik csak passzív elszenvedői mások káros szenvedélyének. Az elektronikus-cigaretta párájában a propilén-glikol és glicerin koncentrációja nagyobb, mint a hagyományos cigaretták füstjében. A formaldehid koncentrációja háromszor magasabb az elektronikus-cigaretta párájában.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy tévhit az is, hogy az elektronikus cigaretta hatásos eszköz a dohányzásról való leszokás támogatásában, erre ugyanis nincs megfelelő tudományos bizonyíték. Ezzel szemben a nikotin helyettesítő terápiák, az ilyen célra kifejlesztett gyógyszerek, továbbá a csoportos, illetve telefonos támogatás már bizonyították hatékonyságukat, az ÁNTSZ is ezen módszerek alkalmazását javasolja.

A napokban a kormány honlapján megjelent egészségügyi jogszabályokat módosító törvénytervezet szerint az elektronikus cigarettát csak ott lehet használni, ahol dohányozni is lehet, automatából az ilyen eszköz, illetve az utántöltő patronja sem árusítható, a forgalomba hozatalát pedig fél évvel korábban be kell jelenteni.

Szerző

A magyar embert nem érdekli az egészsége?

Publikálás dátuma
2015.10.30. 09:47
Fotó: Thinkstock
Nem járnak egészségügyi szűrésre a magyarok; 60 százalékuk csak komoly betegség esetén fordul orvoshoz.

Az ezer, 35 éven felüli megkérdezésén alapuló kutatás szerint csupán az emberek 5 százaléka megy orvoshoz már a legkisebb gyanú esetén is. Ugyanakkor csupán 4 százaléknyian vesznek részt az évente szükségesnek tartott 5-6 különböző szűrővizsgálaton. A megkérdezettek 40 százaléka kizárólag az állami rendelőintézeteket látogatja, 12 százalékuk viszont csak akkor megy állami rendelőbe, ha nagyon muszáj - közli a felmérést a Magyar Nemzet.

Szerző

Orbán eligazít a világban - Népéhez szólt ismét a kormányfő

Publikálás dátuma
2015.10.30. 09:03
MTI Fotó: Illyés Tibor
A szokásos, a kormányrádión keresztül eljuttatott üzenetében Orbán Viktor miniszterelnök valójában ugyanazokat sulykolta mondta el, amiket részben tőle, részben más kormányzati szereplőtől mondhatni mantraszerűen hallhatunk egy ideje. "Továbbra is elutasítjuk a kvótát, Magyarországot senki sem kényszerítheti, a határokat meg kell védeni, Soros György gyengíti a nemzetállamokat..."  - ismerős?  

A miniszterelnök a már szokásos pénteki, az állami rádiónak adott "interjújában" egyebek mellett arról beszélt, hogy a kormány továbbra is elutasítja a kvótát, és a visszatoloncoláskor Görögországba kell vinni a menekülteket. Az a kitétel, miszerint nem korrekt dolog meghívni valakit, majd szétosztani más országok között, vélhetőleg Merkel német kancellárnak szóló kritika volt.  Kifogásolta azt is, hogy Európában olyan véleménynyomás alakul ki, hogy azzal szemben politikusok nem mernek egy másik koncepció jegyében megszólalni. Például a kerítés szót nem lehet kimondani - magyarázta az előbbieket. 

Orbán szerint Európa népei kezdenek felébredni, rájöttek arra, hogy a bevándorlás kulturális kérdés, és az identitásunk forog kockán.  Sajnos azonban Brüsszeltől  nem várhatunk megoldást, a problémát a nemzetállamoknak kell megoldaniuk - mondta a magyar kormányfő, majd a jól végzett munka elégedettségével hozzátette, hogy Magyarország ezt a maga részéről meg is tette.  A miniszterelnök szerint a migránsözönt - amelyet inváziónak nevezett - egyrészt az embercsempész-hálózat mozgatja, másrészt azok az aktivisták, akik mindent támogatnak, ami gyengíti a nemzetállamokat.

Sokáig nem kellett várnunk a sötétben bujkáló ellenség konkrétabb megjelenítésére: ennek a csoportnak a legfőbb képviselője Soros György – oszlatta el a homályt Orbán, aki ugyanazzal a lendülettel az EU felé is csapott egyet: Brüsszelben pedig cselekvésképtelenség uralkodik.

A miniszterelnök nem hagyta szó nélkül az amerikai nagykövetnek a kijelentéseit, amelyek mögött szerinte  meztelen birodalmi érdekek állnak. Az Egyesült Államok nem támogatja a bevándorlási politika azon válfaját, amit Magyarország képvisel, nekik más elképzeléseik vannak - mondta Orbán Viktor, aki külügyminiszterénél diplomatikusabb hangnemet megütve, úgy fogalmazott: Washington számára nem ellenszenves, ha ilyen tömegek érkeznek a régióba. 

A miniszterelnök vélhetőleg azoknak, akik esetleg nem látták volna, a plakátokról jól ismert szlogent is elmondta, miszerint a magyar reformok működnek,Orbán szerint a rendszerváltás óta nem dolgozott annyi ember Magyarországon, mint most. A kormányfő azonban nem pihenhet meg a babérjain, hanem keresi azokat az újabb és újabb eszközöket, amelyekkel legalább további félmillió embernek munkát tudnak adni a következő években. A lehetőségekre példaként említette a kis- és középvállalkozások adórendszerének módosítását, az adóeljárás egyszerűsítését, a bérhelyzet javítását, valamint a lakásépítéseket.

Szó került az állami földek értékesítésének ügyére is, és ezúttal is pusztán a már jól ismert mondatokat hallhattuk újra: a földkérdést Orbán szuverenitáskérdésnek tekinti, akkor vagyunk biztonságban, ha a gazdáknál van a föld, meg kell akadályozni, hogy külföldiek szerezzék meg a magyar termőföldet. Mészáros Lőrinc felcsúti nagygazdáról természetesen nem esett szó. 

Szerző
Frissítve: 2015.10.30. 11:04