Eladta OTP-részvényeit az állam

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) mintegy 75 milliárd forintért, tőzsdei aukción értékesítette az állami tulajdonban lévő több mint 14 millió OTP-részvényt - közölte az MNV csütörtökön az MTI-vel. Az OTP azt közölte, hogy a felajánlott részvények közel kétszeresére érkezett érvényes vételi ajánlat.

A közlemény szerint az értékesítési ár közel 10 milliárd forinttal meghaladja a részvények nyilvántartási értékét. Az MNV jelezte, a kormány döntése alapján, a 2015. évi költségvetés bevételi előirányzatainak teljesítése érdekében adták el a részvényeket. Az aukció a Budapesti Értéktőzsde által szabályozott módon, az irányadó jogszabályoknak és szabályzatoknak megfelelően ment végbe, a tranzakció pénzügyileg sikeresnek bizonyult - tették hozzá.

Az értékesítésből származó bevétel az Országgyűlés által elfogadott 2015-ös költségvetési törvényben foglaltaknak megfelelően a Beruházási Alapba folyik be, azt a szigorú vagyonpolitikai alapelvek betartásával a közvagyon gyarapítására, beruházásokra és fejlesztésekre fordítják majd - közölte a vagyonkezelő.

Az értékesítés az Equilor Befektetési Zrt. közreműködésével valósult meg. Az aukcióra 14 091 953 darab értékpapírt, a tulajdonában lévő összes OTP-részvényt ajánlotta fel az MNV, ez az OTP alaptőkéjének 5,03 százaléka.

Az OTP a BÉT honlapján azt közölte, hogy az aukción a befektetők az értékesítésre felajánlott részvények közel kétszeresére nyújtottak be érvényes vételi ajánlatot. Összesen 14 091 949 részvényt értékesítettek.

Az aukció napján, csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) felfüggesztette az OTP Bank részvényeinek kereskedését. A papírok előző nap 5670 forinton zárták a kereskedést. Az eladási árfolyamot hivatalosan nem közölték, az értékesítésből befolyt összeg alapján 5322 forintos átlagárfolyamon vált meg az állam az OTP-részesedésétől.

Szerző
Frissítve: 2015.10.29. 20:31

Valamelyest erősödött a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben. 

Este fél hatkor az eurót 310,12 forinton jegyezték, ami 0,40 százalékos forinterősödésnek felel meg a napi kezdőárfolyamhoz képest. A jegyzés 309,97 és 312,26 forint között alakult napközben.
A dollárt 282,73 forinton, a svájci frankot 285,20 forinton, a japán jent pedig 2,3342 forinton jegyezték este fél hatkor. A forint az említett devizákkal szemben sorrendben 0,76, 0,53 és 0,77 százalékkal erősödött a csütörtöki kezdés óta.

Az euró jegyzése 24 órával korábban szerdán 311,90 forinton állt, a svájci franké pedig 286,10 forinton. A dollárt ekkor 281,15 forinton, a japán jent pedig 2,3364 forinton jegyezték.
Az euró erősödött csütörtökön, este fél hatkor a jegyzés 1,0963 dolláron állt, 0,31 százalékkal a napi kezdés felett.
A régiós devizák árfolyama vegyesen alakult csütörtökön, a lengyel zloty az euróval szemben 0,19 százalékkal, a cseh korona 0,02 százalékkal erősödött, a román lej pedig 0,04 százalékkal gyengült.

Szerző

Kínai gyógyászati központ Budapesten

Publikálás dátuma
2015.10.29. 18:47
Ősi tudás új utakon - Konferencia Budapesten. MTI Fotó: Illyés Tibor
Magyarországon jönne létre a hagyományos kínai gyógyászat térségbeli központja, amely lefedné a gyógyítás, a kutatás és a képzés teljes vertikumát a Baltikumtól a Balkánig - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára csütörtökön egy budapesti konferencián elmondott nyitó előadásában.

Az Ősi tudás új utakon - a megújuló hagyományos kínai gyógyászat Magyarországon című konferencián az államtitkár arról beszélt, a tervek szerint a kínai orvoslás budapesti központja a XV. kerületben valósulna meg, a korábbi orosz kórház héthektáros területén.

Szerző