Csordogál a filmalap pénze

Újabb három mozifilm gyártásának támogatásáról döntött a Magyar Nemzeti Filmalap, így megkezdődhet Gárdos Éva Budapest noir, Szász János Sóhajok hídja és Nae Caranfil román rendező magyar koprodukcióban készülő 6,9 a Richter-skálán című filmjének forgatása is.

A Magyar Nemzeti Filmalap MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Kondor Vilmos Budapest noir című sikerkönyvének filmes feldolgozása, amelynek forgatása februárban kezdődik, 897 millió forint támogatást kap. Az 1936-ban Budapesten játszódó bűnügyi történet filmes adaptációjának rendezője Gárdos Éva (Amerikai rapszódia, 2001) lesz. A Budapest noir hőse Gordon Zsigmond, aki bűnügyi újságíróból vérbeli nyomozóvá válik a legfelsőbb politikai körökbe vezető fordulatos gyilkossági ügy felderítése alatt. Az alkotás a Pioneer Pictures gyártásában készül, vezető producere Kemény Ildikó. A film forgatókönyvét Szekér András írta, operatőre Ragályi Elemér (Magasiskola, A miniszter félrelép, Az ajtó) lesz. A látványért Pater Sparrow (1, Burgundy hercege) fog felelni, míg a jelmezeket Flesch Andrea (Miss Arizona, Valami Amerika 2) tervezi.

Szász János a 20. század egyik legbrutálisabb budapesti bűntettét feldolgozó új filmjét a filmalap 494,5 millió forinttal támogatja. A Léderer-ügyként elhíresült gyilkosság során Léderer Gusztáv katonatiszt és felesége haszonvágyból különös kegyetlenséggel és hidegvérrel megölte Kudelka Ferenc gazdag hentesmestert. A Woyzeck, a Witman fiúk, és A nagy füzet című filmeket is jegyző rendező a Sóhajok hídjában új megvilágításba helyezi az esetet és a szereplők mozgatórugóit, ugyanis a feleség szemszögéből mutatja be az eseményeket. A prostituált életével szakító, évekig megbecstelenített nő makacsul hisz újra megtalált tisztaságában és szüzességében, amikor találkozik új csábítója, a vágóhíd-tulajdonos vágyaival.

A Nagy Zsolt, Gryllus Dorka és Hegedűs D. Géza főszereplésével készülő film a konkrét eseten túlmutató motívumokat keresi, a kegyetlen katonatiszt, a szűzlány prostituált és a szenvedélyes ostoba hentes történetében az ember sötét oldalát tárja fel - olvasható a közleményben, amely szerint a forgatás december elején kezdődik budapesti és vidéki helyszíneken. A Sóhajok hídja forgatókönyvet Szász János Bodzsár Márk (Isteni műszak) közreműködésével írta, a cselekmény fő helyszíneit adó vágóhíd, húsüzem és bordélyház egyedi látványát Szöllősi Géza (Taxidermia, Ópium, A nagy füzet) és Végvári Zsófia (Kaméleon) tervezi. Az alkotás a Unio Film gyártásában készül, producere Bodzsár István, társproducere Csutak Tamás, operatőre Máthé Tibor.

Nae Caranfil román-bolgár-magyar koprodukcióban készülő filmje, a 6,9 a Richter-skálán gyártását 50,2 millió forinttal támogatja a filmalap. A válságban szenvedő, depressziós és lehetséges földrengésektől rettegő 40-es színész történetét bemutató vígjáték hangutómunkájának nagy része, valamint képi utómunkája is Magyarországon készül. A film magyar koproducere Garami Gábor vezetésével a Cinema-Film, az alkotásban több magyar színész is feltűnik majd epizód szerepekben, továbbá a díszletek és jelmezek tervezésében is magyar szakemberek dolgoznak. Nae Caranfil legutóbbi filmje, a Közelebb a holdhoz a román nemzeti filmdíjak átadóján rekordszámú, összesen kilenc Gopo-díjat nyert. Készülő filmje, a 6,9 a Richter-skálán román producere Cristian Mungiu.

A három alkotás mellett gyártás-előkészítési támogatásban részesült Mundruczó Kornél Felesleges ember, Kristóf György Kihűlés (Out), és Varsányi Ferenc Piszkos Fred közbelép című filmterve is. A Filmalap támogatásával idén 16 mozifilm készült el, jelenleg további 21 egész estés filmalkotás gyártása van folyamatban - olvasható a közleményben.

Szerző

Nem áll le a menekültáradat

Publikálás dátuma
2015.10.29. 16:53
MTI FOTÓ: Mohai Balázs
Nem áll le a menekültek Európába áramlása, sőt talán nem is mérséklődik ebben az évtizedben - állapította meg a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) létrehozott munkacsoport, amelynek tanulmányáról csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót Budapesten.

Lovász László, az MTA elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a Belügyminisztérium felkérésére bővítette ki az akadémia korábbi migrációs kutatásait, a munkában az MTA öt intézetének csaknem 30 földrajztudósa, kisebbségkutatója, jogásza, közgazdásza, regionális kérdésekkel foglalkozó szakembere vett részt szeptember óta.

Lovász László szerint az akadémiának nemcsak a stratégiai jellegű kutatások folytatása a feladata, hanem az is, hogy javaslatokat fogalmazzanak meg a döntéshozóknak és hozzájáruljanak a hatékony szakpolitikai felkészüléshez, mint ahogyan ebben a tanulmányban is tették. Szembe kell néznünk azzal, hogy a globális környezeti és politikai változások hosszú távra, valószínűleg évtizedekre szóló feladatokat rónak ránk - mondta az akadémia elnöke.

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója arról beszélt: olyan kihívás érte Európát, amire nagyon nehéz jó választ adni, "főleg, ha jelentős késedelemben vagyunk a válasz megadásával". Mint mondta, még mindig politikai viták folynak arról, mi legyen a válasz, beszélnek kvótákról, embercsempészek elleni fellépésről, határozottabb visszaküldési gyakorlatról, de ezek önmagukban nem elégségesek. Kevés szó esik arról, hogy mi lesz azokkal, akik itt maradnak, akár mert nemzetközi védelmet kapnak, akár mert itt rekednek és nem tudnak visszamenni származási országukba - fűzte hozzá.

Ne legyen senkinek illúziója, hogy amikor az EU vezető tagállamai megfogalmazzák, hogy érvényt kell szerezni az idejétmúlt dublini rendelkezéseknek, arra is fel kell készülni, hogy a nemkívánatos személyeket, a nemzetközi védelemre nem szorulókat előbb-utóbb megpróbálják visszajuttatni a befogadásra köteles tagállamba - jegyezte meg. Hozzátette: ezért nagyon fontos a menekültek társadalmi beilleszkedése, amivel szintén foglalkozik a tanulmány.

A tanulmány elérhető a www.mta.hu internetes oldalon, a háttértanulmányokkal együtt.

A sajtótájékoztatóra készített rövid összefoglalóban az olvasható, hogy megnövekedett a szíriai származású migránsok aránya, ezzel együtt visszaszorult a másik nagy csoport, az afgánok relatív súlya. Túlnyomó többségben vannak a fiatal férfiak, akiknek jelentős része nemcsak a háború, hanem a megélhetési nehézségek miatt is menekülhetett Európába.

Török Ádám, az MTA főtitkára, a migrációs munkacsoport vezetője ezzel kapcsolatban megjegyezte: egyes kutatók szerint ez a munkaerőpiacra gyorsan beilleszthető sokaság, amely gyorsan tanul és alkalmazkodik, ugyanakkor egy másik vélemény szerint ezek a migránsok gyorsan szeretnének komoly sikert elérni, de nem biztos, hogy megvan hozzá a kapcsolatuk és tapasztalatuk, így akár sikertelen integrációs példát is jelenthetnek.

A munkacsoport elemzése szerint a menekültek beáramlása várhatóan nem áll le, sőt talán nem is mérséklődik ebben az évtizedben, és ez még akkor is igaz lehet, ha a helyzet esetleg stabilizálódik Szíriában, Irakban vagy Afganisztánban, ráadásul a klímaváltozás valószínűleg tovább erősíti a migrációs folyamatot.

A kutatók azt valószínűsítik, hogy "a küldő" országok csoportja bővül, az etiópiai, eritreai és szomáliai eredetű bevándorlás már korábban növekedésnek indult, újabban pedig a szubszaharai Afrika nyugati része is megjelent "a küldő" országok között, ahogyan Bangladesből is egyre többen indulnak el. Török Ádám jelezte: az egyik oka ennek az, hogy romlott ezeknek a területeknek a népességeltartó ereje, és ennek nem kizárt, hogy politikai vonatkozásai is vannak.

Az MTA kutatói szerint letelepedési ösztönzőkre és olyan intézmény- és támogatási rendszerre lenne szükség, amely képes a Magyarországon maradni akaró menekültek akár nagyobb csoportjának fogadására, mégpedig azzal, hogy a nyelvoktatás és szakképzés rendszerét ésszerű megélhetési támogatásokkal egészítik ki azok számára, akiktől megalapozottan várható a sikeres beilleszkedés.

Az MTA javaslata szerint a kormánynak nagyobb figyelmet kellene szentelnie az egyelőre feltartóztathatatlannak látszó bevándorlási folyamat munkaerőpiaci kezelésére. Ezzel kapcsolatban Végh Zsuzsanna egy kérdésre válaszolva elmondta: a jelenlegi kormányzati stratégia egyelőre nem bevándorlókkal akarja megoldani a munkaerőhiányt.

A tanulmány szerzői nem foglalkoztak a terroristaveszéllyel, mert adatok híján nem tudnak vitába szállni azzal az állítással, hogy a terrorszervezetek számára egyszerűbb az eleve nyugat-európai útlevéllel rendelkező tagjaik Európába juttatása, mint vállalni, hogy embereiket kitegyék a többhónapos vándorlás kockázatainak.

A sajtótájékoztatón Szanyi Miklós, az MTA Világgazdasági Intézet igazgatója egy kérdésre válaszolva azt mondta, személyes véleménye szerint a néptömeg, amelynek elhelyezése a jobban ellátott országokban is problémát okoz, kitermeli magából a frusztrált, deviáns magatartású személyeket, akik a jövőben potenciális célpontjaivá válhatnak a terroristák beszervezésének.
A tanulmány szerint megfigyelhető a nyugat-európai - kiemelten a német és az osztrák - közvélekedés lassú, de folyamatos átalakulása, párhuzamosan azzal, hogy a lakosság a menekültekkel személyesen is találkozik.

Török Ádám szólt arról, hogy a migráció közegészségügyi, vallási vonatkozásaival, a kulturális-viselkedési különbségekkel, a klímaváltozás következményeivel és a nyugat-európai beilleszkedési tapasztalatokkal is szeretnének foglalkozni a kutatás folytatásában.

Szerző
Frissítve: 2015.10.29. 18:24

Gerkens tudja, ki vette meg valójában a TV2-t

Publikálás dátuma
2015.10.29. 16:23
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Dirk Gerkens elképzelhetetlennek tartja, hogy a TV2-t ne Andy Vajna kapja meg. A filmbiztos által kinevezett volt RTL Klub-vezérigazgató, aki most a konkurens csatorna élére került, bőszen tárgyal partnerekkel, hirdetőkkel, nagy tervei vannak a csatorna fejlesztéséről, és Andy Vajnáról is elmondta véleményét. Gerkens az Origonak adott interjúban beszélt kinevezéséről, a kereskedelmi tévé eladása körüli anomáliákról, volt munkatársairól, valamint leváltásának körülményeiről is.

Nem fogunk vidáman összeölelkezni, és este sem együtt fogyasztunk a pultnál. Ha közös panelbeszélgetésbe kell beülni, persze szakmai okokból megteszem - mondta a volt RTL-vezér arról, mit tenne, ha egy médiakonferencián összefutna például Kolosi Péterrel. Gerkens elmesélte, hogyan váltották le 18 évig tartó posztjáról: "megkeresett az RTL Group azzal, hogy vállaljam el a csoport ázsiai és afrikai terjeszkedését előremozdító projektet. Közöltem, hogy nem vállalom a feladatot. Őszintén szólva, nem tűnt nekem egy igazán komoly ajánlatnak, ráadásul ezzel már megkerestek több RTL-es szakembert, és mind nemet mondott. Egy méltatlan ajánlat volt, olyan, mint amikor valaki benyúl egy fiókba, és találomra előhalász valamit. 47 évesen nekem nincs időm ilyesmire.

Ezután közölték vele: levált magyarországi vezérigazgatói posztjáról. Gerkenst az zavarta, hogy jóformán a hátsó ajtón kellett távoznia, "a teljesítményemért nem kaptam köszönetet, pedig 14 évig voltam vezérigazgató." - mesélte.

Tudja, kié a TV2

Gerkens ezután mesélte el, hogy ezután Andy Vajna kereste meg, akivel igen hamar megegyeztek. "Nekem egy pillanatig nem volt kérdéses, hogy ki is vette meg valójában a TV2-csoportot. Sok ismerősöm van a korábbi tulajnál, a ProSiebenSat1-nál: ezek komoly emberek, a cég pedig egy német nagyvállalat, több a bevétele, mint bármely más cégnek a német tévés piacon, beleszámítva a német RTL-t is. Profik, nem mennek bele kétes dolgokba - nyilatkozta a szakember.

Vajna, a nagy ember

Vajnáról azt mondta: Andy nem multit vezet, ő üzletember, és engem nagyon vonzott, hogy olyannal dolgozzak, aki gyorsan dönt. Vagyis minden adott, hogy a TV2-t az ország piacvezető kereskedelmi televíziójává fejlesszük. A szakember arra már nem válaszolt, hogy a filmmogul vajon hogy értette azt, hogy a TV2 két év alatt megveri az RTL-t, de azt előrejelezte, hogy fejleszteni fogják a csatornát, és lesznek felvásárlások is.

Változások a TV2-nél

"Egyértelmű, hogy több csatornára van szükség. A TV2-t is erősítjük, de a kábeltévékre is jobban odafigyelünk. Erősek leszünk, határozott elképzeléseim vannak. Ha lesznek eladó tévécsatornák, akkor megvizsgáljuk, illenek-e a portfólióba." - jelezte.

A műsorvezetőkről szólva annyit mondott: Amikor látom a TV2 képernyőjén Tillát, Majkát, Liptai Claudiát vagy Ördög Nórát, akkor nyugodt vagyok, mert nincs irigyelni valója a csatornának, ismert, kedvelt arcai vannak.

Reklámadó, kormányellenesség

A reklámadóról és az RTL Klub kormányellenes felütéseiről szólva úgy nyilatkozott: én nem szabadságharcos voltam, hanem annak az érdekeit védtem, akitől a fizetésemet kaptam. Én a részvényesek stratégiáját ültettem át a gyakorlatba. Az, hogy megváltozott az RTL Híradó hangneme, és az, hogy Strasbourgig, az Európai Parlamentig ment a reklámadó ügye, nem az én kezdeményezésemre történt. Ezt az RTL Group határozta el. 

Fel kell venni a kesztyűt!

"Sokkal több pénz lesz, de a jövő évi költségvetésen még dolgozunk. A nemzetközi stúdiókkal vannak megkötött egyezségek, de többet kívánunk költeni saját gyártásra. Az nem mehet tovább, hogy amint elkezdődik az RTL-en a Barátok közt, a TV2 bedobja a törölközőt." - mondta a nézettségről a szakember, hozzátéve: fel kell venni a kesztyűt! Eddig korlátozottak voltak a lehetőségek, és a TV2-nek el kellett döntenie, mely műsorsávba invesztál. Azt látom, hogy a Mokka erős, könnyen veri az RTL reggeli műsorát, a sávot nyeri, a délutáni sorozatok is nyernek, sok nézőt ültetnek le a képernyő elé, a Tények pedig ugyanúgy hoz, mint az RTL Híradó. Megvan a reggel, a délután, logikusan a főműsoridőre fogunk koncentrálni, hiszen a többi rendben van - nyilatkozta Gerkens az Origonak.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja!

Szerző
Témák
TV2 Dirk Gerkens