Brüsszel már tudott a VW hamisításáról

Publikálás dátuma
2015.10.27. 06:22
FOTÓ: Rob Stothard/Getty Images
Az Európai Bizottságot már több mint két éve figyelmeztette saját környezetvédelmi biztosa arra, hogy egyes autógyártó cégek kijátsszák az európai károsanyag-kibocsátási teszteket - idézett belső bizottsági leiratokat a hétfői The Financial Times (FT).

A londoni gazdasági napilap szerint az általa látott dokumentumokból kitűnik, hogy jóllehet Janez Potocnik akkori környezetvédelmi biztos már 2013 elején szólt, Brüsszel azonban nem lépett. Az FT idéz egy levelet, amelyet Potocnik 2013 februárjában küldött Antonio Tajaninak, az Európai Bizottság vállalkozásért és iparpolitikáért felelős tagjának. A levél szerint több EU-tagállamban is feltűnt, hogy milyen nagy az eltérés egyes autótípusok laboratóriumi és mindennapos utcai teljesítménye között. Az aggályokat felvető uniós tagállamok hatóságai szerint ez az elsődleges oka annak, hogy a levegőminőségi mutatók nem közelítenek az Európai Unió által előírt szintekhez.

A "széles körben felmerült aggályok" szerint az autók teljesítményét úgy alakították ki, hogy a laboratóriumi tesztelés követelményeinek megfeleljenek, nem törődve azzal, hogy a károsanyag-kibocsátás e szűk mérési tartományon kívül "drámai mértékben megugrik" - írta Potocnik. A levél - amely nem említ márkaneveket - felhívta a figyelmet arra, hogy az előírások szerint az autóknak normál utcai körülmények között kell teljesíteniük az Unió károsanyag-kibocsátási normáit.

Potocnik arra kérte Tajanit, hogy rövid időn belül terjesszen elő új javaslatokat az autógyárakkal szemben. A volt környezetvédelmi biztos szerint az intézkedések között szerepelhet akár egész modellsorozatok környezetvédelmi engedélyének visszavonása, és javítások megkövetelése a gyártóktól.

Janez Potocnik, aki megbízatása lejártával tavaly novemberben távozott brüsszeli posztjáról, nem kívánta kommentálni az FT értesülését. Tajani, aki jelenleg az Európai Parlament alelnöke, a lapnak kijelentette: jelzi a probléma megoldása melletti elkötelezettséget, hogy a bizottság tervezi a "tényleges vezetési körülmények között" lebonyolítandó károsanyag-kibocsátási tesztek meghonosítását.

Szerző

Bankeladási hajrá

Publikálás dátuma
2015.10.27. 06:21
Még ebben az évben új tulajdonoshoz kerülhet az MKB Bank többsége FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Elképzelhető, hogy néhány héten belül megveszi a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) többségi részvénycsomagját a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az osztrák tulajdonostól. A kormány elképzelései szerint akár még az idén ismét részben magánkézbe, akár kisbefektetőkhöz is kerülhet a tavaly 15, idén pedig - az első félévben - 4 milliárd forintos veszteséget realizáló MKB Bank.

Az MKB reális vételárának nagyságáról ma még korai találgatásokba bocsátkozni, az azonban tény, hogy 2014-ben 17 milliárd forintot fizetett érte a magyar állam a német Bayerische Landesbanknak. Kérdés, egy új tulajdonos számára mennyire vonzó egy veszteséges bank 50 százalék plusz egy szavazatot megtestesítő részvénycsomagja. Szakmai befektetők nem szeretnek az állammal - illetve annak képviseletében az MNB-vel - közösködni, még akkor sem, ha esetleg reményük van arra, hogy tulajdonrészüket az idők során bővíthetik. Balog Ádám, az MKB nemrégen kinevezett elnök-vezérigazgatója a bank eladásáról a Magyar Időknek azt mondta, tőzsdére kerülhet az MKB, a pénzintézet jövőre már profittal zárhatja az évet. A pénzintézet vezetője szerint egy bank értékét a nyilvános, szabályozott értékpapír-piacon való megjelenés mutatja meg igazán.

Piaci hírek szerint a Budapest Bank többségi részesedését ugyancsak a tőzsdén keresztül értékesítik majd, de erről nem született döntés. (Az is eldöntöttnek látszik, hogy az MKB és a Budapest Bank nem egyesül, sőt egyes üzletágakat sem adnak át versenytársaknak.) Balog szerint öt éven belül csak öt nagybank lesz Magyarországon. Ennek azonban a mostani hazai bakvilágban sok előjelét még nem lehet felfedezni. Nem hallani a bankoknál kivonulási szándékról, hazai pénzintézetek fúziójáról. Szakemberek szerint a kétségtelenül meglévő, hazai "túlbankosítást" aligha számolják fel öt esztendőn belül.

Miközben az MNB kiszállni készül a két bankból, a napi.hu értesülései szerint akár heteken belül bejelenthetik azt a megállapodást, amelynek keretében az MNB többségi tulajdonába kerülne a BÉT, amelynek többsége ma osztrákoké. A BÉT értéke becslések szerint 18-20 milliárd forint körül lehet, ekkora összeget az MNB - amely nagy gyakorlatot szerzett ingatlanok, műtárgyak vásárlásban, a feladataitól idegen alapítványok létrehozásában - könnyűszerrel előteremthet.

A BÉT-ben a fő tulajdonosok a bécsi tőzsde és az osztrák elszámolóház, az Österreichische Kontrollbank AG. Egyébként a BÉT-nek 79 további birtokosa van, köztük találhatók a brókerbotrány szereplői, a Buda-Cash Brókerház Zrt., Hungária Értékpapír Zrt., és a Quaestor Értékpapír Nyrt.; részesedésük ugyan elenyésző, feltehetően a felszámolásukat követően részvényeik új tulajdonoshoz kerülnek.

A Wiener Börse eredetileg regionális központtá kívánt válni, ami most a BÉT várható kiválásával csorbulhat. Hiába tulajdonolják a prágai és a ljubljanai tőzsdét is, eredeti szándékukat, hogy kontinensünkön mérvadóvá váljanak, nem sikerült megvalósítaniuk. A sorból a varsói tőzsde megvásárlása nagyon hiányzott.

Ha ez az ügylet létrejön, akkor az MNB abban reménykedhet, hogy élénkebbé válik a budapesti tőzsde mai lagymatag kereskedése. Arra számítanak, hogy több új jelentkező is belép a tőzsdére, a már szándékát jelző Waberer, valamint a Duna House mellett. Emellett ismét felmelegíthető az a kormányzati szándék, hogy egyes állami cégek (MVM Zrt., Magyar Posta Zrt.) kisebbségi tulajdonrészét is a BÉT-re vigyék, de igazi akarat ebben a vonatkozásban nem látszik. Annak viszont nagyobb a realitása, hogy az Országgyűlés megtárgyalja az MNB által kidolgozott értékpapírosítási törvényjavaslatot, amelyet a nemzetgazdasági tárca nyújtana be. Ez lehetővé tenné, hogy kisebb vállalkozások is forráshoz jussanak a tőkepiacon keresztül - remélik a jegybanknál.

Szerző

Döntöttek: a Sonyé lehet a Viasat

A Sony Pictures Television Networks megkapta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyét a Viasat3 és Viasat6 csatornákat működtető Viasat Hungária Zrt. felvásárlására - közölte a társaság hétfőn.

Emlékeztetnek: a cég portfóliójába a két magyarországi csatorna mellett a Viasat Play digitális szolgáltatás tartozik; a GVH jóváhagyását követően a két fél között pár napon belül lezárhatja az ügyletet. A vevő magyarországi portfólióját jelenleg az AXN, az AXN White és AXN Black lineáris csatornák és két digitális szolgáltatás, az AXN Now és az AXN Player alkotja. 

John Rossiter-t, az SPT Networks közép-európai régiójáért felelős ügyvezető igazgatóját idézve a közlemény hangsúlyozza: az új csatornák műsorkínálata remekül kiegészíti a jelenlegi portfóliót, s a felvásárlással a második legnagyobb kábeltelevíziós csatornaportfólió lesz a Sonyé Magyarországon.

Mint írják, a tranzakció tényleges lezárását követően az SPT Networks portfóliója 6,3 százalékos közönségarányra emelkedik a kereskedelmileg fontos 18-49 éves célcsoportban Magyarországon, ezzel a hazai piac második legnagyobb kábel és harmadik legnagyobb kereskedelmi portfóliója lesz. A vevő február közepén közölte, hogy eladja neki a magyarországi Viasat3 és Viasat6 csatornákat, valamint a hozzájuk tartozó Viasat Play szolgáltatást a Modern Times Group (MTG).

Szerző