Előfizetés

Kétes jelöltek a FIFA élére

R.T.
Publikálás dátuma
2015.10.27. 06:56
Platini megbeszéli a stratégiát Infantinóval FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/HAROLD CUNNINGHAM
Hétfőn éjfélkor, lapzártánk után zárult a jelölési határidő a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki posztjára. A tisztújítást február 26-án rendezik, ám az elmúlt hónapok történéseinek fényében nem lenne meglepő az sem, ha végül mégiscsak elhalasztanák a voksolást. A jelöltek névsora már most vert sereghez hasonlítható, alig akad olyan jelölt, akit makulátlannak nevezhetnénk. Ez azt jelzi, csekély az esély az átfogó változásokra a szövetségnél.

A FIFA végrehajtó bizottságának korábbi döntése értelmében október 27-én éjfélig kellett pályázniuk a potenciális jelölteknek a nemzetközi szövetség elnöki tisztségére. A már biztossá vált jelöltek a következőek: Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke, Gianni Infantino, az UEFA főtitkára, Ali bin al-Husszein jordániai herceg, aki már a FIFA májusi tisztújításán is indult a jelenlegi elnök Sepp Blatter ellen, de alulmaradt vele szemben, Jérome Champagne francia diplomata, a FIFA volt főtitkárhelyettese, az indulását hétvégén bejelentett dél-afrikai oligarcha, Tokyo Sexwale, aki a legendás volt dél-afrikai elnök, polgárjogi harcos, Nelson Mandela börtöntársa volt, a trinidadi válogatott volt csapatkapitánya, David Nakhid, Musa Bility, a libériai szövetség elnöke, valamint, Szalman bin Ibrahim al-Kalifa bahreini sejk. Rajtuk kívül megmérettetheti magát Olusegun Odégbami, a nigériai foci korábbi csillaga, valamint David Ginola, a francia válogatott és a Newcastle United korábbi csillaga.

Népes csapat ugyan, ám nagy jóindulattal sem nevezhetnénk acélosnak az indulók listáját. Közülük messze Platini tűnik a sportdiplomácia frontján is a legismertebbnek. David Ginola nevét ismerjük ugyan, kiváló támadó volt a kilencvenes években, mégis teljesen esélytelen jelölt: próbálkozott ő már indulással a májusi választás előtt is, akkor azonban nem tudta megszerezni öt labdarúgó szövetség támogatását, ezért vissza kellett lépnie. Jérome Champagne minden bizonnyal kiválóan átlátja a nemzetközi szövetség működését is, ám Ginolához hasonlóan tavasszal ő sem volt képes öt szövetség ajánlócéduláját megszerezni, s nem valószínű, hogy ezúttal sikerülne ez a bravúr számára.

Ali bin al-Husszein jordániai hercegnek sikerülhet összeszednie az öt ajánlócédulát, hiszen májusban több szövetség is támogatta, köztük európaiak is, ám a FIFA májusi tisztújításán kiderült, nem eléggé karizmatikus személyiség. Beszéde enyhén szólva nem ragadta magával a közönséget, s az is gyengeségét mutatja, hogy bár már akkor korrupciós vádak sora hangzott el Blatterral szemben, a szavazás során meg sem tudta szorongatni a svájci sportdiplomatát. Azóta a tekintetben is megváltozott a helyzet, hogy akkor még Platini is támogatta őt Blatter ellenében, ezért több európai szövetség is a jordániai herceg mellé állt, mára azonban összerúgta a port az UEFA elnökével. Tegnapi közlések szerint a dél-afrikai Sexwale-nak is sikerült összeszednie elég ajánlást.

Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség elnöke ugyan óriási ambíciókkal rendelkezik, már ami a FIFA tisztújítását illeti, s ezt sosem titkolta, a vele szemben felhozott korrupciós vádak miatt azonban lényegében semmi esély sincs arra, hogy ő legyen Blatter utódja. Ne feledjük, 90 napra Blatterhoz hasonlóan őt is felfüggesztették, s egyes vélemények szerint emiatt pályázatát sem fogadhatják el, amint azt Domenico Scala, a FIFA auditáló bizottságának elnöke hangoztatta. Tegyük fel azonban, hogy végül mégis indulhat. Ez esetben is komoly kellemetlenségekkel kell szembenéznie, mert nagyon valószínű, hogy felfüggesztését további 45 nappal meghosszabbítják.

Platini személye azonban akkor is tarthatatlan lenne, ha nem hosszabbítanák meg felfüggesztését, s olyan helyzet állna elő, amikor jogi szempontból már nem lehetne megkérdőjelezni indulását. Erkölcsi aggályok ugyanis jócskán maradnának, s kizártnak tarthatjuk, hogy ne reppennének fel újabb korrupciós vádak vele szemben, ami azt jelentené: Platini esetleges megválasztásával tehát a nemzetközi szövetség csöbörből vödörbe esne. Alternatívaként felmerült a lehetősége annak, hogy Platini maga helyett Szalman Ben Ibrahim al-Kalifa bahreini sejket támogatja a FIFA élére. A Perzsa-öbölbeli ország vezetője tegnap be is jelentette indulását, csakhogy az ő személye sem makulátlan. Őt – kivételesen – nem korrupciós vádakkal illették. Emberi jogi szervezetek célkeresztjébe került amiatt, hogy állítólag szerepe volt az arab tavasz idején, 2011-ben a síita lázadások leverésében.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy Platini nem gyakorolna semmiféle hatást a FIFA jövőjére. Tegnap délután robbant a bomba. Bejelentették ugyanis, hogy indul az elnökválasztáson Gianni Infantino, az Európai Labdarúgó-szövetség főtitkára, a Juventus egykori aranylabdásának bizalmasa. Platini tehát biztosra megy, felkészült arra, hogy nem lehet Blatter utóda, egyúttal azonban olyan személy mögé állhat be, akit kénye-kedve szerint a háttérből irányíthat. A svájci államügyész az UEFA régi motorosa, hiszen 15 éve áll a szövetség alkalmazásában. Sokáig a klublicencek elbírálásával kapcsolatos részlegnél dolgozott, 2009-től aztán főtitkár lett. Mellette szól az is, hogy egy sor nyelven folyékonyan beszél, az angol mellett németül, olaszul, franciául, spanyolul, sőt arabul is. A svájci mellett olasz állampolgár is. Nem túl meglepő, hogy az UEFA tegnap sietve közölte: támogatja Infantino indulását.

Infantinót a magyar nézők is jól ismerhetik: az UEFA különböző sorsolásait ő vezényli le, ő veszi ki a golyókból a csapatok nevét mutató papírdarabot, s teszi közhírré a sorsolást. Infantino hirtelenjében a FIFA elnökválasztásának favoritjává lépett elő. Személye nemcsak az európai, hanem más kontinensek szövetségeinek tetszését is elnyerheti. Garancia lehet ugyanis arra, hogy alig történjék mélyreható választás a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél.

Hatmilliárdból építik az MTK stadionját

Publikálás dátuma
2015.10.27. 06:54
MTI Fotó: MTK / BORD Építész Stúdió
Két cég közös konzorciuma nyerte el a több mint hatmilliárd forintból megépülő új Hidegkuti Nándor Stadion tervezésére és kivitelezésére vonatkozó pályázatot. A Hungária körúti létesítményt a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. építi majd fel.

Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a nyílt közbeszerzési pályázaton négyen indultak, a győztes konzorcium pedig mind az árban, mind a stadion felépítésének időtartamában a legjobb ajánlatot adta. A győztes pályázó 6, 31 milliárd forintért vállalta a kivitelezést, és a pályázatban szereplő 360 napos határidőhöz képest 30 nappal hamarabbra ígéri a befejezést. Deutsch Tamás hozzátette: a szerződés értelmében legkésőbb augusztus 31-ig be kell fejezni a munkálatokat, a jogerős használatba vételi határidő szeptember 16., a korábbi terveknek megfelelően pedig szeptember 21-én, a Sporting Lisszabon ellen rendezik meg az avatóünnepséget.

A tervek szerint az új Hidegkuti Stadionban a pályát kilencven fokkal elfordítják a jelenlegihez képest, így az párhuzamos lesz a Hungária körúttal. A létesítményben 5322 ülőhelyet alakítanak ki, ezek közül 70-t a mozgássérülteknek. A West Hungária Bau Kft. legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, mikor a tulajdonosa, Paár Attila vette meg Orbán Viktor vejének cégét, a közbeszerzéseken roppantul sikeres Elios Zrt.-t birtokló Green Investments-et. Egyébként szintén a West Hungária végezte a Várkert Bazár felújítását is, de nyert megbízásokat a fideszes vezetésű Győrben és ők voltak a Bálna generálkivitelezői is. Paár Attila egyike a 100 leggazdagabb magyarnak.

Az ajánlattevők
Ajánlatot a következők nyújtottak be:
  • 1. Z-W MTK Konzorcium és West Hungária Bau Kft.
  • 2. Market Építő Zrt.
  • 3. STRABAG-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Korlátolt Felelősségű Társaság.
  • 4. ÉPKAR Zrt.

Összességében a legkedvezőbb ajánlatot a Z-W MTK Konzorcium tette. Az Új Hidegkuti Nándor Stadion építésének előkészítési munkái során, a 2014. november 26-án zárult nemzetközi tervpályázatot követően a nyertes pályázó, a BORD Építész Stúdió elkészítette az építési engedélyezési terveket.

Az új stadion módosított, a korábbi változathoz képest új funkciókkal gyarapodó, megnövelt épületére vonatkozó építési engedélyt 2015. július 23-án az illetékes hatóság adta ki. A bontási munkák 2015. július 31-én fejeződtek be.Fordulat Merkel politikájában?

Publikálás dátuma
2015.10.26. 18:55
FOTÓ: Adam Berry/Getty Images
A védelemre nem szoruló menedékkérők hazatelepítését jóval nagyobb következetességgel és szigorral  kell végrehajtani, a védelemre szoruló emberek beilleszkedéséhez pedig minél több kapcsolatra van szükség a menekültek és a helyiek között, hogy ne az előítéletek határozzák meg a két csoport viszonyát - mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Nürnbergben, egy lakossági fórumon.

A menekültválság nem azért alakult ki, mert Németországban "valaki azt mondta, hogy szeretnénk több százezer menekültet", hanem azért, mert azokban a régiókban, amelyekben ezek az emberek eddig éltek, sokak számára elviselhetetlenné vált az élet - mondta a kancellár. 

Fontos tanulság, hogy a külpolitikában és a nemzetközi fejlesztési együttműködésben - a fejlődő országok támogatásában - jobban kell törekedni a menekülthullámokat kiváltó okok megszüntetésére, a Németországba menekült embereket pedig be kell fogadni, legalábbis addig, amíg hazájukban helyreáll a béke - fejtette ki a kancellár. Hangsúlyozta, hogy továbbra is bízik a befogadás és a beilleszkedés, vagyis az integráció sikerében. "Igen, a menekültek tényleg nagyon-nagyon sokan vannak, mi viszont 80 millióan vagyunk" - jegyezte meg Angela Merkel.

Gyűlölettel viszonyulni a menekültekhez nem érdemes, mert úgy biztosan nem sikerül az integráció. Inkább "barátságosan, de egyértelműen" ismertetni kell az együttélés szabályait - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy miként lehet gondoskodni a törvénytisztelő magatartásról, ha a rendőrség szemet huny a menedékkérők által elkövetett lopások felett, a kancellár elmondta, nem tudja, hogy mindez csak pletyka, vagy igazság, az viszont biztos, hogy a lopást semmivel nem lehet igazolni, a törvényeket pedig mindenkivel szemben érvényesíteni kell, mert "nagyon rossz vért szül", ha nincs egységes mérce.

Az aggodalmak jogosak, de az általánosítás nem visz előre. Nem szabad minden menekültet egy kalap alá venni, mint ahogy "a németek sem mind olyan kiváló emberek, ahogy hittük" - mondta a kancellár. A félelmeket és aggodalmakat leginkább az ismerethiány élteti, ezért minél több kapcsolatra van szükség a menekültek és a helyiek között, hogy ne az előítéletek uralkodjanak, és a Németország erejét adó középosztály toleráns maradjon - emelte ki Angela Merkel a Jól élni Németországban: minden, ami fontos nekünk című társadalmi párbeszédfolyamat nürnbergi állomásán, amelyen 60 - előre kiválasztott - emberrel beszélgetett.

A kancellár kiemelte, hogy az integráció nem feltétlenül örökre szól, a menedékkérők legnagyobb csoportját adó szíriaiak is csak három évre kaphatnak menekültstátust, és utána sokan visszatérnek majd a hazájukba, ha helyreállt a béke. Így történt a legutóbbi nagy menekülthullám idején is, a kilencvenes évek elején, amikor a délszláv háború elől menekültek tömegek Németországba - mutatott rá Angela Merkel.

A kancellár megerősítette azt a német kormány képviselői által hónapok óta hangoztatott alapelvet, hogy a védelemre nem szoruló, menedékjogért gazdasági okok miatt folyamodó kérelmezőket haza kell telepíteni, mert különben nem marad elég erő a védelemre szorulók támogatására. Ebben jóval nagyobb szigorra és következetességre van szükség - hangsúlyozta Angela Merkel, rámutatva, hogy az utóbbi években az elutasított menedékkérők csupán 15 százalékát szállították vissza hazájukba.

A kancellár a fórumon számos éles bírálat és aggodalmat, félelmet kifejező kérdés mellett elismerést is kapott. Az egyik résztvevő elmondta, hogy soha nem értett egyet politikájával, de most egy barátja nevében is azt kell mondania, hogy támogatja a menekültügyben képviselt álláspontját. "Na, akkor már hárman vagyunk" - jegyezte meg erre a felszólalásra Angela Merkel a kormány honlapján élőben közvetített fórumon.