Előfizetés

Platini bele mer nézni a tükörbe

Publikálás dátuma
2015.10.20. 17:16
Foto: Gettyimages/Shaun Botterill
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, Michel Platini a 90 napos felfüggesztése ellenére kitart amellett, hogy harcba száll a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöki tisztségéért.

A 60 éves sportvezető a Le Monde francia napilapnak - még a FIFA keddi végrehajtó bizottsági ülése előtt - adott interjúban - amelyet a BBC honlapja közölt - leszögezte, hogy nem követett el törvénytelenséget, az ügyvédei figyelemmel kísérik a FIFA eljárását, és ha szükség lesz rá, a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulnak a nevében.
"Természetesen továbbra is szándékomban áll részt venni a februári elnökválasztáson. Szégyenletes, hogy így besároztak, de a három hónapos felfüggesztésnél jobban zavar, hogy ugyanolyan büntetést kaptam, mint a többiek. Nem hiszem, hogy sok szavazatot vesztettem a botrányok miatt. Akik ismernek, tudják, hogy továbbra is tükörbe tudok nézni. Nem szeretek veszíteni, főleg egy igaztalan botrány alapján nem" - nyilatkozta Platini.

Az UEFA elnökét október 8-án tiltotta el a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől a nemzetközi szövetség etikai bizottsága, mert korrupció gyanújával nyomozást folytat ellene a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot (575 millió forint) kapott Joseph Blattertől 2011 februárjában.
A keddi interjúban elmesélte, hogy az 1998-as franciaországi világbajnokság előtt Blatter felajánlotta neki, legyen a FIFA elnöke, de akkoriban őt csak a hazai rendezésű torna szervezése foglalkoztatta. Két hónappal később újra találkoztak, Blatter ekkor kérte fel, hogy dolgozzon a tanácsadójaként, és érdeklődött, mennyi pénzt kér? "Egymilliót mondtam, erre ő visszakérdezett, hogy rubelben, fontban, dollárban, vagy milyen valutában kérem? Én rábíztam ennek eldöntését, és végül évi egymillió svájci frankban állapodtunk meg. Bármennyire is hihetetlenül hangzik, de ez történt" - mesélte Platini.

Platini végül 1998 és 2002 között tevékenykedett a FIFA elnöke mellett. Tanácsokat adott a nemzetközi mérkőzésnaptár megreformálásával és a legszegényebb országok szövetségeit érintő támogatási rendszerrel kapcsolatban, ugyanakkor honoráriuma teljes összegéről hivatalos szerződést soha nem írtak.
"Sokáig nem volt ügyvédem vagy ügynököm, aki helyettem tárgyalt volna. Ez egy szóbeli megállapodás volt. Blatter azt akarta, hogy a FIFA elnöke legyek, én pedig bíztam benne. Azóta megtudtam, hogy a svájci jogban a szóbeli megállapodás ugyanúgy érvényes, mint az írásos szerződés. Számomra ez sohasem a pénzről szólt, a világbajnokság szervezőbizottságát is fizetés nélkül vezettem. Pedig előtte visszautasítottam egy lehetőséget: a Real Madridtól hívtak, a kezembe nyomtak egy csekket, és azt mondták, annyi nullát írok rá, amennyit csak akarok." Hozzátette: Blatter mellett is hónapokig ingyen dolgozott, és nem tehet róla, hogy a járandóságát csak évekkel később kapta meg.

"Amikor egyeztettünk egy szerződésről, Blatter azt mondta, nem kaphatok háromszor többet a főtitkár fizetésénél, márpedig ő 300 ezer svájci frankot keresett, ezért végül mi is ekkora összegről tárgyaltunk. A FIFA-nál közölték, hogy ezt később fizetnék ki, de később sem jött meg. Amikor Blatter - a FIFA pénzügyi osztályának kérdésére - elismerte, hogy tartozik nekem, én elküldtem a számlát, de hibáztam. Elfelejtettem, hogy évente 300 ezret fizettek volna, én 500 ezerre emlékeztem, tehát úgy gondoltam, hogy négyszer 500 ezerrel tartoznak, ezért küldtem kétmillióról szóló számlát. Tíz nappal később minden gond nélkül átutalták az összeget, pedig ha bármilyen kétségük lett volna, nyilván nem fizetnek" - mondta Michel Platini.

A FIFA elnökválasztására február 26-án kerül sor. A hivatalos jelentkezés határideje jövő hétfő.

Horthy csak "engedett a nyomásnak"?

Kilencvenöt évvel ezelőtt hozta meg a magyar Országgyűlés, minden külső kényszertől mentesen az akkor már körülbelül ötven év óta virágzó jogegyenlőséget megtörő, sötét idők bekövetkeztét előrevetítő törvényét, a numerus clausust. 

Kényszertől mentesen című, holnap megjelenő jegyzetében Szunyogh Szabolcs többek között felteszi a kérdést: Horthy Miklós és kormányai csak „engedtek” az antiszemita közvélemény brutálisan erős nyomásának? Került talán sor komolyabb antiszemita kilengésekre Horthy különítményeseinek feltűnése előtt? Ki gerjesztette, ki emelte az állami politika szintjére az antiszemitizmust? A történelmi igazsággal való szembenézés nemcsak azt akadályozza meg, hogy téveszméket terjesszünk a múltról, hanem azt is, hogy ma előítéletesen gondolkozzunk. Emberileg persze érthető, hogy ehhez ragaszkodunk, ugyanis az előítéletes gondolkozás kényelmes, mert szimplifikál. De talán van némi kockázata is.

Hivatalos! Nem csalt az Ökotárs

Publikálás dátuma
2015.10.20. 15:54
A felvétel még tavaly, a házkutatásnál készült. Fotó: Tóth Gergő
Az Ökotárs Alapítvány üdvözli, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűncselekmény hiányában megszüntette a Norvég Civil Támogatási Alappal összefüggésben ellenük és az általuk támogatott 17 szervezet ellen folyó nyomozást.

Az alapítvány keddi közleményében azt írta: bebizonyosodott, hogy az Ökotárs és a támogatott szervezetek betartották a jogszabályokat, folyamatosan dokumentálták tevékenységüket, nyomon követték az esetleges változásokat és eleget tettek ellenőrzési kötelezettségüknek is. Álláspontjuk szerint az ügyben indított jogtalan nyomozás így teljes egészében megalapozatlan volt, ahogy a támogató országok képviselői is hangoztatták.

Felhívták a figyelmet: a Norvég Civil Támogatási Alap nyílt pályázatok útján az elmúlt két évben összesen több mint 430, különböző területeken megvalósuló civil projekt elindulását és végrehajtását segíthette. Közölték ugyanakkor, hogy az Ökotárs és partnerei, az Autonómia, a DemNet és a Kárpátok alapítvány adószámának sorsa "továbbra is a bíróság kezében van", de minden jogorvoslati fórumot megkeresnek, hogy bizonyítsák álláspontjukat.

Szeptember elején volt egy éve, hogy a készenléti rendőrség törvénytelen házkutatást tartott az Ökotárs és partnerei irodájában, munkatársainak lakásán, csúcsra járatva ezzel a civilek elleni hadjáratot, amely azután indult el, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még államtitkárként kétségbe vonta a Norvég Civil Alap pályázatait kezelő szervezetek függetlenségét, LMP-közelinek titulálva a konzorciumot.

A NAV tavaly december 19-én közölte a Magyar Nemzettel, hogy november végén elrendelték a nyomozást költségvetési csalás gyanúja miatt a norvég alapok ügyében ismeretlen tettes ellen. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tavaly novemberben tett feljelentéseket a norvég alap vizsgálata során megállapított szabálytalanságok miatt. A határozat ellen a KEHI nyolc napon belül panasszal élhet. A nyomozás költsége 609 124 forint volt, amit az állam visel.

MSZP: Várjuk az Ökotárs meghurcolásáért felelős kormánytagok megnevezését!
Mindannyian láttuk, ahogy a Fidesz-kormány politikusai előbb heteken át egymást túllicitálva sározták a szervezetet, ezt pedig a rendőrség törvénytelen razziája követte. - írják közleményükben a szocialisták.
Az Ökotárs elleni letámadás a kormányzati túlkapás mintapéldája: a Fidesz a rendőrséget politikai célokra használva, az adófizetők pénzét pofátlanul pazarolva és a kormányzati pozíciójával súlyosan visszaélve diktatúrákban divatos módszerekkel üldözte a civileket. 
 A Fidesz által szélhámos gittegyletnek, csalónak és idegenbérencnek bélyegzett szervezetről ma kiderült, hogy nem követett el törvénytelenséget. Ezzel ellentétben a Belügyminisztérium a mai napig nem tisztázta, hogy kinek az utasítására rontottak rá törvénytelenül a rendőrök a civilekre tavaly ősszel. 
Most várjuk a kormány válaszát: ki a felelős a súlyos kormányzati túlkapásért, a szervezet meghurcolásáért? Az MSZP a történek után a civilek diktatúrákban divatos üldözésének befejezését követeli a kormánytól!