Vasárnapi zár - A Kúria szerint sem népszavazhatunk

Publikálás dátuma
2015.10.20. 14:04
Illusztráció/Thinkstock
Elképesztő, ami a vasárnapi boltbezárás körüli népszavazási kezdeményezésekkel történik: negyedik alkalommal próbálja megakadályozni valaki, hogy ebben az ügyben referendumot lehessen tartani - írja a Népszabadság.

A lap szerint bohózatra hajaz, ami az üzletek vasárnapi zárva tartása kapcsán kilátásba helyezett népszavazási kísérletekkel történik: az MSZP aktivistái hiába jelentek meg ugyanis kedd reggel fél hatkor a Nemzeti Választási Irodánál, mert amint megnyílt a lehetőség e tárgyban az újabb kérdés benyújtására, valaki beelőzött. Miként az korábban többeknek is sikerült, akiknek vélhetően egyetlen célja a referendum meghekkelése volt.

Most a teljesen ismeretlen Simonné Gercsényi Gabriella nyomta le a profikat, ami nem első alkalommal fordult elő. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?” – ezzel a kérdéssel sikerült néhány másodperccel beelőznie. Azt persze senki nem tudja, miként értesült mindenkinél – így az iroda portáján várakozó szocialistáknál – korábban arról, hogy a Kúria az előző próbálkozásokról döntött, és így szabad a pálya.

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?” – ezt kérdezné Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti képviselője, aki egyébként szintén magánszemélyként terjesztette be hitelesítésre az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát. De ez a hatályos szabályok szerint már nem játszik, hiszen lemaradt a versenyben.

Harangozó Tamás népszavazási kezdeményezését ezért az NVB vélhetően el fogja majd utasítani, Simonné Gercsényi Gabriella viszont – ha a kérdését a választási bizottság átengedi, amire elég nagy esély van – magában aligha áll neki az aláírásgyűjtésnek. Azt azonban elérte, hogy amíg a gyűjtésre biztosított négy hónapos határidő le nem telik, más az üzletek vasárnapi zárva tartása kapcsán kérdést sem tehet fel. Az idén tehát ebben a tárgyban vélhetően lehetőség sem lesz hasonló kezdeményezéssel előállni.

Az eredeti cikket itt olvashatja.

Szerző
Frissítve: 2015.10.20. 17:50

TV2 - Nem érkezett engedélykérelem a GVH szerint

A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) eddig nem érkezett engedélykérelem a Fonyó Károly tulajdonában álló cégcsoporttól a TV2 megvételére - hangzott el kedden az M1 híradójában.

Basa Andrea, a GVH szóvivője kifejtette: a versenytörvény rendelkezései szerint a vállalkozások összefonódásához a GVH engedélyét kell kérni,  ha a kérelmező és a kérelmezett vállalkozáscsoport előző évi nettó árbevétele együttesen meghaladja a 15 milliárd forintot, és a vállalkozáscsoportok külön-külön az előző évben elérték az 500 millió forintos árbevételt.

Október 15-én jelentették be, hogy hamarosan új tulajdonos veheti át a TV2-csoportot: az Andrew G. Vajna érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. mint vevő-befektető és a TV2 Media Group Holdings Kft. már alá is írta az erről szóló adásvételi szerződést. A TV2 csoport akkori közleményében azt írta, hogy a négy csatornát működtető TV2-csoport teljes tulajdonrészére a Magyar Broadcasting Co. Kft. tett ajánlatot.

A bejelentést követően röviddel az Index számolt be arról, hogy a Megapolis Media Zrt. már október 13-án megvásárolta a TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét. Ezt a hírt az Indexszel Fonyó Károly, Simicska Lajos üzlettársa közölte.

Másnap az Origo írt arról, hogy a Fonyó Károly tulajdonában lévő Megapolis Media Zrt. 2014 őszén egymillió euróért szerzett elővásárlási opciót a TV2-re. Ezt az információt azonban - üzleti titokra hivatkozva - Fonyó Károly sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. 

Az üzletember közölte: Simon Zsolt és Yvonne Dederick, a TV2 tulajdonosainak és ügyvezetőinek aláírása is rajta volt azon az adásvételi szerződésen, amely szerint az ő cége, a Megapolis Media Zrt. vásárolta meg a TV2-t két nappal Andrew G. Vajna előtt. A cégtulajdonos a hírportálnak azt mondta: jogászaik most azt vizsgálják, hogy ennek a 13-i adásvételnek a tudtában miként írhattak alá a volt tulajdonos-ügyvezetők az újabb adásvételi szerződést október 15-én Vajna cégével.

Szerző

Állami támogatással fejleszt az Audi

A kormány 6 milliárd forinttal támogatja az Audi győri motorgyárának újabb 32 milliárd forintos fejlesztését - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a szerződés aláírásán. Minden eddiginél környezetkímélőbb és alacsonyabb fogyasztású motorokat gyártanak, a beruházással 380 új munkahely jön létre a győri motorgyárban.

Az Audi, tavaly mintegy 2 millió motort állított elő. Eddig 28 milliárd forint támogatással "járult hozzá" a kormány az Audi fejlesztéseihez.

A magyar autóipar az idei év első nyolc hónapjában 16 százalékkal növelte termelését, 5100 milliárd forint értéket állított elő, a magyar export 22 százaléka az autóiparból származik, a teljes feldolgozóipari kibocsátás 30,1 százaléka is innen adódik - ismertette a miniszter. Az autóipari fejlesztések mellett a beruházások ösztönzésével más területeket is fejleszteni kell - tette hozzá.

A Volkswagen-csoport bírja Magyarország támogatását - erősítette meg Szijjártó, utalva arra, hogy az Audi győri gyára is érintett a VW dízelbotrányában. Itt is készítettek olyan olyan 2.0 literes dízel motorokat, amelybe manipulált szoftvert építettek be gyárilag és ezzel tesztüzemmódban alacsonyabb kibocsátási értékeket mutatott, mint normál üzemmódban. Az USA-ban kitört botrány mára Európára is kiterjedt, tegnap éppen a francia hatóságok tartottak házkutatást a VW helyi központjában, és 8 milliónál több autó visszahívására készül a konszern. Spanyolországban az ügyészség csalás, illetve környezet és a természet elleni bűncselekmények gyanúja miatt kezdeményezett vizsgálatot a Volkswagen-csoport ellen a madridi büntetőbíróságon hétfőn. A sajtóban több hír is megjelent arról, hogy a VW-hez hasonló kibocsátási eltérések más autógyárak motorjainál is felfedezhetők.

A hírbe hozottak közül a Daimler határozottan visszautasította a vádakat, miszerint gépjárműveinek károsanyag-kibocsátási méréseit manipulálták. A „defeat device“-t, tehát azt a funkciót, amely a kipufogógáz-utókezelés hatékonyságát meg nem engedett módon korlátozza, a Daimlernél soha nem alkalmazták és nem alkalmazzák jelenleg sem - írják. Ez valamennyi dízel- és Otto-motorra egyaránt vonatkozik. A Daimler AG-nek nincs tudomása olyan mérésekről sem, amelyek során megállapították volna, hogy járműveik nem tesznek eleget a törvényi követelményeknek.

A Mercedes-Benz kecskeméti összeszerelő gyára 22,15 milliárd forintot, a Hankook Tire kapacitásbővítéséhez 7,67 milliárddal járultak hozzá 2013 tavaszán, de az Opel is kapott 6,1 milliárd forintot a fejlesztésére még 2011-ben - összegezte az állami támogatásokat az mfor.hu.

Szerző