Előfizetés

Ombudsman: nem szabad felszámolni a tűcsereprogramokat!

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2015.10.16. 19:53
Fotó: Vajda József, Népszava
Közzétette állásfoglalását a XIII. kerületi tűcsere program megszűnésének hatásairól, a helyzet kezelésének lehetséges eszközeiről az alapvető jogok biztosának hivatala. A jelentés szerint a tűcserék megszüntetése nagy kockázatokkal jár. Az ártalomcsökkentést végző alapítvány egy mobil szolgáltatás bevezetéséért küzd. Szakemberek és az ombudsman szerint azonnali állami beavatkozásra is szükség lenne.

Komoly következményekkel jár a XIII. kerületben 20 évig működő tűcsere program megszűnése, amely egy "aggályos folyamat" újabb állomása - állapította meg Székely László. Az alapvető jogok biztosa szerint a tűcsere program "szakmai bizonyítékon alapuló szociálpolitikai intézkedés, ami a fertőző betegségek megelőzésében hatékony, a szerhasználót kezeléshez juttatja, csökkenti az utcai drogfogyasztást, hozzájárul az egészséges környezet biztosításához". Budapesten nem a XIII. kerületi az első eset, hogy ilyen programok szűnnek meg - az ombudsman tavaly a józsefvárosi tűcserék megszüntetéséről is kemény hangú állásfoglalást tett közzé -, a szolgáltatások eltűnése miatt pedig a rendszer egyre alkalmatlanabb arra, hogy az egyébként az államot terhelő kötelezettségeket legalább minimum szinten teljesítse.

Hisztérikus lakossági bejelentések

Ahogy arról korábban a Népszava beszámolt, a Drogprevenciós Alapítvány (DPA) XIII. kerületi, a Hollán Ernő utcában található irodájának azért kellett bezárnia és új helyre költöznie, mert az önkormányzathoz egyre több és egyre hisztérikusabb hangvételű lakossági panaszbejelentés érkezett amiatt, hogy a környéken növekedett a "rossz küllemű drogosok" száma, akik állítólag zaklatták az arra járókat, eldobálták a használt tűket. Mindez azután történt, hogy a VIII. kerületben megszüntették a Kék Pont Drogkonzultációs Központ tűcsere programját, így nem is csoda, hogy a DPA-t felkereső szerhasználók száma - a munkatársak becslése szerint - napi szinten mintegy 20 százalékkal emelkedett. Az alapítvány irodáját új helyre, egy Csángó utcai ingatlanba költöztették, ám az önkormányzat kikötötte, hogy ott sem lehet a tűcsere programot folytatni, mert a közelben templom, iskola és idősek klubja is található. A kerületi vezetés azt állítja, összesen 11 ingatlant kínáltak fel a szervezetnek, végül az alapítvány döntött a Csángó utcai mellett.

A kerület és az alapítvány az elmúlt évek során jól együtt tudott működni, és azt az ombudsman is megállapította, hogy az önkormányzat "példás kerületi drogstratégiát hozott létre". Pontosan ezért a tűcsere programok ellehetetlenítése jelentős visszalépés. Székely László úgy véli, "a helyi lakosság egészséghez való jogával, az érintett kliensek egyenlő méltósághoz való jogával, valamint a jogállamiság elvével összefüggő visszásságot okoz, többszörös jogsérelem közvetlen és súlyos veszélyét idézi elő" a programok megszüntetése, amelyek nem a droghasználatot népszerűsítik, épp ellenkezőleg, csökkentik az illegális szerhasználat előfordulását, és hozzájárul a szerfogyasztók ellátásba jutásához. "A tűcsere program működésének biztosításával az állam úgy tartja tiszteletben az érintettek önrendelkezési jogát, hogy közben nem hagyja magukra őket kiszolgáltatott helyzetükben" - olvasható a jelentésben, amelyben az ombudsman megállapította azt is, hogy a kormány mulasztott akkor, amikor az országgyűlés által 2013-ban elfogadott Nemzeti Drogellenes Stratégiában előírt szakpolitikai programot 2014-ben és 2015-ben sem fogadta el, miközben azonnali állami cselekvésre lenne szükség.

Csökken a prevenciós programok száma

Székely felkérte a kormányt, hogy mihamarabb fogadja el a programot, emellett felkérte a XIII. kerület polgármesterét is, hogy vizsgálja meg, a helyi lakosok indokolatlan zavarása nélkül milyen helyszínen lenne folytatható a megszűnt tűcsere programot pótló, mobil ártalomcsökkentő szolgáltatás. A szakemberek már évek óta arra figyelmeztetnek, hogy az Orbán-kormány regnálása óta egyre csak romlik a hazai droghelyzet, drogpolitika gyakorlatilag nem létezik, az állam a megelőzésre, az ártalomcsökkentésre és ezek finanszírozására sem fordít nagy figyelmet, ráadásul az új dizájner drogokkal szemben sincs konkrét cselekvései terv. A napokban a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület is közzétett egy jelentést, amelyben egyebek mellett arra hívták fel a figyelmet, hogy míg a prevenciós programok száma csökken, az intravénás szerhasználók körében duplájára nőtt a Hepatitis-C fertőzöttség.

Mobilbuszt üzemeltetne az alapítvány

Az ombudsman állásfoglalását a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is üdvözölte. Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője lapunknak elmondta: Józsefváros után a XIII. kerületben folyt az ország második legnagyobb tűcsere programja, amely a fővárosi tűcsereforgalom mintegy 50 százalékát adta. Sárosi szerint nagy előrelépés lenne, ha az ombudsmani jelentés nyomán az önkormányzat, ha anyagilag nem is támogatja, de legalább engedélyezné a tűcsere folytatását a kerületben. Sárosi úgy tudja, a DPA azért küzd, hogy egy mobil busz segítségével folytathassák a szolgáltatást. Kerestük az alapítványt és az önkormánytatot is, akik lapunktól értesültek az ombudsman jelentéséről, annak tanulmányozása előtt nem kívántak nyilatkozni.

Lesz Kábítószer Egyeztető Fórum
Előrelépés, hogy a Kábítószer Egyeztető Fórumok (KEF) működési feltételeinek biztosítására kiírt pályázaton a Fővárosi Önkormányzat is részt vett, így a Fővárosi KEF megkezdheti a működését. A jelentés szerint a Fővárosi KEF-en belül egy külön munkacsoport tekinthetné majd át e szolgáltatások budapesti működésének, elérhetőségének helyzetét, ideértve a tűcsere programokat. A biztos szerint lényeges követelmény a lefedettség, azaz, hogy a pozitív tapasztalatok okán, a Stratégiával összhangban az összes fővárosi kerületben működjön kábítószer-egyeztető fórum.Az ombudsman kezdeményezte a főpolgármesternél, hogy biztosítsa a szükséges támogatást a Fővárosi KEF felállítása és működésének megkezdése érdekében, fordítson kiemelt figyelmet az alacsonyküszöbű szolgáltatásokkal, ezen belül a tűcsere programok helyzetével összefüggő fővárosi koordinációra.

LMP: a határzár nem megoldás

Az LMP szerint a határzár nem oldja meg a migrációs válságot, a kerítés csak ideiglenes útelterelés lesz addig, amíg nem kezelik a probléma gyökerét, és nem csökkentik az unió felé induló migránsok számát.

Az ellenzéki párt szerint közös európai cselekvési tervre van szükség, mert ennek hiányában hamarosan az unió minden külső és belső határán kerítés húzódhat majd. Megjegyezték, hogy az LMP azért készített 24 pontos, hazai és nemzetközi intézkedéseket egyaránt tartalmazó intézkedéscsomagot, mert azt gondolja, hogy az abban leírtak párhuzamos megvalósítása megoldást jelent a migrációs válságra. Emellett a párt szerint növelni kell az unión kívüli menekülttáborok kapacitását, és egységes uniós menekültügyi eljárásra és intézményrendszerre van szükség.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy éjféltől Magyarország lezárja a magyar-horvát zöldhatárt. Közölte: a határátkelőhelyek - szigorított ellenőrzéssel - továbbra is működnek a magyar-horvát határon.

Médiagigászok harca - Friderikusz meglepő stílusban válaszolt Vitraynak

Publikálás dátuma
2015.10.16. 19:36
Forrás: Facebook/Friderikusz
Mi is megírtuk: Vitray nem megy a TV2 vasárnap esti műsorába, ugyanis Friderikusz Sándorral nincsenek jó kapcsolatban. A hazai televíziózás legnagyobb alakja letagadta, hogy ismerné a kereskedelmi csatorna műsorvezetőjét, a Borsnak úgy nyilatkozott: "Ki az a Friderikusz? Nem ismerem." Nos, a showman ezt nyilván nem hagyhatta válasz nélkül. És tényleg.  

"Fridi" - ahogy a Bors írja - ritkán nyilatkozik, ám a lappal kivételt tett.  „Ha valaki, én pon­to­san tudom, ki Vitray Tamás. A ha­­­zai televíziózás egyik leg­­ki­­­­­­­e­mel­­­kedőbb, hanem a leg­ki­emel­­kedőbb alakja. Valóságos művésze volt a mi mesterségünknek. Örülök, és hálás vagyok a sorsnak azért, hogy a kortársa lehetek, és sok mindent tőle tanulhattam el.” - mondta Friderikusz Sándor, elegáns nagyvonalúsággal reagálva Vitray becsmérlő szavaira.  

A lap szerint azonban hiába az - legalábbis az egyik oldalon - visszafogott stílus, a hazai televíziózás két nagy alakja között bizony kiújult a háború. Pedig a konfliktusuk előtt jó néhány évvel még közös produkcióban is dolgoztak. A Hoztam egy milliót! című vetélkedőnek ugyanis "Fridi" volt a producere, Vitray Tamás pedig a műsorvezetője. De Friderikusz Sándor hét évvel ezelőtt, könyve megjelenése kapcsán a Blikknek már azt panaszolta: Vitray kihagyta őt az MTV 50 éves születésnapi sorozatából.

– Vitray lebecsüli a közönségét is, amikor erre a kisszerű lépésre nem ad érdemi magyarázatot. És persze nem mond igazat, hiszen ő is tudja, én is tudom, azért hagyott ki a sorozatból, mert pár hónappal korábban a nálunk dolgozó fiával konfliktusunk támadt, és ő ezt a fiú apjaként – anélkül, hogy megkérdezett volna – így látta megbosszulhatónak. Hát ennyit Vitray objektivitásáról és megkérdőjelezhetetlenségéről – mondta akkor Friderikusz Sándor.

forrás: borsonline.hu