Előfizetés

Éjfélkor lezárják a magyar-horvát zöldhatárt

Publikálás dátuma
2015.10.16. 16:52
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke (b2) az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brü
Orbán Viktor azt szerette volna elérni az EU-csúcson, hogy zárják le a görög határt. Ezt nem sikerült elérni, ezért a magyar Nemzetbiztonsági Kabinet úgy döntött, hogy éjféltől lezárja a magyar-horvát zöldhatárt. Az intézkedéstől azt várják, hogy csökken az illegálisan belépők száma.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Nemzetbiztonsági Kabinet ülése után tartott sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta: Magyarországnak be kell tartania a schengeni szabályokat. Minden ugyanúgy fog történni, mint a szerb határ esetében. A hivatalos határátkelőhelyek továbbra is nyitva lesznek, ezeken szigorítják az ellenőrzést, a menekültek regisztrálását pedig tranzitzónákban végzik majd el Beremend és Letenye térségében.

Ismét egyedül maradtunk Európában - jelentette ki Szijjártó, bár rögtön hozzátette, hogy a visegrádi országok, azaz Lengyelország, Csehország és Szlovákia is segít Magyarország déli határának megvédésében. Szerinte a bevándorlás terhének egyébként Görögország vállán kellene nyugodnia.

A miniszter közlése szerint a zöldhatár zárásáról tájékoztatták a budapesti horvát nagykövetet - aki csalódottságának adott hangot -, valamint a térségbeli külügyminisztereket. Értesítették Németország külügyminisztériumát is.

Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár csütörtöki brüsszeli egyeztetéséről a tárcavezető azt mondta: természetesen a bevándorlási hullám is téma volt a tárgyaláson, amelyen a magyar kormányfő világossá tette, hogy ha nem születik meg a legjobb megoldás, akkor a második legjobbat kell érvénybe léptetni.

Arra a kérdésre, hogy Szlovénia esetében felmerült-e hasonló intézkedés lehetősége, mint a magyar-szerb és a magyar-horvát határszakaszon, Szijjártó Péter azt felelte: Szlovénia schengeni tagország, két schengeni állam közé pedig csak nagyon szükséges esetben, a két ország egyetértésével lehet fizikai akadályt építeni. Hangsúlyozta: a magyar-szlovén határszakasznál nincs ilyen napirenden.

A magyar-román határral kapcsolatban azt közölte: folyamatosan figyelni fogják, hogy Szerbiában milyen irányba alakulnak a bevándorlási útvonalak. A magyar-román határ "egy ésszerű hosszúságú szakaszán" már korábban elkezdték az előkészítését a kerítés építésének, de egyelőre nem látnak olyan okot, hogy meg kellene kezdeni a kerítésépítést - mondta.

Horvátországnak van Szlovéniával egyeztetett terve
Horvátországnak van Szlovéniával egyeztetett terve a migránsválság kezelésére, amely az után lép életbe, hogy Magyarország éjféltől lezárja a magyar-horvát zöldhatárt - közölte a horvát kormányszóvivő, akit a Reuters hírügynökség és az Index.hr horvát hírportál idézett pénteken.
"Zoran Milanovic horvát kormányfő állandó kapcsolatban áll Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel. Csütörtöki brüsszeli megbeszélésük után Milanovic és Cerar kormányfő pénteken is többször beszélt telefonon az időszerű menekülthelyzetről.
Horvátországnak már korábban volt C terve, amelyről Szlovéniával állapodott meg. Abban az esetben, ha Magyarország lezárja a határt, Horvátország elkezdi végrehajtani ezt a tervet Szlovéniával egyetértésben és állandó koordinációval" - mondta a szóvivő, akit sem az Index.hr, sem a Reuters nem nevezett meg. A szóban forgó tervről Ranko Ostojic horvát belügyminiszter péntek este tájékoztatja a közvéleményt.
Vesna Pusic horvát külügyminiszter a Nova TV horvát televíziónak úgy nyilatkozott: Magyarország azzal, hogy határzárat rendel el, nem fogja tudni megállítani a migránsokat, azok továbbra is jönni fognak Horvátországba és Szerbiába is. A külügyminiszter úgy vélte, az unió külső határait Görögországban kell megvédeni, amelyre ott van a Frontex, az Európai Unió határőrizeti szerveinek koordinációjáért felelős intézménye.
Magyarországnak nem állhat érdekében, hogy destabilizálja szomszédait - tette hozzá.
Az Index.hr azt írta, korábban olyan találgatások voltak, hogy a közös horvát-szlovén terv a menekültek Szerbiába való visszatérítését jelenti, de a hírportál nem hivatalosan úgy értesült, hogy valójában a menekülteknek a horvát-szlovén határhoz való elszállítását irányozza elő.

MSZP: tisztáznia kell a kormánynak, ki és mi alapján hozott döntést

Harangozó Tamás, a párt frakcióvezetője, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke szerint a nemzetbiztonsági kabinetnek a magyar törvények alapján nincs jogosultsága a határzárról döntést hozni, mert az csupán a kormány tanácsadó, véleményező testülete. Jogilag nem létező döntést pedig a rendőrség és a honvédség nem hajthat végre.

Álláspontja szerint, ha a kormány a lépésről nem egyeztetett, csak egyoldalúan közölte döntését a környező országokkal, akkor egyedül a kabinetet fogja terhelni minden felelősség, ha a következő napokban a határ mentén elszabadul a káosz és az erőszak.

PM: tévút horvát határzár

A Párbeszéd Magyarország (PM) szerint az újabb határzár ellentétes a nemzetközi egyezményekkel, és nem oldja meg a menekültválságot. Az ellenzéki párt közleményében azt írta, a határ lezárása nem csökkenti érdemben a Magyarországra nehezedő migrációs nyomást, csak arra jó, hogy a felelősséget a szomszédos országokra tolják. A szerb határ lezárása után is több menekült érkezett az országba, mint korábban - közölték.

Álláspontjuk szerint elfogadhatatlan, hogy a folyamatban lévő EU-s vizsgálat vége előtt lezárták a horvát határt, ezért a párt felszólította a kormányt, hogy oldja fel a határzárat, és tartsa tiszteletben az emberi jogokat és a nemzetközi szabályokat a menekültválság kezelésekor. Emellett a PM garanciát vár arra, hogy a Fidesz-kabinet betartja a menekültkérelmek befogadásával kapcsolatos nemzetközi jogszabályokat.

LMP: a határzár nem megoldás

Az LMP szerint a határzár nem oldja meg a migrációs válságot, a kerítés csak ideiglenes útelterelés lesz addig, amíg nem kezelik a probléma gyökerét, és nem csökkentik az unió felé induló migránsok számát.

Az ellenzéki párt közleményében úgy fogalmazott: közös európai cselekvési tervre van szükség, mert ennek hiányában hamarosan az unió minden külső és belső határán kerítés húzódhat majd. Megjegyezték, hogy az LMP azért készített 24 pontos, hazai és nemzetközi intézkedéseket egyaránt tartalmazó intézkedéscsomagot, mert azt gondolja, hogy az abban leírtak párhuzamos megvalósítása megoldást jelent a migrációs válságra. Emellett a párt szerint növelni kell az unión kívüli menekülttáborok kapacitását, és egységes uniós menekültügyi eljárásra és intézményrendszerre van szükség.

Együtt: A Fidesz-KDNP beszállt a horvát választási kampányba

Az Együtt azt kérdezi a magyar kormánytól: hogyan lehetséges az unió területén belül határzárat felépíteni, milyen üzenetet hordoz ez? A visegrádi országokkal erőltetett közös fellépés helyett miért nem a szerb-magyar, a horvát-magyar és a román-magyar együttműködést és bizalmat kívánja helyreállítani? Azt írták, az Együtt továbbra is az emberséges és a magyar emberek számára biztonságot teremtő menekültpolitikát tekinti helyesnek, és amit a Fidesz-KDNP tesz, az nem ilyen.

A párt szerint a kötelező kvóta nélkül Magyarország csak "gyáván kivonja magát" egy olyan megoldásból, amelyben minden uniós országnak részt kell vennie. Úgy fogalmaztak: "ez a határzár egy újabb embertelen és gyáva, egyoldalú gesztus", amellyel Magyarország másokra tolja át a felelősséget, de ezzel csak súlyosbítja a válságot, és segíti az európai populista jobboldal megerősödését. Az Együtt követeli, hogy Magyarország újabb kerítések építése helyett tegye a dolgát a Dunántúlon, és végezze el az uniótól elvárt regisztrációs feladatait.

 A DK elítéli a határzárat

A szerb határon felépített kerítéshez hasonlóan az immár az EU-n belülre, a horvát-magyar határra tervezett teljes határzár ötletét is elítéli a Demokratikus Koalíció (DK) - közölte az ellenzéki párt. A DK emlékeztetett Ferenc pápa két, az európai migrációval kapcsolatban elhangzott gondolatára. Az egyik szerint "előbb-utóbb minden fal leomlik", a másik szerint "a falak sohasem jelentenek megoldást, a hidak építése viszont igen".

Moszkvai ingatlanügy - Börtönbe megy a volt orosz nagykövet?

Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyész Székely Árpád volt oroszországi nagykövetre a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség eladása ügyében indult büntetőper pénteki tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszéken.

A vádhatóság képviselője Horváthné Fekszi Márta volt államtitkár, valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatója, Tátrai Miklós és értékesítési igazgatója, Császy Zsolt, valamint a cég akkori két, vezető beosztású munkatársa esetében próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta. 

Azt is kérte, hogy valamennyiük esetében szabjon ki a bíróság pénzbüntetést és az állami vagyonkezelést jelentő foglalkozástól is tiltsa el őket.

Moszkvai ingatlanügy - Börtönbe megy a volt orosz nagykövet?

Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyész Székely Árpád volt oroszországi nagykövetre a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség eladása ügyében indult büntetőper pénteki tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszéken.

A vádhatóság képviselője Horváthné Fekszi Márta volt államtitkár, valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatója, Tátrai Miklós és értékesítési igazgatója, Császy Zsolt, valamint a cég akkori két, vezető beosztású munkatársa esetében próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta. 

Azt is kérte, hogy valamennyiük esetében szabjon ki a bíróság pénzbüntetést és az állami vagyonkezelést jelentő foglalkozástól is tiltsa el őket.