Előfizetés

Dízelbotrány - Ausztriában 363 ezer autót hívnak vissza

Ausztriában 363 ezer, a Volkswagen konszern által gyártott dízelautót hívnak vissza a motorok emissziós értékeit manipuláló botrány miatt - közölte az osztrák közlekedési minisztérium csütörtökön.

A tárca bejelentése szerint a visszahívás idejét a németországi intézkedések fényében határozzák meg, az érintett autótulajdonosokat a Volkswagen importőr, a Porsche Austria értesíti majd. A döntés 180 500 Volkswagen személygépkocsit és 24 400 Volkswagen haszonjárművet, továbbá 72 500 Audi, 54 300 Skoda és 31 700 Seat típusú autót érint.

A Salzburger Nachrichten című osztrák tartományi újság csütörtöki száma arról ír, hogy az osztrák hatóságoknak már korábban feltűnt az eltérés a gyártó által közölt emissziós értékek és a valóságosan mért számok között. Mivel Ausztriában nőtt a nitrogénoxid kibocsátás szintje, amely európai fizetési meghagyásos eljárást vonhat maga után, az osztrák hatóságok észrevételüket Brüsszel felé is jelezték.

A német szövetségi közlekedési felügyelet csütörtökön 2,4 millió autó visszahívására kötelezte Németországban a Volkswagent az értékeket manipuláló szoftver miatt.

A német Bild lap értesülése szerint a közlekedési felügyelet, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) elutasította a Volkswagen javaslatát arra, hogy az érintett járművek tulajdonosai önkéntes alapon vigyék vissza a szervizekbe autóikat javításra.

A Volkswagen szeptember közepén elismerte, hogy világszerte mintegy 11 millió kocsija közlekedik, amelybe be van építve a csaló szoftver. Ezen járművek motorvezérlő programjába olyan szoftvert telepítettek, amelyek meghamisítják a károsanyag-kibocsátási tesztek eredményeit. A járművek közül nagyjából 8 millió járművet az Európai Unióban adtak el.

A konszernhez tartozik az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Ducati, a Lamborghini, a Man, a Porsche, a Scania, a Seat, a Skoda, a Volkswagen és a Volkswagen haszonjárművek márka.

Ekkora a baj? Rengeteg telket ad el a Tesco

Publikálás dátuma
2015.10.15. 14:16
Illusztráció: Getty Images
Negyedmilliárd font (több mint 100 milliárd forint) összértékben ad el nagy-britanniai építési telkeket a Tesco, miután nemrégiben többtucatnyi új nagyáruház felépítésének tervét törölte.

A Londoni Értéktőzsdén csütörtökön közzétett bejelentés szerint a legnagyobb brit kiskereskedelmi vállalat egyelőre tizennégy nagy értékű telektől válik meg Londonban és Délkelet-Angliában. A telkek eddig a Tesco ingatlankezelő leányvállalata, a Spenhill tulajdonában voltak, és az áruházlánc azt tervezte, hogy a területeken szupermarketeket épít.

A Tesco vezérigazgatója, Dave Lewis azonban tavaly teljes gazdálkodási fordulatot hirdetett meg, miután a cég fennállása évszázados történetének eddigi legrosszabb üzleti eredményeit produkálta, és súlyos eredménykönyvelési botrányokba is keveredett. A gyökeres átalakítás jegyében a Tesco az idei év eleje óta már 53 veszteséges nagy-britanniai üzletet bezárt, emellett törölte további 49 új, korábban tervbe vett nagyáruház felépítését. 

A karcsúsítási folyamat keretében a cég 4 milliárd fontért eladta dél-koreai üzlethálózatát is, de idei pénzügyi évének első feléről a múlt héten kiadott beszámolójában hangsúlyozta, hogy a dél-koreai boltláncolat eladásával lezárult érdekeltség-portfoliójának felülvizsgálata.

A telkeket a Tesco a Meyer Bergman nemzetközi ingatlanportfolió-kezelő társaságnak, illetve a társaság ügyfeleinek adja el. A BBC által csütörtökön idézett ingatlanpiaci források szerint a telkeken akár tízezer lakóingatlan is felépíthető.

A Tesco a múlt héten meredeken romló eredményekről számolt be. Az egyszeri tételek nélkül számolt csoportszintű működési eredmény az augusztussal zárult hat hónapban - vagyis a cég idei pénzügyi évének első felében - 354 millió font (150 milliárd forint) volt, 54,6 százalékkal kevesebb a tavalyi pénzügyi év azonos időszakában mért 779 millió fontnál.

A Tesco hangsúlyozta ugyanakkor, hogy üzleti modelljének példátlan átalakítási programja nyomán sok kulcsfontosságú mérőszám már javul. A Tesco részvénye a Londoni Értéktőzsde csütörtöki forgalmában 0,29 százalékos veszteséggel, 1,92 font körül mozgott. Idei eddigi csúcsát a papír április 10-én érte el, 2,51 fontos árfolyamon.

Káosz a Széchenyi Bankban - Feljelentették Töröcskeit

Publikálás dátuma
2015.10.15. 13:54
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Súlyos személyi bírságokat kaptak a felszámolás alatt álló kisbank egykori vezetői. A Töröcskei István üzletember, illetve az állam tulajdonában álló intézet ügyében ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést is tett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - írja a Figyelő.

Zűrzavar és kupleráj volt a Széchenyi Kereskedelmi Bankban. Nem voltak megfelelők a folyamatok, a szabályzatok, hiányoztak bizonyos űrlapok, nem stimmeltek olykor a dátumok. Ezt erősítették meg a lap forrásai, s vélhetően ilyen és ehhez hasonló hiányosságokkal, mulasztásokkal indokolta az MNB is azt, hogy kőkeményen megbírságolta az intézet egykori vezetőit. A határozatok nem nyilvánosak, így azok tartalmáról csak elmesélésekből tudunk.

A bank menedzsmentjének helyzetét jobban ismerő és inkább megértő forrásaink a bírságokat szélesebb kerettörténetben helyezték el számunkra: „Nem lett volna feltétlenül rossz sztori a Széchenyi Kereskedelmi Bank, jó volt a név, az ötlet, politikai támogatás is akadt, a szükséges tőkeemelésekre is mindig volt egy csomó ígéret. Csak éppen félévente volt valami nagy stratégiaváltás az intézetnél, és mindegyik irány hamar gellert kapott. Először a hitelszövetkezeti modell lett volna az egyedi fókusz, de az hamar megbukott a hazai szabályozás változásával. Utána a növekedést kisebb bankok (a Hanwha Bank, illetve a Banco Popolare) megvásárlására alapozta volna a tulajdonos Töröcskei István, de ezekről a dealekről lemaradt a Széchenyi. Majd jött a nagy ugrás terve, a Raiffeisen Bank bekebelezése.

Már-már minden összeállt volna, de aztán két nap alatt kihátrált az üzlet mögül az osztrák fél és a magyar állam is. Végül Töröcskei István megnyerte az államot tulajdonostársnak, de ez nem volt elég, és utána is folyamatosan újabb befektető bevonásával kellett foglalkoznia. Volt is már egyfajta elkötelezettsége egy nagy orosz állami ipari alaptól, amely a paksi atomprojekthez szeretett volna orosz-magyar banki hátteret kialakítani, de jött az ukrán krízis és a gazdasági szankciók. Ez is, mint minden addigi kísérlet, kútba esett. Valami mindig elvette a menedzsment összes energiáját, de közben induló bankként mégis növekedni kellett, üzleteket szerezni, hitelezni. Ezek nem voltak kellően előkészítve, lepapírozva, ám azt hitte a vezetés, hogy amíg van támogatás, addig lehet szaladni. Nem volt rendben semmi, de azt remélték, hogy elég lesz mindent utólag rendbe tenni, lepapírozni. Hát nem volt elég.

Forrás: Figyelő