Előfizetés

Halasztják a FIFA tisztújítását?

R.T.
Publikálás dátuma
2015.10.14. 07:54
Korrupciós vádak ide vagy oda, Greg Dyke (balra) továbbra is támogatja Michel Platinit (jobbra) FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/HAR
Rendkívüli ülést tart csütörtökön az Európai Labdarúgó-szövetség, amelyen arról döntenek, indítsanak-e más jelöltet a szövetség elnöke, Michel Platini helyett, akit Sepp Blatterhez, a FIFA elnökéhez hasonlóan múlt héten 90 napra felfüggesztett a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottsága. Valószínűsíthető, hogy az UEFA döntnökei a FIFA jövő február végére tervezett elnökválasztása elhalasztása mellett foglalnak majd állást.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) neve manapság a korrupció szinonimájává vált. Sokáig úgy látszott, Michel Platini lesz a nemzetközi szövetség megmentője, korábbi hírek szerint ugyanis egy sor szövetség jelezte, őt szeretné látni az elnöki székben Blatter leköszönése után. Az egykori francia aranylabdás tűnt a pozitív hősnek, Blatter pedig a negatívnak, ami azért furcsa, mert már azelőtt felmerültek kételyek az UEFA elnökének tisztaságát illetően, mielőtt kiderült: kétmillió svájci frankot kapott a FIFA-tól, meglehetősen gyanús körülmények között.

Platini maga is elismerte például, hogy a 2010. december 2-án történt titkos szavazáson ő is arra szavazott, Katar kapja meg a 2018-as labdarúgó világbajnokság rendezési jogát. Van ilyen – gondolhatnánk –, nyilván meggyőzték a félelmetesen gazdag arab ország nagyszerű látványtervei. Esetleges jóhiszeműségét azonban némiképp más megvilágításba helyezi, hogy fia, Laurent Platini, röviddel a voksolást követően jól fizető állást kapott annál a Qatar Sports Investments (QSI) nevű katari székhelyű cégnél, amely ugyanabban az évben megvásárolta a Paris Saint-Germaint.

A 35 éves Platini-fiú előzőleg a Lagardere Sports általános tanácsadója volt. Bár Michel Platini az úgynevezett pénzügyi fair play nagy híve, mindezek alapján gyaníthatjuk, hogy bizonyos pénzügyi szabályszerűségek rá mintha nem vonatkoznának. Igaz, ő azt állította, fogalma sem volt arról, a katari cégnek milyen tervei vannak fiával. Platini egyébként a megújulás emberének állítja be magát, miközben az UEFA sosem volt a reformok nagy híve. Épp ellenkezőleg: a FIFA-nál is kevésbé volt nyitott az újításokra.

Miután Platinit is felfüggesztették, egyre több szövetségnél merül fel a kérdés: megéri-e tovább támogatni a francia sportvezetőt a nemzetközi szövetség élére? Ez azért jogos kérdés, mert a svájci ügyészség nemcsak szemtanúként, hanem gyanúsítottként is eljárást indított ellene a gyanús kifizetés miatt. A felfüggesztés a gyakorlatban azt jelenti, hogy hivatalos mérkőzésekre nem látogathat el, nem hívhatja le e-mailjeit az európai szövetség szerverén keresztül, nem használhatja az UEFA telefonjait, s más a labdarúgással foglalkozó vezető sem cserélhet eszmét vele a foci irányítását érintő kérdésekről.

Platini azonban menti a menthetőt, s természetesen minden vádat tagad. Azt állítja, összeesküvést szőttek ellene. (Ezt mintha már Blatterttől is hallottuk volna júliusban). Nem is hajlandó lemondani FIFA-elnöki ambícióiról. E tekintetben sem különbözik sokban a még hivatalban lévő FIFA-elnöktől. Pedig a kétmillió svájci frankról szóló magyarázata meglehetősen hiteltelennek tűnik. Azt mondta, azért kapta meg 2011-ben (nem sokkal a FIFA elnökválasztása előtt, amelyen Blattert támogatta…) a nemzetközi szövetségnek kilenc évvel korábban tett szolgálataiért járó összeget, mert a FIFA „nehéz anyagi helyzetben volt”. Csakhogy a nemzetközi szövetség ebben az időszakban kimutatása szerint 115 millió svájci frankos nyereséget termelt.

Platini tanácsadói azzal védték főnöküket, hogy a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség továbbra is kitart mellette. Ez azért nem tűnik mindent elsöprő érvnek kiindulva abból, hogy a Conmebol négy vezetője ellen indult eljárás korrupció miatt. Mindezek alapján Londonban nagy meglepetést keltett, hogy Greg Dyke, az angol szövetség elnöke továbbra is támogatásáról biztosította Platinit. Azért is volt furcsa ez a bejelentés, mert az angolok a FIFA megújulása nagy híveinek mondják magukat, s már Blatter botrányainak kirobbanása előtt azt hangoztatták, hogy a szövetség megtisztulásáért szállnak síkra.

Dyke bejelentését a politikai életben is értetlenség fogadta. Hugh Robertson volt sportminiszter a döntés átgondolását kérte Dyke-tól. Az angol szövetség elnökének kiállása olyan felháborodást okozott, hogy két héten belül meghallgatják őt londoni a parlament kulturális-, média és sportbizottsága előtt. Vélhetően a politikai élet szereplőit is egyre jobban zavarja, hogy az angol szövetség tekintélye forog kockán. Hasonló a helyzet Wolfgang Niersbach-hal, a német szövetség elnökével, aki egyelőre szintén nem szakított Platinivel. Feltehetjük, nem is akar, mert ha a Juventus egykori legendája FIFA elnök lenne, Niersbach örökölhetné az UEFA vezetését.

Az UEFA csütörtökön rendkívüli ülést tart Nyonban, amelyen arról tanácskoznak, indítsanak-e Platini helyett más jelöltet jövő februárban, vagy a FIFA februárra tervezett tisztújításának elhalasztása mellett szálljanak síkra. Szakértők szerint ez utóbbi a valószínűbb. Platini eltiltása január elején jár le, így igen kevés ideje maradna az elnökválasztásig. Ha elhalasztanák a tisztújítást, az UEFA elnökének elég ideje lenne arra, hogy tisztázza a nevét. Ha azonban a halasztásra voksolnának az UEFA döntnökei, az azt jelentené, hogy még tovább maradhatna hivatalban Sepp Blatter. Feltéve persze, ha addig nem emelnének vádat vele szemben a svájci hatóságok.

A FIFA-t érintő reformjavaslatok
* Az alapszabály módosításával lehetővé tennék, hogy azok is induljanak elnöknek, akik nem tagjai a nemzetközi szövetség apparátusának
* Szétválasztanák a hatalmi ágakat, külön szervezet kezelné a közvetítési jogok értékesítését, hogy csökkentsék a korrupció veszélyét
* Csökkentenék a politikusok FIFA-ra gyakorolt befolyását
* Nagyobb szerepet biztosítanának a labdarúgókat képviselő érdekvédelmi szervezet, a FIFPro számára
* A radikálisok szerint a svájci kormánynak el kellene koboznia a FIFA vagyonátHengerelt a sakkozó

Publikálás dátuma
2015.10.14. 07:53
Magnus Carlsen FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A világranglistát vezető Magnus Carlsen nyerte a rapidsakk-világbajnokságot, így a három nap folyamán megvédte a címét Berlinben. "Többet mertem kockáztatni, mint amennyit az ellenfeleim bevállaltak. Egy kicsivel kegyetlenebb voltam náluk" – értékelt az utolsó partija után a norvég szupersztár, aki Shakhriyar Mamedyarov azeri nagymestert győzte le a döntőben.

A 24 éves sakkozó hozzátette: bár a tornát veretlenül zárta, egyik mérkőzés sem volt könnyű számára. "Fontos tényező, hogy az ember ne engedje meg magának, hogy túl nagy hatással legyen rá az eredmény, és nem szabad megijedni egy döntetlentől egy 15 körből álló vb-n" – vélekedett a norvég nagymester. – "Sok olyan parti volt, melyen rosszra is fordulhattak volna számomra a dolgok, de mindig volt időm és kontrolláltam magam."

Ezzel az eredménnyel Carlsen elnémította kritikusait, miután a júniusi norvég sakk-bajnokságon négy találkozót is elvesztett, és mindössze a hetedik lett a tíz versenyzőből. A sakkozó elmondta, szerinte sokat változott az elmúlt évek során: régebben sokkal jobban hajszolta a sikert, és egyszerűen utált veszíteni. "Egy rutinos rókává váltam. Meg tudom nyerni a kiegyenlített mérkőzések nagy részét is" – mesélte Carlsen.

Orbán legendát gyárt

Orbán Viktor egy konferencián azzal kérkedett, hogy 2011-ben, amikor 5 óra választotta el Magyarországot az államcsődtől, akkor ő és Matolcsy György gazdasági miniszter mentette meg az országot a bedőléstől. Bodnár Zoltán, a jegybank volt alelnöke, a Liberális Párt ügyvivője szerint azonban a miniszterelnök legendát gyárt. Ebből csak annyi igaz, hogy az államadósság valóban finanszírozhatatlanná válhatott volna, ám ebbe a helyzetbe elsősorban éppen a kormány "unortodox" gazdaságpolitikája juttatta az országot - hangsúlyozta a Népszavának a szakember.

A kormányfő azzal magyarázta a csődközeli állapotot, hogy az extra adókkal sújtott multik, a bankok összeesküdtek és támadást intézett Magyarország ellen. A valóság ezzel szemben az, hogy az államadósság kockázati felára azért ugrott a többszörösére, mert az Orbán-Matolcsy kettős májusban egyoldalúan megszakította a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), és nem teljesítette a stabilizációs ajánlásokat. Ehelyett bevezették az "unortodox" gazdaságpolitikát, az ágazati különadókat. Így a nemzetközi tőkepiacon a bizalom rendkívüli mértékben megingott a magyar gazdasággal szemben.

Bodnár Zoltán lapunknak elmondta, az Államadósság-kezelő Központ pontosan tudja, milyen fizetési kötelezettségek milyen napon esedékesek, vagyis hónapokkal korábban észlelték a romló tendenciákat. A csőd elkerülésének érdekében pedig az orbáni pávatánc jegyében bejelentették, hogy ismét tárgyalóasztalhoz ülnek az IMF-el, ám amikor elhárult a fizetésképtelenség réme, különböző ürügyekkel ismét megszakították a Valutaalappal folytatott hitelfelvételi tárgyalásokat.