Tarlós: az új kórház nem épülhet a Szent Margit rovására

Publikálás dátuma
2015.10.12. 14:42
MTI Fotó: Mohai Balázs
Aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy felhívják a kormányzat figyelmét az óbudai Szent Margit Kórház fejlesztésének szükségességére. Tarlós István főpolgármester támogatandó ügynek nevezte a kezdeményezést.

Az akciót kezdeményező Óbuda Baráti Kör elnöke, Pintér Endre hétfőn, budapesti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a nemsokára 120 éves kórház fénykora 1981 és 1994 között volt, az intézmény 2008-tól - már nem először - a Szent János Kórház igazgatása alá került. A 2013-ig tartó függőségi viszony súlyos károkat okozott az óbudai betegellátásban - tette hozzá. Közölte, az egykori rossz döntés következményeit a mostani vezetés hároméves erőfeszítése sem feledteti. Elmaradt a szükséges műszerfejlesztés, az osztályok komfortosítása és az épületek korszerűsítése - mondta.

Pintér Endre hangsúlyozta: mindezen a jelenlegi kórházi vezetés anyagi támogatás nélkül nem tud javítani, ezért segítséget kérnek a kórház javára. Tarlós István főpolgármester a kezdeményezést támogatandó ügynek nevezte, és  arról beszélt, hogy a regionális kórház több százezer ember gyógyulásáért felel, hiszen az észak-budai agglomeráció jelentős részét is ellátja.

A kórház utóbbi két évét sikertörténetnek nevezve kitért arra, hogy az elmúlt időszakban több mint 500 millió forintos fejlesztést hajtottak végre. Átadták az új CT-labort, felújították az onkológiai és a belgyógyászati osztályt. A kerület és a főváros támogatásával megújult a kardiológiai osztály és a terhestanácsadó is.

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Tarlós István hangsúlyozta: a kórház szerepe ma is megkerülhetetlen, az kulcsfontosságú feladatokat lát el a térségben. Az ellátás színvonalának megőrzése és további fejlesztése Budapest közös érdeke is - mondta. A főpolgármester szólt arról is, hogy nagyon örülnek, ha Közép- vagy Észak-Budán épül meg az új fővárosi kórház, de ez nem történhet a Szent Margit Kórház rovására.

"Preventív, amit teszünk, nincs olyan döntés jelen pillanatban, ami a jelenlegi helyzetet veszélyeztetné" - fogalmazott Tarlós István, aki korábban a kerület polgármestere is volt.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda-Békásmegyer polgármestere elmondta, a múlt héten a kerületi képviselő-testület egyhangúlag támogatta az Óbuda Baráti Kör kezdeményezését. Közölte, egyetértenek azzal a kormányzati szándékkal, hogy Budán szükség van kórház- és egészségfejlesztésre. Ennek az egészségfejlesztésnek a keretében a Szent Margit Kórház fejlesztésére is forrásokat kell biztosítani - mondta. Hozzátette, a legfontosabb a műtő, a röntgengépek, valamint az épület felújítása lenne, ezekre hétmilliárd forintot kellene fordítani. 

Bús Balázs kijelentette: azt szeretnék elérni, hogy a kormány erre forrásokat biztosítson, továbbá kérik az agglomeráció támogatását is a törekvéshez. Badacsonyi Szabolcs, a kórház megbízott főigazgatója azt mondta, az intézményben az elmúlt három évben több fejlesztés történt, mint az azt megelőző tíz évben. Céljuk az, hogy a kórház európai színvonalú szolgáltatást nyújtson betegeinek - tette hozzá. A sajtótájékoztató végén a felszólalók aláírták a támogató ívet.

Szerző

Orbán mellett mért a Habony-művek

A migrációs válság kezelésével kapcsolatban az Orbán Viktor miniszterelnök által előterjesztett politikai javaslattal a magyarok 84 százaléka ért egyet, Soros György üzletember tervével 13 százalék - írta Habony Árpád most ősszel induló kormánypárti hírportálja, a 888.hu hétfői cikkében a KÓD Piac-, Vélemény-, és Médiakutató Intézet felmérésére hivatkozva.

A hírportál cikkében kifejtették: közvélemény-kutató partnerük ismertette a megkérdezettekkel a kormányfő és Soros György elképzeléseit a migrációs válság megoldásáról. Orbán Viktor szerint ha Görögország nem tudja megvédeni saját határait a bevándorlástól, akkor át kell engednie a feladatot az uniós határvédelemnek. A háborús menekülteket és a gazdasági bevándorlókat már a görög és az olasz schengeni határon szét kellene választani, az EU-nak szélesebb körben kell meghatároznia a biztonságosnak tekintett országok körét, továbbá minden uniós országnak növelnie kell 1 százalékkal a befizetéseit a probléma közös kezelésére - javasolta a miniszterelnök. Orbán Viktor emellett felvetette, hogy hozzanak létre kiemelt partnerséget azokkal az országokkal, amelyek nélkül nem tudják kezelni a helyzetet, valamint a menekülteket ne csak Európában, hanem az egész világon osszák szét, vagyis legyenek világkvóták.

A 888.hu szerint a kormányfő által előterjesztett politikai javaslattal a felnőttek 84 százaléka ért egyet, 12 százalék elutasította és 4 százalék nem tudott róla véleményt alkotni. A jobboldalon egyetértett vele 93 százalék, a politikai centrumban 85 százalék, a baloldalon pedig 63 százalék.

Soros György viszont úgy gondolja, hogy az Európai Uniónak évente egymillió menekültet kellene befogadnia, minden bevándorlót fejenként 15 ezer euróval kellene támogatni az első két évben, az uniónak a jelenleginél jóval nagyobb arányban támogatnia kell Törökországot, Libanont és Jordániát az ottani menekültek ellátásában, és közös uniós menekültügyi ügynökséget, valamint határvédelmet kellene létrehozni. Továbbá biztonságos útvonalakat kell kialakítani Görögország és Olaszország felől a menekülteknek, hogy eljuthassanak az EU-ba, és az évi egymillió menekült gazdasági integrációjához be kell vonni a gazdasági szereplőket.

Ezt a javaslatcsomagot a magyarok 13 százaléka támogatja, 79 százaléka elutasítja, és nem tudta megítélni a megkérdezettek 8 százaléka. Az elképzelést a jobboldalon állók 90 százaléka, a középen állók 76 százaléka, valamint a baloldaliak 66 százaléka utasítja el - ismertette a felmérés eredményét a 888.hu.

Ahogy korábban a Népszava is beszámolt róla, a Habony által megálmodott "ellen-444" indulását tényként kezelik sajtókörökben, MTVA-s forrásokra hivatkozva megjelent az is, a lap indulásának előkészületei a köztévé egyik legnagyobb beszállítójánál folynak, a portál szlogenje pedig az lesz, hogy "888.hu - a fenegyerek portál" - jósoltuk még augusztus elején, a portál indulása előtt. Az internetes adatbázisok szerint a 888.hu domainnevet valóban bejegyezték már, a webhely tulajdonosa az a Kosik Kristóf, aki többek között Habony jogi képviselőjeként is nyilatkozott már a sajtónak. Kosik ügyvédi irodája a parlament honlapja szerint dolgozott a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának, emellett Kosik képviselte a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelőt is az atlatszo.hu-val szemben. Az iroda a letelepedési kötvényeken is profitál: a Figyelő írta meg, hogy a kötvényeket áruló, offshore hátterű cégek leginkább Kosikékon keresztül intézik a jelentkezők adminisztratív ügyeit - egy ilyen ügyintézésen mintegy 5000 eurót (1,5 millió forintot) keresnek.

Szerző

Szörnyethalt a sofőr a fának csapódó autóban

Meghalt egy férfi, aki autójával balesetet szenvedett hétfőn a Mezőkövesdet elkerülő útszakaszon - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Dobi Tamás közölte: az első adatok szerint a 30 éves cserépfalui férfi gépkocsijával eddig tisztázatlan körülmények között lecsúszott az M3-as autópálya és a Zsóry strandfürdő közötti elkerülő útról, majd egy fának ütközve az árokban állt meg. A sofőr a kórházba szállítása után meghalt.

Szerző