Előfizetés

Menekültválság - Bajorország bekeményít

Ausztria óvja a bajor kormányt attól, hogy az osztrák határról visszafordítsa a menekülteket. Attól tart, hogy egy ilyen lépés erőszakos cselekmények kialakulásához vezethet - írja a Figyelő.

„Kényszer-intézkedéseket kell tennünk, hogy megállítsuk a menekült-folyamot. Például visszafordíthatjuk őket az osztrák határnál, vagy azonnal továbbküldhetjük őket egy másik német tartományba" mondta a Bild újságírójának Horst Seehofer bajor miniszterelnök. Seehofer nem árult el részleteket arról, hogy egy ilyen politika hogyan működne. Az osztrák határt ugyanis a Szövetségi Rendőrség ellenőrzi, amely nem a müncheni bajor, hanem a berlini szövetségi kormány felügyelete alatt áll.

Ausztria azonnali, dühös választ adott Seehofer nyilatkozatára. „Ha Bajorország lassító műveletekbe kezd és alaposabb ellenőrzést gyakorol, Ausztria kénytelen lesz hasonló lépéseket tenni" mondta az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner. A belügyminiszter hozzátette, hogy ha azokat a menekülteket, akik Németországban akarnak maradni, erőszakkal visszakényszerítik, Ausztriában egy „tüntetésekkel és zavargásokkal terhelt humanitárius katasztrófa" alakulhat ki.

A teljes cikket itt olvashatja!

Egyiptom lépett Oroszország helyébe

Kairóban szombaton aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében Egyiptom vásárolja meg az eredetileg Oroszországnak szánt két francia Mistral típusú hadihajót.

Az egyezséget Manuel Valls francia miniszterelnök és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő jelenlétében szentesítették. Francia kormányközeli források szerint a hadihajókért Kairó 950 millió eurót fizet, jelentős szaúdi támogatással. Valls Egyiptomban kezdte meg szombaton közel-keleti útját, amely során Jordániába és Szaúd-Arábiába is ellátogat. A katonai helikopterek szállítására alkalmas Mistralokat a 2011-ben aláírt megállapodás ellenére Párizs nem volt hajlandó leszállítani Moszkvának az ukrán válságból fakadó diplomáciai ellentétek miatt. A megállapodást augusztus elején bontotta fel a két ország.

A Mistralok egyenként 16 helikopter, 50 páncélozott jármű és egy ezer fős sereg szállítására alkalmasak. Orosz sajtóforrások szerint Kairó orosz Ka-52K típusú helikoptereket is vásárol, amelyek eredetileg Moszkva irányítása alatt teljesítettek volna szolgálatot a hadihajókon. A DCNS francia hajóépítő vállalat értesüléseire hivatkozó sajtójelentések szerint a fedélzeten orosz bevetés-irányítási rendszereket telepítenek.

Megfigyelők szerint a Mistralok jelentősen megnövelik Egyiptom haderejét. Előrejelzések szerint az egyik a Földközi-, a másik pedig a Vörös-tengeren fog állomásozni, hatékony eszközt nyújtván a Sínai-félsziget északi részén, illetve a polgárháborús Líbiával közös határvidéken tevékenykedő dzsihadisták elleni harcban. Francia védelmi minisztériumi források szerint a hajókat 2016 márciusában szállítják le, amit az egyiptomi személyzet kiképzése előz meg.

Vérfürdő a béketüntetésen, 86-an haltak meg

Publikálás dátuma
2015.10.10. 15:06
FOTÓ: Getty Images, Erhan Ortac
Jelentősen emelkedett az áldozatok száma a két öngyilkos merénylő által szombat délelőtt történt bombarobbantásban. A török kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, a belügyminiszter szerint a biztonsági erők nem hibáztak - írja a hvg.hu az MTI nyomán.

Mehmet Müezzinoglu egészségügyi miniszter a helyszínen tett látogatása után tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy 86 ember vesztette életét, 186-an pedig megsebesültek. A helyszínen 62 ember, kórházba szállítás után pedig további 24 ember halt meg. A sebesültek közül 28-at intenzív osztályon kezelnek.

A sajtótájékoztatón jelenlévő Selami Altinok belügyminiszter az állam, a demokrácia és a török nép ellen irányuló támadásnak minősítette a kettős robbantást. Leszögezte, hogy a biztonsági erők részéről nem volt "hanyagság", nem ez vezetett Törökország közelmúltbeli történelmének legvéresebb merényletéhez.

Ahmet Davutoglu miniszterelnök bejelentette: erős bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy két öngyilkos merénylő követte el a robbantást. A kormányfő azt is mondta, hogy a "potenciális gyanúsítottak" az Iszlám Állam, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű kurd lázadószervezet, valamint a szíriai rezsimmel is kapcsolatban lévő - szélsőbaloldalinak nevezett - török csoport, a Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) soraiban vannak - idézi a hvg.hu

A New York Times szerint a két robbanás néhány másodperc eltéréssel rázta meg az útkereszteződést, ahol ellenzéki és kurd aktivisták tartottak béketüntetést, melyet a török közalkalmazottak szakszervezete szervezett más civil szervezetekkel. A tüntetésen több demokráciát követeltek a résztvevők, valamint a kurd felkelők és a török biztonsági erők közötti erőszak befejezését - közli az Index.

Törökország Szíriával szomszédos NATO-tagország, melynek légterét Szíriába tartó orosz gépek sértették meg nemrég. Törökországban több menekült él, mint bármely másik országban a világon, és november elsején választásokat tartanak.

Terrortámadás történt

A török kormány terrortámadásnak minősítette a robbantásokat, és rendkívüli tanácskozásra hívta össze a biztonsági szolgálatok vezetőit. A kormánypárt egyes vezetői szerint a merényletek célja az lehetett, hogy káoszba döntse az országot a novemberi választások előtt. Az ellenzéki Népi Demokratikus Párt viszont a török államot tette felelőssé a vérontásért - erről számolt be a HírTv.

A mészárlást a német alkancellár is elítélte

„Ez szörnyű támadás. Szörnyű, ami az emberekkel történt. Azt hiszem, ezekben az órákban Németországban sokan gondolnak Törökországra, és reméljük, hogy a jövőben sikeresen vehetjük fel a harcot az ilyen merénylőkkel szemben” – szögezte le Sigmar Gabriel. 

FOTÓ: Getty Images, Erhan Ortac

FOTÓ: Getty Images, Erhan Ortac

Áder János részvétét fejezte ki a török államfőnek

Az MTI-hez eljuttatott levélben a magyar köztársasági elnök azt írta: mély megrendüléssel értesült az ankarai pályaudvar mellett közel száz ártatlan polgári személy életét követelő merényletről.

"Engedje meg, hogy az egész magyar nép nevében ezúton fejezzem ki őszinte részvétünket az áldozatok rokonainak, hozzátartozóinak. Osztozunk fájdalmukban, és szívből együtt érzünk a sebesültekkel is, akiknek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk" - áll a levélben. A magyar államfő megerősítette: "Elfogadhatatlannak tartjuk, és határozottan elítéljük a terrorizmust, annak minden formáját és megjelenését. Bizonyosak vagyunk abban, hogy az emberi értékek védelmében síkra szálló erőknek sikerül majd legyőzniük az erőszak ideológiáját, a pusztítás megszállottjait". Áder János ugyanakkor hangsúlyozta: a terror elleni harcát folytató baráti török nép a továbbiakban is számíthat Magyarország elkötelezettségére és támogatására.

A magyar kormány is részvétét fejezte ki

Magyarország kormánya őszinte részvétét fejezte ki az ankarai terrortámadásban elhunytak családtagjainak - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). A tárca közleményében hangsúlyozták: a magyar kormány a terrorizmus minden formáját elítéli. Az ilyen tragikus események is alátámasztják annak a szükségességét, hogy növeljük a terrorizmus elleni közös erőfeszítéseinket - mutattak rá.