A légierő újabb drámai tévedése - Násznépet bombáztak

Násznépet bombázott le tegnap a szaúdi vezetésű arab koalíció légiereje Jemenben - közölték a hírügynökségek. A támadásban legkevesebb tizenöten meghaltak és huszonöten megsebesültek. Néhány napon belül ez volt a szaúdiak második nagy tévedése, ugyanis szeptember végén ugyancsak egy esküvőre mértek légicsapást, amelyben 130 ember vesztette életét.

A szeptember végi támadást tagadta a koalíció, a szerdáról csütörtökre virradóra történt tragédia kapcsán még nem nyilatkozott a katonai vezetés. Szemtanúk beszámolója szerint azonban a szaúdi gépek eredetileg egy, a húszi lázadókat támogató törzsi vezető otthonát célozták a fővárostól, Szanaától 113 kilométerre délkeletre. A jemeni konfliktusban a síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert kormánnyal. A szaúdiak vezette, az Egyesült Államok támogatását élvező szövetségesek március óta intéznek légitámadásokat a lázadók ellen.

Nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint a jemeni konfliktus civil áldozatainak száma egyre növekszik. Az ENSZ szerint eddig ötezer ember vesztette életét, 25 ezren megsebesültek és 1,3 millióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására az országon belül. Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerdán kiadott jelentésében azzal vádolja a Rijád vezette koalíciós erőket, hogy háborús bűnöket követtek el Jemenben. Az AI 13 halálos légicsapást vizsgált meg, amelyeket az észak-jemeni Szada városára mért az arab katonai szövetség, és amelyekben mintegy 100 civil, köztük 59 gyerek vesztette életét. A támadások során a londoni székhelyű jogvédő csoport szerint a nemzetközileg tiltott kazettás lőszereket is bevetettek.

Szerdán a síita húszi lázadók közölték, hogy hajlandók részt venni a konfliktus rendezésében az ENSZ által javasolt hétpontos béketerv alapján. Az ENSZ adatai szerint a jemeni polgárháborúban eddig ötezer ember vesztette életét, nagyjából 25 ezer pedig megsebesült. A harcok következtében 1,3 millióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására az országon belül.

Szerző

Hillary nem támogatja Obama nagy megvalósítását

Barack Obama amerikai elnök hétfőn mandátuma egyik legnagyobb horderejű egyezményét írta alá, amelynek jövője azonban a kongresszustól függ. 

A Csendes-óceáni Partnerség (TPP) szabadkereskedelmi megállapodás az Egyesült Államok, Japán és további 10 térségbeli ország között jött létre, Kína egyelőre nincs az aláírók között. A Fehér Ház komoly lobbi-tevékenységbe kezdett a szerződés kongresszusi jóváhagyásáért. Úgy tűnik, szükség is van erre, mert még a demokrata tábor is megosztott a kérdésben.

Helyi idő szerint szerdán, egy kampányrendezvényen a demokraták legesélyesebbnek tartott elnökjelöltje, Obama volt külügyminisztere, Hillary Clinton jelentette be, hogy nem támogatja az egyezményt. “Nem támogatom, amit eddig megtudtam róla. Nem hiszem, hogy (a TPP) teljesíti az általam állított magas mércét” – közölte Clinton.

A volt first lady már a második demokrata elnökjelölt, aki elutasítja az egyezményt. Elsőként párt balszárnya által támogatott Bernie Sanders vermonti szenátor jelezte, hogy nem fogja megszavazni azt. Amerikai elemzők szerint Hillary Clinton bejelentésével a párt balszárnya felé tett gesztust, romló népszerűségi mutatói miatt szólalt fel az egyezmény ellen.

Szerző

Merkel a népszerűségvesztés ellenére is kitart menekültügyben

Publikálás dátuma
2015.10.08. 10:23
Fotó: Adam Berry/Getty Images
Nem vagyok hajlandó részt venni egy olyan versenyben, hogy ki kezeli barátságtalanabbul a menekülteket abban a reményben, hogy akkor majd nem jönnek - szögezte le a német kancellár egy szerda késő esti televíziós interjúban.

Angela Merkel a ZDF német országos közszolgálati televízióban sugárzott interjúban úgy fogalmazott:  a menekültválság történelmi próbatétel, és az ország 25 évvel ezelőtti újraegyesítése óta a legnagyobb feladat Németország előtt. A munkához pedig csak optimizmussal és azzal a meggyőződéssel lehet hozzáfogni, hogy a feladatot meg lehet oldani. "Sikerülni fog, erről nagyon mélyen meg vagyok győződve" - ismételte meg híressé vált kijelentését a menekültválság kezelésének kilátásairól. Hangsúlyozta, hogy kancellárként nem is mondhatott volna mást.

Angela Merkel kifejtette, hogy a menedékkérők áradatát rövid távon és a német határon nem lehet feltartóztatni. A határok lezárása és a menedékkérők befogadásának tilalma nem megoldás, és nem is lehetne kivitelezni - utalt a kancellár az őt érő bírálatokra, kiemelve: nem tudja befolyásolni, hogy mennyi menedékkérő érkezik Németországba. Arra pedig, hogy országa barátságosan fogadja a menekülteket, kimondottan büszke.

A legfontosabb feladat rendezetté tenni a folyamatot. A menedékkérőknek, menekülteknek pedig igazodniuk kell a németországi élet szabályaihoz és be kell tartaniuk a törvényeket. A multikulturalizmus abban az esetben élethazugság, ha azt jelenti, hogy mindenki kedvére tehet bármit, figyelmen kívül hagyva a közösség szabályait.

A védelemre nem szoruló menedékkérőknek távozniuk kell, a védelemre szoruló embereket pedig be kell fogadni - ismételte meg Merkel korábban is hangoztatott álláspontját, jelezve: egy felmérés szerint a menedékkérők legnagyobb csoportját alkotó szír állampolgárok túlnyomó többsége nem akar hosszabb távon Németországban maradni, hanem szeretne visszatérni hazájába.

Elsősorban Törökországgal kell szorosabbra fűzni az együttműködést, az országban élő - a helyi jogszabályok miatt menekültstátussal nem is rendelkező - szíriaiak életkörülményeinek javítása és a görög-török uniós külső határ jobb védelme céljából - fejtette ki a német kancellár. Mindehhez még sokat kell dolgozni, mint ahogy az is további erőfeszítéseket igényel, hogy kialakuljon egy méltányos rendszer az Európai Unióban a menekültválság terheinek megosztására. Azzal kapcsolatban, hogy sokak szerint az ukrán válságban és a menekültválságban végzett tevékenysége révén esélyes a Nobel-békedíjra, azt mondta, hogy nincs ideje foglalkozni ilyesmivel, és zavarja is az ügy. "Szinte már nyomaszt..." - mondta Angela Merkel.

Szerző