Dízelbotrány - Szenátusi vizsgálat indult Amerikában

Publikálás dátuma
2015.10.07. 21:54
Illusztráció: Sean Gallup/Getty Images
Kétpárti vizsgálatot indított az amerikai szenátus annak a "lehetséges csalásnak" a felderítésére, amelynek keretében a környezetbarátnak mondott Volkswagen gépjárművek vásárlói szövetségi adókedvezményben részesültek az Egyesült Államokban.

A bizottság republikánus elnöke, Orrin Hatch és a testület rangidős demokrata szenátora, Ron Wyden a Volkswagen-csoport vezetőihez intézett, szerdán közzétett levelében azt kérte, hogy a cég október 30-ig adjon tájékoztatást a "tiszta égésű" dízel VW-autókkal kapcsolatos adókedvezmény-jogosultságról.

Ahhoz, hogy a vásárlók adókedvezményben részesüljenek az Egyesült Államokban, a gyártóknak igazolniuk kell, hogy a járművek megfelelnek bizonyos üzemanyag-gazdaságossági követelményeknek és a kibocsátási szabványoknak. A két szenátor levelét Matthias Müllerhez a VW vezérigazgatójához és Michael Hornhoz, a Volkswagen USA elnök-vezérigazgatójához intézte.

A képviselőház energiaügyi és kereskedelmi bizottsága csütörtökön tart meghallgatást az ügyben, amelyre beidézték Hornt és több szövetségi környezetvédelmi tisztségviselőt. Hatch és Wyden levelében rámutatott: a VW 2008-ban igazolta az amerikai adóhatóságnak (IRS), hogy a 2009-es Volkswagen Jetta TDI Sedan és a SportWagen típusú autók vásárlói darabonként 1300 dollárnyi adókedvezményre jogosultak. Más modellekről a cég később állított ki igazolást.

A szenátorok szerint a VW 2010. július 1-jéig legkevesebb 60 ezer darabot adott el környezetbarátnak mondott járművekből, aminek következtében, az igénylők számától függően, az adókedvezmény mértéke jóval meghaladhatta az 50 millió dollárt.

Szerző

Milliós büntetéssel sújtottak egy takarékszövetkezetet

A Szendrő és Vidéke Takarékszövetkezetet pénzforgalmi szabálysértések miatt egymillió-kettőszázezer forintra bírságolta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - közölte a jegybank a honlapján szerdán. 

A hitelintézetnek a jegybanki kötelezés alapján legkésőbb november 30-ig meg kell szüntetnie a pénzforgalmi jogszabálysértéseket. Az MNB azt is előírta, hogy a hitelintézet legkésőbb 2016. január 15-ig adatok és dokumentumok beküldésével igazolja a feltárt 13 jogszabálysértés megszüntetését.

Szerző

Vége a jó életnek - Többet kell fizetnünk a kutakon

Publikálás dátuma
2015.10.07. 17:11
Illusztráció: Thinkstock
Emeli bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból az MTI szerdán.

Az emeléssel a 95-ös benzin átlagára 337-338 forintra, a gázolajé 347-348 forintra nő. Legutóbb szerdán változtak az árak, bruttó 3 forinttal csökkent a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi ára, a gázolajé nem változott.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Szerző