VW-botrány - Januárban kezdhetik a kocsik visszahívását

A Volskwagen (VW) januárban kezdheti a dízelbotrányban érintett kocsik visszahívását, az esetek többségében csak egy szoftverfrissítésre lesz szükség - közölte a német társaság vezérigazgatója egy szerdai lapinterjúban.

Matthias Müller a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban megjelent interjúban elmondta, hogy a napokban bemutatták megoldási javaslataikat a szövetségi gépjármű-nyilvántartó hivatalnak (BKA), és ha minden a tervezett menetrend szerint halad, akkor 2016 végére "az összes kocsi rendben lesz".

A botrány miatt lemondott Martin Winterkorn utódjának kinevezett szakember a 12 márkát összefogó konszern vezérigazgatójaként adott első interjújában kiemelte, hogy a VW erős alapokra épült, és 2-3 év múlva "újra ragyoghat". Rámutatott, hogy a válság lehetőség is a cég reformjára. A vállalatot "karcsúsítják" és decentralizálják, nagyobb önállóságot biztosítanak az egyes márkáknak, aminek révén növekedhet a hatékonyság és gyorsabban hozhatják meg a döntéseket - mondta Matthias Müller.

Szerző

432 milliárd forint a zsebünkből vándorolt az állami médiához

Publikálás dátuma
2015.10.07. 10:14
Fotó: Népszava
A nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján a kormány 2011 és 2015 között 432 milliárd forint közpénzt fordított a köztévére. Jövőre további 77 milliárddal szándékoznak támogatni az MTVA-t, és ehhez jön még a hónap elején felbukkant 47 milliárdos konszolidáció- írja az atv.hu

Lukács Zoltán szocialista képviselő hétfőn kifogásolta a parlamentben, hogy a költségvetési törvény menekültügyi pluszkiadásokkal indokolt módosítása tartalmaz egy 47 milliárd forintos tételt, amely a köztelevízió adósságának állam általi átvállalását jelenti - idézi fel a portál.

Mint a Népszava múlt csütörtökön megírta: az MTVA 2012-ben 63 milliárd forintos hitelcsomagot vett fel négy banktól, részben a Kunigunda utcai székház megvásárlására, részben a korábbi hitelek kiváltására. A közmédia eddig sem volt olcsó az adófizetőknek, idén mintegy 80 milliárd forint közpénzt emészt fel, és jövőre is nagyjából ennyit kapnak a költségvetésből, de még az idei költségvetés módosításával megsegíti az idén több csatornát is indító állami médiát a kormány, mert állításuk szerint a költségek miatt veszélybe került a hiteltörlesztés. Az idevágó törvényjavaslatból az is kiderült, a két országos kereskedelmi televízióval évekkel ezelőtt kötött megállapodás szerint az általuk fizetett médiaszolgáltatási díjból az MTVA is részesül. Bár a TV2-től és az RTL Klubtól származó 155 millió forint elenyésző része a közmédia bevételének. Ehhez képest jelentősebb tétel a Class FM-et is működtető Advenio Műsorszolgáltató Zrt. 461,9 millió forintos hozzájárulása a finanszírozáshoz.

Az átlátszó.hu kikérte a Kunigunda utcai székházra vonatkozó vásárlási szerződést, amit üzleti titokra hivatkozva nem kapott meg. Az oknyomozó portál perre ment, és másodfokon is nyert. ( lásd: Átlátszó: Így adósodott el a közmédia ) A dokumentumokból kiderül, hogy a hitelkonstrukció nagyjából akkora adósságot jelent a közmédia számára, mint saját éves költségvetése.

Szerző

Hol a lé? - A tavalyi büdzsével számol el ma a kormány

Publikálás dátuma
2015.10.07. 09:58

A kormánynak az Országgyűlés mai ülésén kell elszámolnia a 2014-es költségvetés felhasználásáról. 
MTI Fotó

MTI Fotó

ÁSZ: törvényes volt a tavalyi büdzsé végrehajtása

A tavalyi büdzsé zárszámadása az első lesz a mai két napirendi pont közül, a képviselők reggel 9 órakor kezdték a vitát. Az ÁSZ elnöke elmondta, hogy az államháztartás központi alrendszere 2014. évi törvényi előirányzatainak teljesítése, a hiány és az államadósság alakulása megfelelt az alaptörvény, a stabilitási és az államháztartásról szóló törvény előírásainak, a zárszámadási törvényjavaslat tartalmi elemei, szerkezete összhangban van a jogszabályi előírásokkal.

A számvevőszék ellenőrzése megállapította - folytatta Domokos László -, hogy a központi költségvetés teljesített bevételi és kiadási főösszege nem tartalmaz lényeges hibát, a bevétel és kiadás teljesítési adatai megbízhatóak, 2014-ben a közpénzekkel való gazdálkodásról szóló beszámolás szabályszerű. A központi kezelésű előirányzatok és az állami vagyonnal kapcsolatos bevételekkel és kiadásokkal összefüggő előirányzatok teljesített kiadását összességében megbízhatónak minősítette az ellenőrzés. 

A számvevőszék "lényegességi szintet" meghaladó megbízhatósági hibát a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap előirányzatainak terhére történő ellátások, támogatások folyósítása területén, valamint a Közbeszerzési Hatóságnál tárt fel. Előbbiről az ÁSZ-elnök elmondta: több esetben nem állt rendelkezésre a Magyar Államkincstárnál az ellátások kifizetését alátámasztó határozat, a szükséges szakvélemény vagy a családi pótlék igényelbírálásához szükséges kérelem. A Közbeszerzési Hatóság pedig a bírói letét összegét végleges kiadásként számolta el, amely nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

A zárszámadási ellenőrzés során a legjellemzőbb megbízhatósági hibaként tárták fel, hogy az ellenőrzött szervezetek nem folytatták le a közbeszerzési eljárást, illetve számos esetben megsértették a számviteli törvény, valamint az államháztartás számviteléről szóló új kormányrendelet előírásait. Hiányoztak az elszámolások alapjául szolgáló bizonylatok, a könyvviteli elszámolások, nyilvántartások - ismertette Domokos László. Hozzátette: a szabályszerűségi hibák közül a legjellemzőbbek a gazdálkodási jogkörök gyakorlásához kapcsolódó szabálytalanságok voltak, de volt, hogy az ellenőrzöttek határidőn túl készítették el belső szabályzataikat, elszámolásaikat, beszámolóikat vagy egyáltalán nem készültek el az előírt belső szabályzatok. Az ÁSZ elemzése alapján 2014-ben a gazdasági növekedés szerkezete kiegyensúlyozottabbá vált.

MTI Fotó

MTI Fotó

NGM: minden a lehető legjobban alakult

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára szerint Magyarország kiemelkedő gazdasági teljesítményt mutatott 2014-ben, a bruttó hazai össztermék növekedési üteme 3,7 százalékra gyorsult, így a gazdaság teljesítménye elérte a válság előtti szintet. Tállai András szerdán az Országgyűlésben a 2014-es zárszámadás vitáját megnyitva úgy értékelt, tavaly a magyar gazdaság szektorai erősödtek, a növekedés már 2013-ban fenntartható pályára állt, és ennek köszönhetően a 2014-ben újabb lendületet vett a gazdaság. Ismertetése szerint  a fizetési mérleg többletet ért el tavaly, az államháztartás hiánya pedig lényegesen 3 százalék alatt maradt. A beruházások 14 százalékkal, rekordmértékben bővültek, a lakossági fogyasztás 1,8 százalékkal nőtt 2014-ben. Tállai András azt mondta, a bruttó és nettó átlagkeresetek a nemzetgazdaság egészében egyaránt 3 százalékkal növekedtek, míg a reálbérek 3,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak visszafogott emelkedése miatt.

Százmilliárdokat költöttek az állami propagandára médiaszektorra
A nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján a kormány 2011 és 2015 között 432 milliárd forint közpénzt fordított a köztévére. Jövőre további 77 milliárddal szándékoznak támogatni az MTVA-t, és ehhez jön még a hónap elején felbukkant 47 milliárdos konszolidáció - írja az atv.hu.

Az ülésnap másik vitáján az idei költségvetésnek arról a módosításáról lesz szó, amely 60 milliárd forinttal növelné a rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékát, továbbá lehetőséget adna a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) egyszeri, 47,2 milliárd forintos adósságkonszolidációjára.

Szerző