Fontos bejelentést tett a Volkswagen-vezér

Publikálás dátuma
2015.10.06. 19:59
FOTÓ: Alexander Koerner/Getty Images
A dízelbotrány miatt felülvizsgálják az összes tervezett beruházást a német Volkswagen (VW) konszernnél, és tovább szigorítják a már korábban elindított költségcsökkentési programot - mondta a társaság vezérigazgatója a németországi Wolfsburgban működő központi gyártóbázison soron kívül tartott üzemi gyűlésen, kedden.

Matthias Müller a több mint 20 ezer dolgozó részvételével tartott gyűlésen elmondta, hogy már körvonalazódik a dízelbotrányt kiváltó problémák "technikai megoldása", de a pénzügyi következmények beláthatatlanok, ezért a társaság vezetésének lépnie kellett. 

A nem létfontosságú beruházásokat mind törlik vagy elhalasztják, és a botrány miatt kialakult új helyzethez igazítják az előző vezérigazgató, Martin Winterkorn idején elindított hatékonyságnövelő, költségcsökkentő programot. Az átalakítás "nem lesz fájdalommentes", de mindent megtesznek azért, hogy a VW a jövőben is a "jó és biztos" munkahelyek vállalata legyen, mondta Matthias Müller a VW közleménye szerint a nyilvánosság kizárásával tartott gyűlésen.

A vezérigazgató a dízelbotrány gyors és kíméletlen feltárását ígérte, és hangsúlyozta, hogy az érintett gépkocsik mind biztonságosak és működőképesek. "Ügyfeleink biztonsága egy pillanatig sem volt veszélyben" - mondta. Az Euro-6-os környezetvédelmi besorolású dízelmotorral meghajtott kocsik megfelelnek az előírásoknak. "Ez Wolfsburg számára azt jelenti, hogy folytatódhat a gyártás" - hangsúlyozta Matthias Müller, aki a csoporthoz tartozó Porsche vezérigazgatói pozíciójából került a konszern élére szeptember végén, és új tisztségében most először intézett beszédet az alkalmazottakhoz.

A 12 márkát összefogó VW világszerte nagyjából 600 ezer embert foglalkoztat, több mint 75 ezret Wolfsburgban. Az üzemi tanács elnöke, Bernd Osterloh a gyűlésen elmondta, hogy pillanatnyilag az alkalmazottak és a kölcsönzött munkavállalók állását sem fenyegeti a dízelbotrány, és a társaság vezetése mindent megtesz a munkahelyek megőrzéséért. A hosszabb távú hatások viszont kiszámíthatatlanok, mert nem látható előre, hogy miként változik a társaság megítélése a vásárlók körében.

A Volkswagen márka eredményét viszont biztosan rontja a botrány, és ez a fizetésen felül járó bónuszban is tükröződik majd, de az üzem nem engedi, hogy a beosztott dolgozókra helyezzék a válság minden terhét, és alaposan megnézi, hogy miként alakul a vezetők bónusza. "Az biztos, hogy mi nem álljuk a számlát egy csoport menedzser helytelen magatartása miatt" - mondta Bernd Osterloh az üzemi tanács közleménye szerint.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szeptember 18-án megvádolta a legnagyobb európai autógyártó vállalatot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. 

A VW elismerte, hogy mintegy 11 millió, EA 189 típusú motorral üzemelő autó a manipuláció révén csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket, normál üzemmódban azonban nem. A 11 millióból 8 millió kocsit az Európai Unióban adtak el.

Elemzők szerint a VW nagyjából 4,3 milliárd eurót takarított meg a csalással, de a botrány ennél sokkal több pénzbe kerülhet. A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap kedden a baden-württembergi tartományi bank (lbbw) egy elemzésére hivatkozva azt írta, hogy akár 46 milliárd eurót is felemészthet a dízelbotrány, és a VW ezért tőkeemelésre kényszerülhet. 

A frankfurti tőzsdén jegyzett részvénytársaság tavaly még az értékesítési darabszámot, az árbevételt és az üzleti eredményt tekintve egyaránt rekordot ért el. A csoport tagjai 2014-ben összesen 10,1 millió gépjárművet adtak el, 4,2 százalékkal többet a 2013-as 9,7 milliónál. Az árbevétel első alkalommal lépte át a 200 milliárd eurós határt, 202,5 milliárd euró lett, 2,8 százalékkal magasabb az előző évi 197,0 milliárdnál, az adózás utáni nyereség pedig 21,0 százalékkal 11,06 milliárd euró emelkedett.

A konszernhez tartozik az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Ducati, a Lamborghini, a Man, a Porsche, a Scania, a Seat, a Skoda, a Volkswagen és a Volkswagen haszongépjárművek márka. Németországban minden hetedik munkahely kapcsolódik közvetlenül vagy közvetve a gépjárműgyártáshoz, az ipar legnagyobb ágazatához. Tavaly az ágazatban érdekelt cégek összesített bevétele történelmi csúcsra emelkedett, 367,9 milliárd euró volt.

Szerző

Kiderült, hány milliárd az első kilenchavi hiány

Az államháztartás központi alrendszerének idei első kilenchavi hiánya 954,6 milliárd forint volt, a szeptemberi deficit 39,7 milliárd forintot tett ki - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az előzetes adatokat. 

Idén júniusban a parlament 15 milliárd forinttal, 892,4 milliárd forintra megemelte az idei államháztartási deficitet. Az államháztartás idei első kilenc havi hiánya úgy alakult ki, hogy a központi költségvetés 1006,6 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 29,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 22,1 milliárd forintos szufficittel zártak.     

Tavaly január-szeptemberben 844,6 milliárd forint volt az államháztartás központi alrendszerének hiánya, a múlt év szeptemberében 14,2 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere. A két év szeptember havi egyenlegének különbsége alapvetően az uniós bevételek és kiadások eltérő alakulásából következett. Míg a fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételei mintegy 39 milliárd forinttal maradtak el az előző évi bevételektől, addig az uniós kiadások közel 64 milliárd forinttal haladták meg az előző évi kiadásokat.

Az NGM kiemeli: az európai uniós módszertan szerinti hiánycél 2015-re változatlanul a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százaléka, amely - figyelembe véve a bevételek és kiadások éven belüli eloszlását és a szeptember végi tényadatokat - továbbra is reális. A tárca emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság feloldotta az uniós kifizetések felfüggesztését, ami októbertől jelenik meg az államháztartási bevételekben.

Az NGM közleményében kitérnek arra: a két év azonos időszaka közti különbség elsősorban az uniós források eltérő alakulásából fakad. A fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételei mintegy 407 milliárd forinttal maradtak el az előző évi bevételektől, mely egyrészt az évenként változó elszámolások különbségéből ered, másrészt pedig az Európai Unió Bizottsága által vizsgálat alá vont tételek következménye. Rámutatnak: a következő hónapban azonban több százmilliárd forintos uniós transzfer várható, mely jelentősen csökkenti majd a bevételek elmaradását. 

Az NGM közleménye szerint az uniós források jelenlegi elmaradása az államháztartás uniós módszertan szerinti egyenlegét nem befolyásolja, tekintve, hogy az idei év végéig esetlegesen meg nem érkező, de az EU Bizottságától jogosan igényelt összegek bevételként elszámolhatóak. A szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai 190 milliárd forinttal haladták meg az előző évi kiadásokat, ez a felfutó kifizetéseknek tudható be. Kiemelik: mindezeken felül az előző év azonos időszakához képest lényegesen, mintegy 500 milliárd forinttal magasabban alakultak a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a jövedéki adóból, a személyi jövedelemadóból, valamint a szociális hozzájárulási adóból és járulékokból származó bevételek.

Szerző
Frissítve: 2015.10.06. 21:27

Álorvosok verték át az idős betegeket Ráckevén - Videó!

Csalás miatt indított eljárást a rendőrség egy 42 és egy 32 éves tatai férfi, valamint két huszonéves fiatal ellen, akik többeket átvertek egy ráckevei termékbemutatón még szeptember végén. A csalók egy fővárosi kórház orvosainak adták ki magukat, így próbáltak eladni tízszeres áron egy masszázsgépet az idős betegeknek.

Egy budapesti kórház orvosainak hazudták magukat, és egy stroke kezelésére szolgáló „gyógyászati segédeszközt” – de valójában csak egyszerű masszázsgépet – próbáltak rásózni a résztvevőkre, közel tízszeres áron. A bemutatót követően az egyik vásárló tett feljelentést a rendőrségen.

A nyomozók kiderítették, hogy a csapat újabb termékbemutatóra készül, ezúttal Kiskunlacházán. A rendőrök a „műsor” kezdete előtt, múlt pénteken csaptak le rájuk a helyszínen.

A két férfit hétfőn előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, a 25 éves fiatalember és a 20 éves lány azonban szabadlábon védekezhet – derült ki a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság keddi tájékoztatásából.

Szerző
Témák
Ráckeve álorvos