Bajnai így búcsúzott el Göncz Árpádtól

Göncz Árpád egy igazi elkötelezett liberális demokrata volt - írta az Együtt elnöksége gyászközleményében. Bajnai Gordon, a párt volt vezetője úgy emlékezett, hogy Göncz Árpád milliók számára tette szerethető, megérthető és megérinthető rendszerré az újjászülető magyar demokráciát.

Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke életének 94. évében, kedden hunyt el. Göncz Árpád megtestesítette a nemzet egységét, példaszerűen látta el a feladatát, "példát mutatott emberségből, nagy szeretettel és tisztelettel gondolhatott rá minden magyar ember. És gondolhat ezután is" - fogalmazott közleményében az Együtt elnöksége.

A volt államfőt méltatva hangsúlyozták: politikusi pályaképe, írói és műfordítói munkássága, az 1956-os forradalomban játszott szerepe, minden megnyilvánulásából áradó jósága és emberszeretete a magyar történelem legnagyobbjai közé emelték őt. "Egy nagyon nehéz időszakban jelentett igazodási pontot mindnyájunk számára, és ezt jelenti halála után is" - fogalmaztak. Az Együtt közleményét azzal zárta: "politikai közösségünk sosem fogja elfelejteni" Göncz Árpádot, "nem múló nagyrabecsüléssel gondolunk rá".

Bajnai Gordon volt miniszterelnök közleményében azt írta, Göncz Árpádot az elmúlt huszonöt év egyik legértékesebb közéleti alakjának tartja. Államfőként személyisége, viselkedése révén milliók számára tette szerethető, megérthető és megérinthető rendszerré az újjászülető magyar demokráciát - fogalmazott. Hozzátette, hogy erkölcsi kiállásával egy jobb, tisztességesebb politika reményét mutatta fel.

A volt köztársasági elnök szavaival és tetteivel tartalommal töltötte meg és két évtizedre stabilizálta az államfő intézményét. Az általa ösztönösen és tudatosan vállalt szerepfelfogás, az örökül hagyott minta azóta nem talált követőkre, az űr, melyet maga után hagy, betöltetlen marad - írta Bajnai Gordon.

Szerző

Nem járnak a villamosok az Új köztemetőig

Rövidített útvonalon jár a fővárosban a 28-as és a 37-es villamos szerdától október 22-ig - közölte a Budapesti Közlekedési Központ kedden a közösségi oldalán.

A villamosok a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) és a Kada utca megálló között közlekednek majd, az Új köztemető és a Kada utca között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A közlekedési változás oka az, hogy a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és a Venyige utcai megállót biztonságosabbá teszik, felújítják, és azok környékén karbantartják a villamosvágányokat. Az október 17-18-ai hétvégén a 28-as és a 37-es villamost a teljes vonalon autóbusz pótolja.

Szerző

Gyurcsány: az alapítóatyák egyik legkiválóbbika volt Göncz

Gyurcsány Ferenc szerint a harmadik köztársaság alapító atyáinak egyik legkiválóbbika volt Göncz Árpád.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden Facebook-bejegyzésben emlékezett meg Göncz Árpádról. Úgy fogalmazott: az 1956-os forradalmár "nem egyszerűen alámerülve" várta a történelem jobbrafordulását, hanem a demokratikus ellenzék aktív alakjaként segítette a rendszerváltozás előkészítését.

Az egymással már akkor is sokszor szembenálló bal- és jobboldal, vagy az akkori szóhasználatban urbánus és népies világ mégis közös akarattal emelte a harmadik magyar köztársaság első elnökévé - írta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: megtette, amit meg kellett tenni és amit akkor meg lehetett.

Úgy fogalmazott, kitűnő ember ment el közülünk, és nemcsak a hivatalos Magyarország fogja őt gyászolni, hanem sok millió tisztességes demokrata is, itthon és külföldön, "mindazok, akik még mindig hisznek a harmadik köztársaságban". Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke életének 94. évében családja körében hunyt el. Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője.

Szerző