Kaliforniában engedélyezték az eutanáziát

Publikálás dátuma
2015.10.06. 10:25
Illusztráció/Thinkstock
Ez az ötödik amerikai állam, ahol lehetővé tették a "kegyes halált". Az erről szóló, Jerry Brown demokrata kormányzó által aláírt törvény jövőre lép hatályba, de 10 év múlva érvényét veszti, ha az állam törvényhozása nem hosszabbítja meg.

Az ABX2 15 néven besorolt jogszabály olyan gyógyíthatatlan betegek előtt nyitotta meg a "kegyes halál" lehetőségét, akikről két orvos is megállapítja, hogy fél évnél több nem lehet neki hátra, akik képesek lenyelni a számukra felírt, halált okozó szert, és akik ép ésszel hozzák meg a döntéseiket.

Annak érdekében, hogy meggyőződjenek a páciens döntésének függetlenségéről, legalább egy olyan találkozót kell biztosítani, amelyen csak ő és az orvos van jelen. A betegnek írásban kell előre bejelentenie, hogy 48 órán belül végezni kíván magával.

"Nem tudom, mit tennék, ha elhúzódó és kínzó fájdalmak között haldokolnék. Biztos vagyok benne ugyanakkor, hogy megnyugtató lenne, ha mérlegelni tudnám az ezen törvény által felajánlott lehetőségeket. És másoktól sem tagadnám meg ezt a lehetőséget" - írta a kaliforniai törvényhozókhoz intézett levelében az egyébként a jezsuitáknál nevelkedett Brown. A kormányzói aláírást 10 hónapig tartó kiélezett vita előzte meg. Az eutanáziát eddig Oregon, Washington, Montana és Vermont államban legalizálták az Egyesült Államokban.

Az eljárás augusztusig Új-Mexikóban is törvényes volt, de akkor egy helyi fellebbviteli bíróság felülbírálta egy alsóbb szintű döntését, amely jogként határozta meg az orvos által elősegített halált. Az ügyet jelenleg az állam legfelsőbb bírósága tárgyalja.

Szerző

Drezdában tüntetett a menekültellenes Pegida

Publikálás dátuma
2015.10.06. 10:10
A fotó egy korábbi, berlini tüntetésen készült, a felirat arra szólít fel, hogy állítsák meg Európa iszlamizálódását Fotó: Sean
Újabb menekültellenes tüntetést tartott tegnap este Drezdában a Pegida, az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen mozgalom. 

A szász főváros központjában többezer tüntető vonult fel, német zászlókkal, menekültellenes szólamokat skandálva. „Le kell állítani a menedékkérők befogadását”, „Állítsák meg az inváziót!” „Leplezzék le a csaló menedékkérőket!” - kiabálták többek közt a demonstrálók. Angela Merkel német kancellárt is támadták és követelték Németország kilépését a NATO-ból. Lutz Bachmann, a pegida alapítója beszédében rámutatott, hogy a menekültek száma nem marad másfél vagy két millió körül, hiszen az asszonyok és gyerekek is követik majd az Európába eljutott családfőket, s ekkora tömeget lehetetlen integrálni a német társadalomba. Bachmann ellen pénteken a drezdai főügyész vádat emelt gyűlöletkeltés, uszítás miatt, mivel Facebook-oldalán lumpeneknek és bűnözőknek nevezte a menedékkérőket.

Szerző

Nagy jövő

Esküszöm,hogy nagy jövő vár Németh Szilárdra, aki számos tisztséget tölt be. Tudjuk, ő országunkban a rezsicsökkentés zsenije, fő birkózó, országgyűlési képviselő, több bizottság alelnöke, vagy tagja, s állítólag a Fidesz alelnöke is szeretne lenni. Nem irigylem. A napokban tartott egy sajtótájékoztatót, aki figyelmesen hallgatta, ennek egyetlen célja volt: megismételni Orbán közrádióban elmondott előző pénteki szavait. Hogy Zorán Milanovic kormányfőt a Szocialista Internacionálé "verőemberének" kell tekinteni, akinek csak az a dolga,hogy támadja Magyarországot.

Megkapta a magáét a hazai baloldal is , amely semmiben sem különbb a horvátoktól, hiszen ők is támadják hazánk bevándorlási politikát. Eszébe jutott, hogy ha ma Gyurcsány, Bajnaj vagy Mesterházy kezében lenne a hatalom, hazánkban szörnyű állapotok uralkodnának. És megkapták a magáét Némethtől a horvát, a román és az osztrák vezetők is. Remélem, hogy ezek a politikusok azért nyugodtan fognak aludni Németh szavai után is. Nem tudom, hogy ez az ember tudja-e egyáltalán mit beszél, amikor a Szocialista Internacionálét "felbujtóként" emlegeti, de azt tudom, hogy szégyent hozz hazánkra. Egészen biztosan.