Előfizetés

Lakni mindenkinek kell valahol - Alaptörvényt módosítana a PM

A Párbeszéd Magyarországért visszaemelné az alaptörvénybe a lakhatáshoz való jogot, egészséges lakhatáshoz való jogként - ezt a párt VIII. kerületi önkormányzati képviselője közölte Budapesten.

Erőss Gábor a lakhatás világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón hozzátette, a PM azt javasolja, hogy alakuljanak szociális lakásügynökségek, továbbá vezessenek be plafont az albérleti díjakra. Az elnökségi tag beszélt az "elsőként lakhatás tervéről", amely az önkormányzati lakásszektor bevonásával megakadályozná, hogy utcára kerüljenek az emberek, illetve biztosítaná, hogy az utcára kerültek újra lakhatáshoz jussanak.

Szabó Tímea társelnök azt mondta, Magyarországon 2,5 millió embert érint a lakhatási szegénység. Kiemelte, hogy több mint félmillió ember, köztük 170 ezer gyerek él mellékhelyiség  nélküli lakásban. Minden negyedik magyar olyan helyen lakik, ahol lyukas a tető, penészes a fal vagy rohad a padló, és a lakosság tíz százaléka nem tudja telente fűteni a lakását - folytatta, hozzátéve: évente ötszázezer kilakoltatási eljárás indul meg és ötezren kerülnek az utcára. Szabó Tímea kitért arra is, hogy jelenleg háromszázezer lakás áll üresen, ezért szerinte csak politikai akaratra lenne szükség a probléma megoldásához.

A párt aktivistái két, több méter magas házmakettet állítottak fel kartondobozokból a sajtótájékoztató helyszínén.

A rendőrség eljárást indított a tüntetésre készülő politikus ellen

Publikálás dátuma
2015.10.05. 14:42
Forrás: Facebook/LMP
Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő hétfőn, a Parlament mélygarázsának bejárata előtt demonstrált a földeladások ellen. Ám, miután a helyszínre egy traktorral érkezett, amivel megsértette a súlykorlátozásra vonatkozó tilalmat, a rendőrök a tájékoztatót követően igazoltatták és szabálysértési eljárást indítottak ellene. 

A politikus a demonstráción arról beszélt, hogy a kormány most "őrült privatizációba" kezd, a termőföldet ugyanis úgy adja magánkézbe, hogy ahhoz nem párosulnak társadalmi elvárások a foglalkoztatáshoz vagy az élelmiszer-termeléshez kapcsolódóan. A lehetséges vevők között olyan nevek kerülnek elő, mint a Kishantost "szétverő" Zászlós Tibor és érdekeltségi köre.

MTI Fotó: Kovács Attila

MTI Fotó: Kovács Attila

lásd még: A földrablás a magyarok kifosztása! - Tüntetés ellenzéki összefogással c. cikkünket

A földrablás a magyarok kifosztása - Tüntetés, útzár országszerte (fotók)

Publikálás dátuma
2015.10.05. 14:01
Az LMP már 2013-ban tüntetett a Fidesz földtörvénye ellen Fotó: Népszava
A Fidesz titokban többszázmilliárd forintos földrablást készített elő. Két hónap alatt hatalmas földterületet akarnak privatizálni, hogy kinek, azt csak gyaníthatjuk. (ám korántsem alaptalanul) Meg kell akadályoznunk a földrablást! - szólított fel a mai demonstráció szervezője, az LMP, ám most félretéve bárminemű ellentétet, a felszólításhoz csatlakozott a többi demokratikus ellenzéki párt, és így tettek a civilek is kora este a Kossuth téren.

A néhányszáz tiltakozó részvételével zajló eseményen felszólalt a kezdeményező párt mellett az MSZP, a Jobbik, a PM politikusa, az Élőlánc elnökségi tagja, valamint Ángyán József korábbi fideszes agrárállamtitkár. 

Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője, a fenntartható fejlődés bizottságának elnöke szerint a Fidesz-kormány a szakadék felé viszi az országot, és - mint fogalmazott - a politikai hatalmat gazdasági hatalommá átjátszva bűnt követnek el azok, akik eladják a termőföldet, meglopva ezzel az egész társadalmat. A politikus az ellenzéki szerep újragondolását sürgette, a részvételi demokrácia eszközével az emberek bevonását az országban zajló folyamatok megállításába. 

MTI Fotó: Marjai János

MTI Fotó: Marjai János

Magyar Zoltán, a mezőgazdasági bizottság jobbikos alelnöke hazugságnak nevezett minden olyan érvet, amelyet a kormányzat a földeladás indokaként sorakoztat fel. Mint mondta, föl kell lépni a Fidesz arroganciája, földéhsége ellen, és szerinte akár fizikai erővel is meg kell akadályozni, hogy a földárverések sikeresek legyenek. 

Beke Károly, az MSZP elnökségi tagja csillapíthatatlannak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök éhségét. Kijelentette: bűnszervezetszerűen nyúl le a kormányzat több száz hektárnyi földet, hogy odaadja a sajátjainak. 

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja úgy fogalmazott: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ma már egy bábszerepre is alkalmatlan, így nincs a gazdáknak képviselete a kormányban. A Fidesz agrárpolitikája pedig azt üzeni nekik: "haljatok meg!" - fogalmazott. 

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

"Nem erről volt szó" - jelentette ki Ángyán József, aki szerint felhatalmazás nélkül adják el a stratégiai nemzeti vagyont, ezért erkölcstelennek és alkotmányellenesnek minősítette a folyamatot. Bírálta, hogy a tőkeerő fogja eldönteni, kié lesz ez a vagyon. A Kossuth térre néhányan nemzeti színű zászlóval érkeztek, mások transzparensekkel. Ezeken a többi közt az szerepelt: "Nem hagyjuk kilopni a földet a gyerekeink alól!", "Földprivatizáció = földrablás", vagy "A termőföld Magyarország utolsó közös vagyona".

Hétfőn délután országszerte tizenkét helyszínen - Fejér, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Pest megyében, valamint Budapesten - szervezett forgalomlassító demonstrációkat az LMP.

Nem elég, ha csak mi lépünk. A földrablás nem csak a gazdák, hanem minden egyes magyar ember kifosztása, köztük azoké is, akik még meg sem születtek - így a felhívás, amit, ha némiképp bele is fásultunk a szinte naponta érkező tüntetésre ingerlő kormányzati "húzásokba," jó lenne komolyan venni, hiszen a tét valóban nagyon nagy, és valóban gyerekeink, unokáink jövőjéről is szó van. 

Sallai R. Benedek már reggel megkezdte a demontsrációt - Fotó: Facebook/LMP

Sallai R. Benedek már reggel megkezdte a demontsrációt - Fotó: Facebook/LMP

Még nem késő visszavonatni ezt az őrült tervet

Még nem késő visszavonatni ezt az őrült tervet, de ehhez arra van szükség, hogy minél többen megüzenjük a kormánynak, hogy nem hagyjuk! Október 5-én tüntess velünk a földrablás megakadályozása érdekében Budapesten a Kossuth téren és az ország számos pontján!

Csak a haverok kezében maradhat föld
Simicska Lajos és Leisztinger Tamás érdekeltségei is a vesztesei lehetnek az állami földek privatizációjának. A gazdaságokat ugyanis osztályozzák: megtarthatják-e vagy árverésre kell bocsátaniuk az általuk művelt területeket? A fő döntési szempontnak a Fideszhez való viszony látszik - írta a Népszabadság.

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője múlt pénteki sajtótájékoztatóján földrablásként minősítette, hogy az állam 350-380 ezer hektár termőföldet értékesít. Sokan keveset, kevesen sokat kapnak, és a földalapú agrártámogatásokat is a gazdálkodók 10 százaléka teszi zsebre. 

Jelezte, hogy a hétfői megmozdulásukhoz az MSZP is csatlakozott, és együttműködési szándékát fejezte ki a PM, az Együtt, a DK és az Élőlánc Magyarországért. Az LMP-s politikus tájékoztatása szerint 12 helyszínen - Fejér, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Pest megyében, valamint Budapesten - tartanak forgalomlassító demonstrációkat, majd este a Kossuth téren tüntetnek az értékesítések ellen.

A rendőrség eljárást indított a tüntetésre készülő LMP- s politikus ellen 

Forrás: Facebook/LMP

Forrás: Facebook/LMP

Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő hétfőn, a Parlament mélygarázsának bejárata előtti sajtótájékoztatóján beszélt, ahol több aktivista is tiltakozott a földeladások ellen. A politikus a Kossuth térre egy traktorral érkezett, amivel megsértette a súlykorlátozásra vonatkozó tilalmat, ezért a rendőrök a tájékoztatót követően igazoltatták és szabálysértési eljárást indítottak ellene. Sallai R. Benedek az MTI-vel közölte: a szabálysértést elismeri, a rendőri intézkedés ellen nem élt kifogással. Ezt megelőzően elmondta: az állam vagyona 1990-hez képest tíz százalékra csökkent. Szerinte a kormány most "őrült privatizációba" kezd, a termőföldet ugyanis úgy adja magánkézbe, hogy ahhoz nem párosulnak társadalmi elvárások a foglalkoztatáshoz vagy az élelmiszer-termeléshez kapcsolódóan. A lehetséges vevők között olyan nevek kerülnek elő, mint a Kishantost "szétverő" Zászlós Tibor és érdekeltségi köre. 

A területalapú támogatások lenyúlására szerveződött maffia

Az MSZP szerint is kockázatos az állami földek tervezett eladása, a spekulánsok, a Fideszhez közel álló körök juthatnak majd földterületekhez így - ezt korábban közölte Beke Károly, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja, a párt agrár- és vidékpolitikai tagozatának elnöke. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az MFB hitelkonstrukciójával is problémák vannak, mert uniós rendelkezések is tiltják, hogy a pénzintézet kereskedelmi banki tevékenységet folytasson. Beke Károly jelezte, mindent elkövetnek azért, hogy ez a "földlopás" ne valósuljon meg, és hétfőn ott lesznek az LMP Kossuth téri tüntetésén. Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke emlékeztetett arra, hogy a földtörvény brüsszeli eljárás alatt áll és egyre inkább úgy néz ki, hogy meg fog bukni és nem fogja megvédeni a magyar földet a külföldi befektetőktől.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese úgy értékelt: a Földművelésügyi Minisztérium eddigi tevékenysége botrányoktól hangos. Példaként a területalapú támogatások "lenyúlására szerveződött maffiát", a földpályázatokat, a minisztérium egyik cégének, a TIG-nek egy brókercégnél elvesztett pénzét, illetve a Fiatal gazda pályázatot említette.

Pápa. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Pápa. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Hazugság, hogy a gazdák járnak jól 

A Párbeszéd Magyarországért (PM) kész minden eszközt felhasználni annak érdekében, hogy a kormány ne herdálja el az állami vagyon részét képező termőföldeket - írtuk még  augusztus 28-án. Szabó Rebeka, az ellenzéki párt elnökségi tagja kiemelte, a földprivatizáció a "politikailag megbundázott állami földbérletpályázatok eredményét szentesítheti a fideszes haverok érdekében". A PM politikusa hazugságnak nevezte a kormány azon állítását, hogy az állami földek eladásával a helyi gazdák járnának jól, hiszen szerinte a privatizáció a "Mészáros Lőrinchez hasonló harácsolóknak" kedvez majd.

A Fidesz ne játssza át "haveroknak" az állami földeket - ezt az Együtt szögezte le. Pápa Levente, az Együtt alelnöke szintén arra felszólította fel a Fideszt, hogy ne privatizálják, ne játsszák át "haveroknak" az állami földeket. 

A hétfői tüntetés időpontjai és helyszínei:

Budapest, Kossuth tér, 18 óra – központi demonstráció

Félpályás útlezárások az ország több pontján 13 órától az alábbi megyékben:

- Fejér megyei helyszín: 6228-as számú út Hantos és Mezőfalva közötti szakaszánál, a 22-es km kőnél, a kishantosi bejárónál lesz. Kapcsolat: Ács Sándorné, 0630 385 0379 (Élőláncos barátaink szervezésében)

- Fejér megye másik helyszíne: Dunaújváros, Dózsa György út, külső sáv, a Lorántffy Iskola előtt, 13-14h között, kapcsolat: Szabó Zsolt (PM) 0630 8565416 - témában szövetséges PM-es erők szervezésében

- Budapest: III. kerület, Szentendrei út kivezető szakasza, az Auchan közelében, 14:45-17:10-ig, Kapcsolat: Antal Nikoletta, 0630 799 9403 (MSZP-s önkéntesek aktív részvételével)

- Bács-Kiskun 5-ös főút városföldi elágazásnál, Kiskunfélegyháztól Kecskemét felé menő irányban, 100-99 km szelvény Kiss Kálmán 0620 457 8687

- Jász-Nagykun-Szolnok Szolnok külterület, 4-es számú főút, 103-104 km szelvény, a Bp felé tartó oldalon, a Shell kúttal szemben. Dr. Pető Ernő 0630 833 6202

- Heves 3-as főúton, Kápolna és Kerecsend között a 112 és a 113 km kő között Csarnó Ákos 0620 596 7425 és/vagy Tóth Norbert 0630 635 0079

- Somogy megye 65-ös főút, siófoki reptérnél, 79-80-as kilométerszelvény, Siófok irányába Felder Frigyes 0630 434 1525

- Szabolcs-Szatmár-Bereg 4-es főút kivezető szakaszán, a 264-266 km-kő közötti szakaszon Szoboszlay György 0630 399 9249

- Tolna Szekszárd, 6-os út, 139-138 kő között Dr. Hadházy Ákos 0620 437 8108

- Veszprém Külső Veszprémi úton, a Pápa városhatárát jelző táblánál, a táblától a város felé eső útszakaszon. Gerstmár Ferenc 0630 455 4342 és/vagy Zelenák Adrián 0620 983 7091

Védd meg te is a magyar termőföldet! Csatlakozz! - zárul a felhívás a Facebook-oldalon.