Előfizetés

Sanader visszatér a politikába?

Visszatérhet-e a politikába Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök? Ezt a kérdést boncolgatja a Jutarnji List című horvát napilap. 

A Fimi Media ügyben azzal vádolták, hogy valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szerzett pénzt, amely nála vagy pártja feketekasszájában kötött ki. A korábbi kormányfőt egy másik összevont perben, a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében, korábban a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezután eljárásbeli hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért.

A Jutarnji List ezzel kapcsolatban felteszi a kérdést: visszatérhet-e Sanader a politikába? Berto Salajzágrábi politológus professzor szerint pártja, a Horvát Demokratikus Közösség népszerűségét nem befolyásolja szabadlábra helyezése, így a november végén esedékes parlamenti választás előtt sem teremt új viszonyokat a belpolitikában. Ugyanakkor hozzátette, hogy az SDP megpróbálja az ítéletet a maga javára fordítani a kampányban.

Kicsit másként látja a helyzetet Ivan Rimac jogászprofesszor. Szerinte Sanader szabadon bocsátása a HDZ számára adhat nagyobb mozgási lehetőséget a kampányban. Ezt arra alapozza, hogy a HDZ a választási hadjáratban védekezésre kényszerül, „ s minél többet védekezel, annál nagyobb tered lesz”. Mindkét politológus egyetértett ugyanakkor abban, hogy Sanadernek nem lesz lehetősége visszatérni a horvát belpolitikai életbe.

Annak ellenére, hogy a horvát legfelsőbb bíróság múlt csütörtökön megszüntette Ivo Sanader ellen az elsőfokú eljárást a Fimi Media-ügyben, és a vádlott a 12,4 millió kuna (félmilliárd forint) óvadék megfizetését is vállalta, a volt horvát kormányfő még mindig nem hagyhatta el a börtönt, ahol már 3 és fél éve előzetes letartóztatásban van - közölte az Index.hr internetes portál hétfőn.

Menekülttábor Csehországban

A negyedik menekülttábort hozzák létre Csehországban, méghozzá a Lubenec melletti egykori drahonicei börtön helyén. Az intézmény 240 ággyal rendelkezik. Az első menekülteket október 12-én szállítják ide – közölte a prágai rádió.

Azok a személyek kerülhetnek ide, akik jelenleg Bela pod Bezdenemben tartózkodnak, itt ugyanis csak sátrakban tudnak nekik menedéket biztosítani. „Az a célunk, hogy mindegyikük számára méltó ellátást biztosítsunk” – jelentette ki Miloslav Koudelny, a menekültek elhelyezéséért felelős hivatal igazgatója. A drahonicei objektumot jól őrzik, 95 rendőr őrködik majd itt éjt nappallá téve. A helyi településlakóinak többsége a menekültek befogadása ellen foglalt állást. 

Teljes megsemmisülés fenyegeti Palmürát

Ismét brutalitásával hallatott magáról az Iszlám Állam (IS). A szélsőséges iszlamisták ezúttal egy antik épületet semmisíttek meg, s a levegőbe repítették a palmürai diadalívet. Az IS májusban foglaalta el Palmürát a szíriai kormányerőktől. Ez a terület felbecsülhetetlen értékű, hiszen az ENSZ világörökségének része. Augusztusban az iszlamisták megölték az itteni főarcheológust.

Az antikvitásokért felelős hatóság vezetője, Maarum Abdul Karim az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a diadalívet már korábban elaknásították, de vasárnap robbantották föl. Ezzel együtt egy sor palmürai ikon is megsemmisült. „Igazi katasztrófát élünk át. A város elfoglalása óta az egyik csapást éljük át a másik után” – fejtette ki Abdul Karim. Hozzátette, az antik műemlékek szisztematikus megsemmisítése zajlik. „Gyökerestül ki akarják irtani az emberiség kultúrájának egy részét” – emelte ki.

Az IS kezdetben mauzóleumokat, szobrokat robbantott fel, később elaknásította a nagyobb romokat. Augusztusban fegyveresei felrobbantották a híres Baalsamin templomot és a Baal templomot. Szeptemberben sírokat semmisítettek meg. A brutalitás nem ismer határt. Ráadásul a romvárosban további emlékeket is elaknásítottak, így a rombolás nem ér véget. A helyi színház felrobbantására készülnek. „Az egész antik város megsemmisülhet” - fejtette ki Abdul Karim, aki felszólította a nemzetközi közösségeket arra, mentsék meg Palmürát.