Lebombáztak egy afgán kórházat - Magyar túlélő is van

Rakétatámadás ért szombat hajnalban egy kórházat az észak-afganisztáni Kunduzban, ahol hétfő óta folynak a harcok a nemzetközi erők által támogatott afgán kormányhadsereg és a tálib fegyveresek között.

 A várost visszafoglalták a kormányerők, de a bujkáló terroristák utáni hajsza még folytatódik. E hadművelet keretében érte találat az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet által működtetett kórházat. A bombatalálatban a tizenkilenc ember vesztette életét – a kórház 12 munkatársa, 7 beteg, köztük 3 gyermek, harmincheten pedig megsebesültek.  A kórházban 105 beteg tartózkodott a támadás idején. A halottak száma ezért tovább növekedhet a BBC szerint. A Nemzetközi Vöröskereszt elítélte a bombázást.

A humanitárius szervezet azt valószínűsítette, hogy a légitámadást vagy az amerikai vagy az afgán hadsereg hajtotta végre. Az afgán belügyminisztérium szóvivője elmondta, a lebombázott kórház környékén 10-15 terrorista is bujkált. Velük végeztek a légicsapások során. 

A NATO-koalíció elismerte a bombatámadást és vizsgálatot indított a körülmények tisztázására. Egyelőre még nem tudni, kit terhel a felelősség a történtekért. A CNN-nel az Orvosok Határok Nélkül azt közölte, hogy a bombázások előtt közölték az koalíciós erőkkel és az afgánokkal a kórház pontos GPS koordinátáit, az első bombázás után értesítették a katonai tisztviselőket, ennek ellenére harminc perc múlva is egy támadás érte a kórházat. Barack Obama amerikai elnök szombaton este őszinte részvétét fejezte ki és hangsúlyozta, hogy a tragédia okainak kivizsgálása folyamatban van.  Ezt megelőzően a Pentagon vezetője, Ashton Carter jelentette be a vizsgálatot, amelyet az afgán kormánnyal közösen végeznek, és hangsúlyozta, hogy az afgán hadsereg hadműveletét támogató amerikai erők valóban a közelben voltak, akárcsak a tálibok.

Ashraf Ghani afgán elnök hivatala pedig közleményben pontosította, hogy a John Campbell amerikai tábornok, a nemzetközi erők főparancsnoka szombaton nem bocsánatot kért az afgán elnöktől, hanem együttérzését fejezte ki a tragédia miatt, írta a Reuters hírügynökség.  Az elnöki hivatal első közleménye ugyanis még bocsánatkérésről szólt.

A bombázásnak van egy magyar túlélője is: Jecs Zoltán az Orvosok Határok Nélkül ápolójaként dolgozott a kunduzi kórházban.

Szerző
Frissítve: 2015.10.04. 22:56

Fokozódó zavargások Jeruzsálemben – Itt az újabb intifáda?

Publikálás dátuma
2015.10.04. 15:21
Tiltakozás a merényletek ellen. FOTÓK: Mohd Samsul Mohd Said/Getty Images
Csütörtök óta több merénylet történt Izraelben. Az elkövetőket nagy erőkkel kereső hadsereg már éles fegyvert is használ. Tüntetés volt mindkét oldalon, palesztinok, zsidók egyaránt utcára vonultak. Az izraeli kormányzat rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosított. A képre kattintva galéria nyílik!

Szombaton is folytatódtak az utóbbi napokban újra fellángoló izraeli zavargások, amelyek szeptemberben kezdődtek Jeruzsálemben, s fokozatosan az ország más részeit is elérték. Hét végén Izraelben ugyan megerősítették a rendőri jelenlétet országszerte, mert a napokban ünneplik a Szukkotot, a sátrak ünnepét, azonban ez sem volt elegendő az erőszak megfékezésére. Szombaton egy palesztin férfi késsel támadt egy ultraortodox zsidó családra Jeruzsálem Óvárosának egyik legforgalmasabb bejárata, az Oroszlános kapu közelében. A 40 éves apa a helyszínen meghalt, az édesanyát kritikus állapotban szállították kórházba, ő is életét vesztette. Két éves kisgyermekük is könnyebben megsérült, de az ő sérülése nem veszélyes. A támadót az izraeli rendőrök lelőtték, összességében négyen sérültek meg.

Csütörtökön egy palesztin támadó agyonlőtt két izraeli civilt, egy házaspárt, akik egy ciszjordániai úton autóztak. A hadsereg nagy erőkkel kezdte keresni a merénylőt, és szombat hajnalban rajtaütést hajtott végre a ciszjordániai Nábluszban, nem messze attól a helytől, ahol a gyilkosságok történtek. Az akció összecsapásba torkollt, a katonák ellen köveket dobáló tüntetők vonultak ki. Izraelben nemrég módosították a törvény, így a rendfenntartók éles lőszert is bevethetnek a kődobálók ellen. (A szigorítást az izraeli ellenzék is keményen bírálta.) A szombati nabluszi összecsapásban a hadsereg már nem csak gumilövedékekkel és könnygázzal, hanem éles lőszerrel lépett fel. Az AFP helyszíni tudósítása szerint tíz palesztin megsebesült, nyolc személyt vettek őrizetbe. A hadsereg nem nyilatkozott az ügyben.

Tiltakozás a merényletek ellen. FOTÓK: Mohd Samsul Mohd Said/Getty Images

Tiltakozás a merényletek ellen Malajziában. FOTÓK: Mohd Samsul Mohd Said/Getty Images

Az Iszlám Dzsihád palesztin terrorszervezet közleményben jelentette be, hogy a házaspárral végző merénylő tagja volt a szervezetnek.

A Jerusalem Post azt írta, a támadásokat vélhetően a palesztin vezetők felhívására követik el sorozatos hullámban a támadók, mert így akarnak nyomást gyakorolni Izrael vezetésére. A lap szerint azonban mindez csak a helyzet kiéleződését hozza. A megnyilatkozó izraeli politikusok is egyértelműen a palesztin vezetést teszik felelőssé a történtekért. Jeruzsálem polgármestere, Nir Barkat állította, hogy a Palesztin Hatóság felel az úgynevezett "magányos farkas" terroristákért, és drasztikus lépéseket követelt az izraeli kormánytól. Israel Katz közlekedésügyi miniszter egyenesen Mahmúd Abbasz palesztin elnököt tette felelőssé, állítva, hogy a merénylethullám Abbasz ENSZ közgyűlésben elhangzott beszédének a következménye, amelyben Abbasz gyakorlatilag felmondta az oslói békefolyamatot.

Tiltakozás a merényletek ellen Malajziában, Kuala Lumpurban. FOTÓK: Mohd Samsul Mohd Said/Getty Images

Tiltakozás a merényletek ellen Malajziában, Kuala Lumpurban. FOTÓK: Mohd Samsul Mohd Said/Getty Images

A balközép ellenzéki tömörülés, a Cionista Unió intifádát emlegetett, állítva, hogy a biztonsági helyzet eszkalálódása újabb intifádát vetít előre.

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosított vasárnap az izraeli rendőrség, két napig nem mehetnek be az Óvárosba olyan palesztinok, akik nem e városrész lakói. Ez idő alatt csak izraeliek, beleértve az izraeli arabokat, turisták, az Óváros lakói, bolttulajdonosok és diákok léphetnek be a falak közé, vagyis a kelet-jeruzsálemi palesztinok számára tiltott a belépés. A Templomhegyre, a mecsetekhez, az iszlám harmadik legszentebb helyére csupán az 50 év fölötti muzulmán férfiak belépése engedélyezett ez idő alatt. Az AFP megjegyzi, nem példátlan az intézkedés, feszültségek esetén rendszerint ezeket a szabályokat alkalmazza Izrael.

Az ENSZ new york-i közgyűléséről hazatérő Benjamin Netanjahu kormányfő rendkívüli biztonsági ülést hívott össze. Szombatról vasárnapra virradóra több száz izraeli tiltakozott Jeruzsálemben, akik Netanjahut okolták az erőszak elharapozódásáért, a médiában pedig olyan vélemények jelentek meg, hogy a kormányfő következetesen figyelmen kívül hagyja a mindennapi aktuális biztonsági kihívásokat. Netanjahu az ENSZ-ben elmondott beszédében is csak az iráni atomfenyegetésre összpontosított.  

Szerző
Témák
Jeruzsálem
Frissítve: 2015.10.04. 23:01

Tömeggyilkosság a fővárosban: öngyilkos merénylők robbantottak

Legkevesebb 24 személy vesztette életét és 61 megsebesült abban a szombati robbantás-sorozatban, amelyet Bagdad síita lakónegyedében követtek el öngyilkos merénylők, jelentette az AFP hírügynökség.

Három öngyilkos merénylő próbálta meg áttörni az ellenőrző pontot azon az úton, amely a szombatonként sok látogatót vonzó síita mauzóleum felé vezet. A rendfenntartó erők tüzet nyitottak a terroristákra, egyet le is lőttek, de kettőnek sikerült felrobbantania magát. Emellett egy autóba rejtett bombát is működésbe hoztak.

Az iraki főváros síiták lakta része gyakori célpontja a terrormerényleteknek. A szombati merényletért egyelőre egyetlen terrorcsoport sem vállalt felelősséget, de az elkövetés módszere az Iszlám Államra utal, közölték biztonsági források.

ENSZ adatok szerint Irakban 2015 csak szeptemberben 717 ember halt meg terrormerényletben, 1216 sebesült meg, ebből 257-en Bagdadban és térségében.  A világszervezet azonban aláhúzta, hogy adataik nem pontosak, a valóságban ennél magasabb lehet az áldozatok száma, mert ők csak azokat az eseteket publikálják, amelyeket le tudtak ellenőrizni.

Szerző