Ami rosszul esik Tarlósnak - Interjú a főpolgármesterrel

Publikálás dátuma
2015.10.03. 07:00
„A tömegközlekedés biztosítása nem a főváros úri passziója” FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A tömegközlekedés biztosítása nem a főváros úri passziója és Tarlós István bízik abban, hogy a miniszterelnök ezúttal is segít megoldani a BKV gondját. A főpolgármester a jövőben valóban nem csatázik a nyilvánosság előtt Lázár Jánossal, és eddig sem személyes ügyének tekintette, ami közötte, illetve a Miniszterelnökség vezetője között történt. Annak viszont örül, hogy Rogán Antal bekerül a kormányba, a korábbi kerületi polgármester segíthet a fővárosnak. A dugódíjról az elődje állapodott meg, ez nem visszamutogatás. Hiába mondja az ellenzék, a díjat nem lehet jelképesen csak egyetlen utcába bevezetni, az unió ugyanis nem hülye.

- A családi ezüstöt is oda kell adni a BVK finanszírozásáért?

- A híresztelések ellenére még csak a Dagályt adtuk oda, ahová drága, értékes építmény készül, ami a budapestieké marad. A Raul Wallenberg iskolát valahol el kell helyezni, azt az épület ezért valóban megkapja az állam. Ha a baloldali képviselők ezt kifogásolják, álljanak ki és tiltakozzanak, de nem hinném, hogy ebbe érdemes lenne belekötni.

- Mi lesz a Fiumei úti temető sorsa, aminek nettó 3,1 milliárd forint értékűre becsülik a használati jogát?

- Az eddig is állami tulajdonban volt, csak mi üzemeltettük. Érdemes pontosnak lenni, úgyhogy köszönöm a kérdést, mert legalább el tudtam mondani a választ.

- A hírek szerint még "trükközniük" is kell, hogy az állam rendelkezésére bocsájtott Dagály fürdő után ne fizessenek adót és járulékot.

- Nem kell trükközni, mert semmit nem kell fizetnie a fővárosnak. Egyet azonban ne felejtsünk el, a BKV-val együtt a kormány 2013 óta több mint 250 milliárd forint adósságot vállalt át, amiből egyetlen fillért sem mi halmoztunk fel. Ha ezt nem tette volna meg a kabinet, akkor nem tudnánk például a hármas metrót felújítani. A miniszterelnök jóvoltából 340 milliárd uniós támogatást is kaptunk, pedig kezdetben egyesek nulla forintról beszéltek. Ezek lényeges adalékok a helyzet értékeléséhez.

- Kinek a kötelessége a fővárosi tömegközlekedést finanszírozni?

- Ez államtól kapott kötelező feladat, nem vitás és a miniszterelnök úr ígért megoldást. Négy kerületi polgármesterrel és a pénzügyi helyettesemmel együtt küldtünk is egy kerületekkel egyeztetett elképzelést a Miniszterelnökségre és a nemzeti fejlesztési miniszter úrnak. 1990 óta soha nem sikerült még stabilan és hosszú távra megoldani a közlekedésfinanszírozást, nem véletlenül halmozódott fel 2004 után 112 milliárd forint adósság. A főváros adottságainál fogva nem képes egyedül megoldani ezt a problémát.

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

- Ha mindenki tudja, hogy ezt nem lehet önerőből megoldani, akkor az idei 15 milliárdos konszolidációért miért kell cserébe odaadni a temető kezelési jogát, illetve több más épületet?

- Szóba se került, hogy a működési finanszírozásért cserébe bármit is kellene adni. Az állam hihetetlenül nagy adósságot vállalt át, ennek fejében van szó néhány ingatlanról. Hallom, hogy van, aki vagyonvesztést emleget, de ez butaság. Az épületek köztulajdonból, köztulajdonba kerülnek. Ugyanez történt a kórházak esetében. Amikor a feladatot elvitték, akkor az ehhez szükséges eszközöket is elvitték.

- Mostanáig a kormány rendre átvállalta a BKV adósságát, mert tudták, súlyos következménye van annak, ha lassul, vagy leáll a fővárosi tömegközlekedés. A Lázár-Tarlós vita következtében viszont úgy tűnik, a miniszterelnök sem siet a segítséggel. Lehet, hogy meg sem kapják az idén hiányzó 15 milliárdot.

- Várjuk meg a végét. Orbán Viktor ígért segítséget. Nyilván átnézik az előbb említett fővárosi javaslatot, azután szerintem lesz megoldás, bár az tény, hogy a tömegközlekedés biztosítása nem a főváros úri passziója. El kell dönteni, hogy kell-e Budapesten tömegközlekedés, vagy sem. A parlamentben némi nehézséget okozhat talán, hogy a főváros egyetlen más településhez sem hasonlítható. Nincs könnyű dolga a miniszterelnöknek például akkor, amikor meg kell értetni, hogy Budapest és a többi, akár megyei jogú település között milyen nagyságrendi különbség van. Magyarországon tulajdonképpen Budapest az egyetlen nagyváros. Nyolc és félszer, majdnem kilencszer akkora, mint a második város, Debrecen.

- Hódmezővásárhely volt polgármestere ezt nem hajlandó tudomásul venni?

- Erről nem kívánok véleményt mondani, vagy bele komponálni a beszélgetésbe. Ez a nemzetgazdasági miniszter és a miniszterelnök úr kompetenciája, nem személyes ügy, nem is érzem most ezt a kérdést helyénvalónak.

- Igaz, hogy Lázár Jánossal megfogadták, nyilvánosság előtt nem csatáznak tovább?

- Így van, és én tartom is magam ehhez. Eddig sem személyes ügynek tekintettem, ami történt, de nem is kívánok a kancellária miniszter úrról beszélni az interjúban.

- Segíteni fog akár a BKV, akár más ügyekben, hogy Rogán Antal még közelebb kerül a miniszterelnökhöz, vagy a jövőben vele vívnak majd párharcot?

- 2010 előtt volt némi látens rivalizálás, aminek ma már nyoma sincs. Rogán Antallal korrekt a munkakapcsolat és ennél is fontosabb, hogy ő elég sokáig volt kerületi polgármester, így jól ismeri ezt a várost. Az, hogy közelebb került a miniszterelnökhöz, szerintem a főváros szempontjából inkább kedvező, mint semleges fejlemény.

- Beszéljünk a dugódíjról. Nem régen azt mondta, lehet ez majd napi 500 forint, vagy havi ötezer. Az LMP rátett egy lapáttal, az ő politikusuk napi 700 forintot kérne az autósoktól a behajtásért. Mit szól ehhez?

- Muszáj ezt kommentálnom? Szorgalmas, rendes fiú az LMP-s képviselő, én tolerálom a javaslatait és a kijelentéseit, de a döntéseinket nem biztos, hogy ehhez igazítjuk. Örülök, hogy foglalkoztatja a kérdés. Valójában elég nagy probléma nekünk a dugódíj. Ebben az ügyben évek óta összemosási kísérlet folyik, pedig csak elő kellene venni azt a szerződést, amit az elődöm kötött és kiderülne, az Unió ragaszkodik hozzá. A mértékéről és a zónahatárról nem egyeztek meg annak idején, ezekről nekünk kell dönteni. Azt azonban senki ne mondja, hogy a korábbi kurzus városvezetése semmi rosszat nem tett, mert elegendő lenne, ha ad abszurdum az ellenzék által említett egyetlen utcába vezetnénk be a dugódíjat. Ez cinizmus. A szerződést nem mi írtuk alá, az Unió pedig nyilván nem teljesen hülye. Amikor dugódíjról beszél, értelmezhető földrajzi nagyságrendre és értelmezhető bevételre gondol. Mi nem támadtuk az elődöket azért, hogy bevállalták, legfeljebb elmondtuk, hogy ezt nekik köszönhetjük, ami így igaz. Emellett arról is beszéltünk, hogy a dugódíj bevezetését ugyan 2013-ra vállalták, a feltételeket viszont nem biztosították. Nem fejezték be a négyes metrót, egy vagy két őrzött P+R parkolót építettek, így a jelenlegi városvezetésnek kell a feltételeket megteremtenie, mert kényszerhelyzetben vagyunk. Fölösleges ebben a kérdésben a bulvárlapokban folytatásos regényeket írni, mert azt ugyan nem hiszem, hogyha ezt a díjat nem vezetjük be, akkor a négyes metróhoz adott 180 milliárdos támogatást elvonja tőlünk Brüsszel, de azt hiszem, legalább pedagógia céllal visszakér valamennyit. Márpedig tíz milliárdot vagy akár egyetlen fillért sem szeretnék visszafizetni. Ennek a pénznek van helye, mert mondjanak bármit, a fővárosban folynak a fejlesztések.

- Mikortól, illetve hol fognak fizetni azért, hogy a főváros kerületeibe behajthassanak?

- Úgy gondolom, 2016 vége felé elméletileg bevezethető a dugódíj. Most van egy olyan javaslat, ami egyébként nem tőlem származik, de jobb híján támogatni fogom, hogy legyen minimális díj a budapesti közigazgatási határon, és legyen egy szó szoros értelmében vett dugódíj a belvárosban, a kiskörúti határvonalban. A díj mértékéről még nincs konkrét döntés. A közigazgatási határon elképzelt zónahatár annyiban nem új, hogy minden megyében van már matrica. Ha Budapesten is lesz, az nem fog eltérni az ország többi pontján már bevett szokástól.

- Aki a Belvárosban lakik, az fizetni fog, ha például másik zónába jár dolgozni?

- Erről nincs döntés, magam azonban ambivalens vagyok ebben a kérdésben, mert azért, hogy valaki naponta hazajár, személy szerint nem szívesen fizettetnék. Aki viszont kívülről bemegy a belvárosi zónába, az bátran fizethet, akár engem is ideértve. Ez ugyanis nem kötelező. Az autót lehet P+R parkolóban hagyni és használni a tömegközlekedést, ha mindez van, és jól működik. A Belváros részleges autómentesítésének ez valóban föltétele. Sokan azt mondják, hogy én abszolút autópárti vagyok, ami nem egészen igaz, csupán azt állítom, hogy az autósok rovására drasztikus lépéseket feltételek biztosítása nélkül nem szabad tenni. Olyanokat sem érdemes csinálni, ami például a Bajcsy-Zsilinszky úton van, hogy gyakorlatilag két bicikli út fut párhuzamosan egymás mellett.

- Az autósok már így is nagyon sok adót fizetnek.

- Ezt nem tudom, abból a fővároshoz semmi nem folyik be.

- Ennek ellenére biztos abban, hogy nem Tarlós Istvánt fogják szidni az újabb adóért? Annál is inkább, mert öt éve ön, valamint a Fidesz vezeti ezt a várost, így visszafelé mutogatni már nem biztos, hogy hatásos.

- Aki épelméjű és hajlandó megnézni, hogy tényleg mi a helyzet, az biztosan nem fogja ezt megtenni. Amúgy egy személyben nem is tudnék dugódíjat bevezetni, mert ahhoz minimum 17 szavazat kell a közgyűlésben. Nem az én mániám a dugódíj, ami pedig a visszamutogatást illet, nem akarok drasztikus példákat mondani, mert akkor visszamehetnénk a II. világháborúig. Itt nem visszamutogatásról van szó. Hadd legyek abban is őszinte, hogy nagyon utálatosnak tartom, amikor olyanokat olvasok, hogy "Tarlós szerint" a fővárosi MSZP-SZDSZ koalíció vállalta a dugódíjat. Nem Tarlós szerint vállalták, hanem konkrétan ez van a szerződésben. Tessék megnézni. Itt nincs választási lehetőség, vagy vissza kell valamennyit fizetni az Uniónak, vagy be kell vezetni a dugódíjat. Nyilván lesznek olyanok, akik majd próbálják tovább erőltetni, hogy visszamutogatok, nekik ajánlom, vegyék elő azt a szerződést, ami már négy vagy öt éve érvényben volt, amikor mi idekerültünk.

- Mennyit fog késni a Széll Kálmán tér átadása?

- Ahhoz képest, amit az MSZP-SZDSZ városvezetés annak idején ígért, semmit. Azt hiszem, hogy ez nemcsak őszinte, hanem igaz válasz is. A BKK vezetője már megindokolta, ezért most nem fogom elismételni a néhány hónapos késést, de a Széll Kálmán tér május végéig el fog készülni. Legelőször 2002-ben ígérték, hogy biztosan elkészül, ehhez képest mi most megcsináljuk. Azon lovagolni, hogy egy szerződéses adminisztrációs okból néhány hónapot késik ez a beruházás, és nem azt mondani, hogy végre megcsinálják a Széll Kálmán teret, ezt nem érzem sportszerűnek. Hányszor lovagoltak azon, hogy csak 2002 után mennyit csúszott a négyes metróépítés? Szándékosan ezt az évszámot mondom, mert 2002 és 2010 között egyszínű MSZP-SZDSZ kormány és városvezetés volt. Tessék megnézni, ott hány határidőt szabtak, végül hányszor halasztottak és mennyi időre. Magam egyetlen határidőt mondtam, a 2014 tavaszt és 2014. márciusban átadtuk az új metrót. Most február helyett májusban készül el az a Széll Kálmán tér, amit előtte 15 évig ígérgettek és egy szalmaszálat nem tettek keresztbe. Egy politikusnak butaság ilyet mondani, de ez tényleg rosszul esik, mert nem azt mondják, hogy na, végre megépül, hanem arról beszélnek, hogy három hónappal később fogják átadni.

- Véglegesen eldöntötte már, hogy 2019-ben nem indul újra a főpolgármesteri posztért? A tavalyi önkormányzati választások előtt és után lapunknak elmondta,visszavonul, ám aki búcsúzni készül, nem beszél ilyen hévvel a főváros ügyeiről.

- Ebből a ciklusból még több hátra van, mint amennyi korábban egy egész ciklus volt. A következő választások előtt több mint négy évvel az ember már csak babonából sem fogalmaz kategorikusan, de annyit mondhatok, hogy ezt a ciklust még teljes erővel és odaadással igyekszem végig csinálni, 2019 után viszont a jelenlegi elképzeléseim szerint búcsút mondok az aktív politizálásnak.

Szerző

Obama fontos dolgot jelentett be a szíriai háborúról

Publikálás dátuma
2015.10.03. 02:12
FOTÓ: Pool/Getty Images
Az amerikai elnök kijelentette, hogy nem áll szándékában a szíriai konfliktust helyettesítő erők által vívott, áttételes háborúvá (proxy war) változtatni.

Barack Obama azzal kapcsolatban nyilatkozott erről a Fehér Házban megtartott sajtóértekezletén pénteken, hogy az Egyesült Államok és Oroszország légiereje az elmúlt napokban Bassár el-Aszad szíriai elnök más és más ellenfeleit bombázta. "Ez nem valami szuperhatalmak közötti, sakktáblánál vívott verseny" - mondta az elnök.

Obama bírálta Oroszországot a Szíriában az ellenzéki erők ellen "válogatás nélkül" végrehajtott légicsapások miatt, és leszögezte, hogy ha az orosz légi hadjárat továbbra is ugyanebben a szellemben folytatódik, akkor Washington nem fog együttműködni Moszkvával "az Aszad-ellenes erők megsemmisítésére irányuló orosz kampányban". Az elnök szerint szíriai stratégiájának bírálói csak "mellébeszélni" tudnak, amikor arra kérik őket, hogy vázoljanak fel alternatívát azzal szemben.

Obama és Vlagyimir Putyin orosz elnök több mint kétévi kihagyás után hétfőn tartott először hivatalos kétoldalú találkozót az ENSZ-közgyűlés 70. ülésszakának nyitánya keretében. Oroszország szerdán indított először légicsapásokat Szíriában - amerikai tisztségviselők szerint nem az Iszlám Állam terrorszervezet állásai ellen. Az orosz gépek először pénteken támadták az Iszlám Államot.

A New York-i orosz-amerikai csúccsal kapcsolatban Obama arról számolt be, hogy ott arra az esetre ajánlotta fel együttműködését Putyinnak, ha az orosz elnök közben tud járni a szíriai politikai rendezésért Iránnál és Aszadnál. Úgy vélekedett, hogy Moszkva beleragad az "ingoványba", ha az orosz elnök nem az Iszlám Államra összpontosít és nem segít egy olyan politikai átmenet megvalósításában, amelynek eredményeképpen Aszad lemond majd a hatalomról.

Obama igyekezett elszigeteltként bemutatni az orosz erőfeszítéseket, rámutatva, hogy Putyin koalíciója csak Iránból és Aszadból áll, miközben "a világ többi része" az amerikai vezetésű koalícióhoz csatlakozott. Álláspontja szerint Oroszország nem lát különbséget az Iszlám Állam és a szíriai ellenzék között, és Moszkva "nézőpontjából ők valamennyien terroristák".

Az oregoni főiskolai mészárlással kapcsolatban Barack Obama elmondta, hogy elnökségének hátralévő részét a fegyveres erőszak elleni fellépésre kívánja felhasználni. Az elnök azonban nem a törvényalkotás terén próbál meg fellépni - amit eleve lehetetlenné tesz, hogy a kongresszus mindkét házában a republikánusok vannak többségben - hanem a problémának a közvéleményben való tudatosítása terén.

"Rendszeresen fogok erről beszélni, politikai kérdést fogok csinálni belőle. Mert a tétlenségünk politikai döntés" - mondta azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államokban néhány hónapos rendszerességgel megismétlődnek a lőfegyverrel elkövetett csoportos emberölések. Úgy vélekedett, hogy kevesebb lenne a gyilkosságok száma, ha nehezebbé válna a fegyverhez jutás. Arra bátorította az amerikaiakat, hogy olyan politikusokat válasszanak meg, akik az általa helyesnek mondott álláspontot képviselik.

Az elakadt szövetségi büdzsével kapcsolatban Obama sürgette a kongresszust, hogy az amerikai gazdaságnak a globális növekedés lassulása közepette okozható kár elkerülése érdekében mielőbb szavazza meg az október 1-jén már elkezdődött 2016-os pénzügyi évre szóló költségvetést. Szavai szerint a törvényhozás által a héten elfogadott, december 11-ig szóló átmeneti büdzsé magában hordozza annak lehetőségét, hogy karácsony előtt újabb válság alakuljon ki. Kijelentette, hogy több átmeneti költségvetési törvényt nem fog aláírni.

Az elnök szerint a (republikánus többségű) kongresszus nem kacérkodhat azzal, hogy részlegesen ismét megbénítsa a szövetségi kormányzat munkáját. A költségvetés elfogadásának kérdése a várakozások szerint élesen vetődik majd fel az amerikai képviselőházban, ahol a többségi republikánusok között utódlási harc folyik a posztjáról október végén távozó John Boehner elnöki helyéért.

A jelenleg 18,1 ezer milliárd dolláron álló adósságplafon november elején esedékes emelésével kapcsolatban leszögezte: nem hajlandó újból belemenni olyan, a költségvetési kiadások csökkentéséről szóló alkudozásba, amely 2011-ben - a történelem folyamán először - a mesterséges csőd szélére sodorta az országot. "Nem fogunk oda visszatérni" - mondta.  Az elnök sajtótájékoztatóján nem kívánta kommentálni azt a lehetőséget, hogy esetleg alelnöke, Joe Biden is beszállhat a Demokrata Párt hivatalos elnökjelöltségéért folytatott küzdelembe.

Szerző
Témák
Obama Szíria
Frissítve: 2015.10.03. 18:14

Obama fontos dolgot jelentett be a szíriai háborúról

Publikálás dátuma
2015.10.03. 02:12
FOTÓ: Pool/Getty Images
Az amerikai elnök kijelentette, hogy nem áll szándékában a szíriai konfliktust helyettesítő erők által vívott, áttételes háborúvá (proxy war) változtatni.

Barack Obama azzal kapcsolatban nyilatkozott erről a Fehér Házban megtartott sajtóértekezletén pénteken, hogy az Egyesült Államok és Oroszország légiereje az elmúlt napokban Bassár el-Aszad szíriai elnök más és más ellenfeleit bombázta. "Ez nem valami szuperhatalmak közötti, sakktáblánál vívott verseny" - mondta az elnök.

Obama bírálta Oroszországot a Szíriában az ellenzéki erők ellen "válogatás nélkül" végrehajtott légicsapások miatt, és leszögezte, hogy ha az orosz légi hadjárat továbbra is ugyanebben a szellemben folytatódik, akkor Washington nem fog együttműködni Moszkvával "az Aszad-ellenes erők megsemmisítésére irányuló orosz kampányban". Az elnök szerint szíriai stratégiájának bírálói csak "mellébeszélni" tudnak, amikor arra kérik őket, hogy vázoljanak fel alternatívát azzal szemben.

Obama és Vlagyimir Putyin orosz elnök több mint kétévi kihagyás után hétfőn tartott először hivatalos kétoldalú találkozót az ENSZ-közgyűlés 70. ülésszakának nyitánya keretében. Oroszország szerdán indított először légicsapásokat Szíriában - amerikai tisztségviselők szerint nem az Iszlám Állam terrorszervezet állásai ellen. Az orosz gépek először pénteken támadták az Iszlám Államot.

A New York-i orosz-amerikai csúccsal kapcsolatban Obama arról számolt be, hogy ott arra az esetre ajánlotta fel együttműködését Putyinnak, ha az orosz elnök közben tud járni a szíriai politikai rendezésért Iránnál és Aszadnál. Úgy vélekedett, hogy Moszkva beleragad az "ingoványba", ha az orosz elnök nem az Iszlám Államra összpontosít és nem segít egy olyan politikai átmenet megvalósításában, amelynek eredményeképpen Aszad lemond majd a hatalomról.

Obama igyekezett elszigeteltként bemutatni az orosz erőfeszítéseket, rámutatva, hogy Putyin koalíciója csak Iránból és Aszadból áll, miközben "a világ többi része" az amerikai vezetésű koalícióhoz csatlakozott. Álláspontja szerint Oroszország nem lát különbséget az Iszlám Állam és a szíriai ellenzék között, és Moszkva "nézőpontjából ők valamennyien terroristák".

Az oregoni főiskolai mészárlással kapcsolatban Barack Obama elmondta, hogy elnökségének hátralévő részét a fegyveres erőszak elleni fellépésre kívánja felhasználni. Az elnök azonban nem a törvényalkotás terén próbál meg fellépni - amit eleve lehetetlenné tesz, hogy a kongresszus mindkét házában a republikánusok vannak többségben - hanem a problémának a közvéleményben való tudatosítása terén.

"Rendszeresen fogok erről beszélni, politikai kérdést fogok csinálni belőle. Mert a tétlenségünk politikai döntés" - mondta azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államokban néhány hónapos rendszerességgel megismétlődnek a lőfegyverrel elkövetett csoportos emberölések. Úgy vélekedett, hogy kevesebb lenne a gyilkosságok száma, ha nehezebbé válna a fegyverhez jutás. Arra bátorította az amerikaiakat, hogy olyan politikusokat válasszanak meg, akik az általa helyesnek mondott álláspontot képviselik.

Az elakadt szövetségi büdzsével kapcsolatban Obama sürgette a kongresszust, hogy az amerikai gazdaságnak a globális növekedés lassulása közepette okozható kár elkerülése érdekében mielőbb szavazza meg az október 1-jén már elkezdődött 2016-os pénzügyi évre szóló költségvetést. Szavai szerint a törvényhozás által a héten elfogadott, december 11-ig szóló átmeneti büdzsé magában hordozza annak lehetőségét, hogy karácsony előtt újabb válság alakuljon ki. Kijelentette, hogy több átmeneti költségvetési törvényt nem fog aláírni.

Az elnök szerint a (republikánus többségű) kongresszus nem kacérkodhat azzal, hogy részlegesen ismét megbénítsa a szövetségi kormányzat munkáját. A költségvetés elfogadásának kérdése a várakozások szerint élesen vetődik majd fel az amerikai képviselőházban, ahol a többségi republikánusok között utódlási harc folyik a posztjáról október végén távozó John Boehner elnöki helyéért.

A jelenleg 18,1 ezer milliárd dolláron álló adósságplafon november elején esedékes emelésével kapcsolatban leszögezte: nem hajlandó újból belemenni olyan, a költségvetési kiadások csökkentéséről szóló alkudozásba, amely 2011-ben - a történelem folyamán először - a mesterséges csőd szélére sodorta az országot. "Nem fogunk oda visszatérni" - mondta.  Az elnök sajtótájékoztatóján nem kívánta kommentálni azt a lehetőséget, hogy esetleg alelnöke, Joe Biden is beszállhat a Demokrata Párt hivatalos elnökjelöltségéért folytatott küzdelembe.

Szerző
Témák
Obama Szíria
Frissítve: 2015.10.03. 18:14