Előfizetés

Netanjahu háborúval fenyeget az ENSZ-közgyűlésen

Az iráni nukleáris megállapodás nem a békét, hanem a háborút teszi valószínűbbé - jelentette ki  az ENSZ-közgyűlés általános vitáján Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön.

A kormányfő arra figyelmeztetett, hogy a Teheránnal szemben bevezetett szankciók megszüntetése után "a pórázát és szájkosarát vesztett Irán zsákmány után indul majd". Leszögezte: Izrael nem fogja megengedni, hogy Irán - mint fogalmazott -  betörjön, belopakodjon vagy besétáljon a nukleáris fegyverklubba.

Dízelbotrány - 600 ezer "bogárt" hívnak vissza

Publikálás dátuma
2015.10.01. 19:36
FOTÓ: Rob Stothard/Getty Images
Hatszázezer olaszországi autót érinthet a VW német autógyár által elrendelt ellenőrzés a károsanyag-kibocsátás értékeit módosító szoftverek kiszűrésére - írta a La Repubblica olasz napilap csütörtöki internetes oldala.

Az újság autósrovatának értesülései szerint az olasz utakon közlekedő VW és a német márkához tartozó más járművek közül ennyiben lehet beszerelve az érintett szoftver. Korábbi adatok szerint a dízelbotrány az egész világon mintegy 11 millió járművet érint. A szoftverrel felszerelt autókból Olaszországban 2008 óta egymilliót adtak el. A La Repubblica.it hatszázezerre teszi azoknak a számát, amelyeket a VW biztosan visszahív, hogy saját olaszországi műhelyeiben ellenőrizze és szükség esetén "megjavítsa" őket. A VW hétfőn függesztette fel dízeljárműveinek olaszországi értékesítését. Erre a német autógyár olaszországi igazgatósága utasította az itáliai viszonteladókat. 

Kiengedhetik a korrupcióval vádolt volt kormányfőt

A legfelsőbb bíróság megszüntette Ivo Sanader volt horvát kormányfő ellen az első fokú eljárást a Fimi Media ügyben és 12,4 millió kuna (fél milliárd forint) óvadék ellenében szabadlábra helyezte - közölte a zágrábi megyei bíróság csütörtökön.

A legfelsőbb bíróság három napig át tartó fellebbezési eljárás után hozta meg a döntését. Az indoklás szerint az elsőfokú eljárás során súlyos hibákat vétett az ügyet tárgyaló bíróság. Ivo Sanader akkor hagyhatja el ténylegesen a börtönt - ahol előzetes letartóztatásban van -,  amikor befizeti az óvadékot, ami lehet készpénz,  de történhet ingatlan vagy értékes ingóság formájában is.  Továbbá Sanadernek meg kell ígérnie a bíróságnak, hogy nem fog megszökni.

A három éve kezdődött, Fimi Media néven elhíresült ügyben azzal vádolták a volt kormányfőt és tettestársait, hogy a közbeszerzési törvényeket megsértve, valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szereztek pénzt, amely Sanadernél vagy az akkor általa vezetett Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nevű jobbközép párt "feketekasszájában" kötött ki, és a párt választási kampányainak finanszírozását szolgálta. 

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint Sanader és négy tettestársa összesen 70 millió kuna (2,8 milliárd forint) közpénzt sikkasztott el. A volt kormányfőt 15 millió, az ügyben szintén elmarasztalt HDZ-t pedig 24 millió kuna visszafizetésére, valamint 5 millió kunás pénzbírság megfizetésére kötelezték. Egyelőre nem tudni, a HDZ fellebbezésével kapcsolatban mi a legfelsőbb bíróság álláspontja. 

Horvátország történetének egyik legjelentősebb korrupciós ügyében a hivatali hatalommal való visszaélésben és bűnszervezet kiépítésében bűnösnek talált Sanader mellett elsőfokon letöltendő börtönbüntetést kapott a HDZ korábbi pénztárosa, főkönyvelője és a Fimi Media cég tulajdonosa is, míg egy volt kormányszóvivőre felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki. Sanader és Ratko Macek volt kormányszóvivő kivételével a vádlottak bűnösnek vallották magukat a perben.

A korábbi kormányfőt egy másik összevont perben, a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében, korábban a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárásbeli hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. 

Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.

A horvát alkotmánybíróság az idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó ítéletet. Sanader a Fimi Media ügy miatt azonban továbbra is őrizetben maradt. Mivel a legfelsőbb bíróság megerősítette, hogy ez utóbbi ügyben megszüntette az eljárást a volt kormányfő ellen, és újra tárgyalást rendelt el, Ivo Sanader azért kerülhetett szabadlábra, mert nincs ellene jogerős ítélet. A volt kormányfő a továbbiakban szabadlábon védekezhet.