Módosul a víziközmű-szolgáltatási rendelet

A jövőben a 2 ezer négyzetméternél nem nagyobb telek tulajdonosa kérheti, hogy a locsoláshoz külön mérő nélkül, 10 százalékos kedvezményt kapjon a csatornadíjból - egyebek mellett ezt tartalmazza annak a rendelettervezetnek a szövege, amelyik a kormány honlapján jelent meg szerdán. A csatornadíj korrekció csak május 1. és szeptember 30. között jár.

A szolgáltató évi legalább 3, de legfeljebb 11 rész-számlát bocsát ki, elszámoló számlát pedig évente egyet küld. A rész-számlák az előző évi fogyasztás arányos részének az ellenértékét tartalmazzák. Amikor a szolgáltatás igénybevétele nem folyamatos - például a nyaraló épületeknél -, a szolgáltató és a fogyasztó megállapodhat a rész-számla mellőzéséről. Ilyenkor az elszámoló számla érkezésekor, évente egyszer kell csak vízdíjat fizetni.

Új szabály a rendeletben az a rész, amelyik a szennyvízcsatornába bevezetett csapadékvízről szól. Ha a szolgáltató ilyet észlel, felszólítja a felhasználót, hogy hagyjon fel a szabálytalansággal. Amennyiben továbbra is a csatornába vezeti a csapadékvizet, a szolgáltató - az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján - kiszámítja a bevezetett víz mennyiségét. Erre a csatornadíj kétszeresét kell kötbérként megfizetni.

A tervezet részletesen leírja, hogy a víziközmű-szolgáltatóknak hogyan kell képezniük a díjaikat. Szerepel bennük az anyag jellegű, a személyi és az egyéb ráfordítás mellett az értékcsökkenési leírás és a tőkeköltség is.

Szerző

Wimbledoni reváns Taróczyval

Három évtized után újrajátssza az 1985-ös wimbledoni férfi páros döntőt a Taróczy Balázs, Heinz Günthardt és a Pat Cash, John Fitzgerald páros a november 24-én sorra kerülő budapesti Tennis Classicson.

"Régóta dédelgettem ezt az álmot, de valahogy soha nem álltak úgy a csillagok, hogy mind a négyen egyszerre ráérjünk" - idézte a szervezők tájékoztatása Taróczy Balázst, a bemutató torna szülőatyját. "Talán nem is véletlen, hogy pont most, mikor egy csodás kerek számot ünnepelhetünk, állt össze végre az egész."

A 61 éves főszervező a 6:4, 6:3, 4:6, 6:3-ra megnyert londoni finálé kapcsán felidézte:
"Az egész olyan volt, mint egy mesében. Ahol minden magától értetődő, hiszen nem te írod a történetet, te a részese vagy... Nekünk minden bejött, Cash-éknek esélyük sem volt. Wimbledon bajnoka lettem." Az ausztrál Cash és Fitzgerald hiába várták, hogy revánsot vehessenek a vereségért, pályafutásuk során már nem találkoztak többé a magyar, svájci kettőssel.

Az idei Tennis Classics a nemzetközi szinten nagy sikert aratott IPTL (International Premier Tennis League) mintájára jelenlegi és egykori női és férfi éljátékosok részvételével öt tétmérkőzéssel (férfi egyes, női egyes, férfi páros, legenda egyes, vegyes páros) örvendezteti meg a Papp László Budapest Sportaréna közönségét. A két csapatot a 2014-es US Open-bajnok horvát Marin Cilic és az idei wimbledoni elődöntős francia Richard Gasquet vezeti. Hozzájuk csatlakozik a tavalyi wimbledoni női páros döntőjéig menetelő Babos Tímea és Kristina Mladenovic, valamint a férfi éljátékosok edzői, a "legenda egyes" mérkőzés résztvevői, a kétszeres Roland Garros-győztes spanyol Sergi Bruguera és a wimbledoni bajnok horvát Goran Ivanisevic.

Szerző

Jól megy a luxusegyházmegyének

Lecsengett Németországban a luxuspüspöknek nevezett Tebartz-van Elst ügye, aki horribilis összegért újíttatta fel a püspöki palotát. A paderborni érsekség leváltása után próbálja rendbe tenni anyagi ügyeit, ezért kedden első ízben hozta nyilvánosságra mérlegét. A 2014-es adatok szerint 4 milliárd euróval rendelkezik, ez 700 millióval több mint amennyit 2013-ban a kölni egyházmegye megadott. Ugyanakkor miközben a kölni költségvetés összértéke 2013-ban 811 millió euró volt, a paderborni esetében ez elérte az 500 milliót.

Alfons Hartd püspöki helynök szerint az egyházmegye figyelemreméltó számokat mutatott fel. Azt is közölte, hogy továbbra is egyre több adatot hoznak nyilvánosságra az érsekség működéséről. Hozzátette, az összeg nemcsak az egyházmegye 1,6 millió hívője számára jó hír, hanem mások számára is. Utalt arra, hogy így nagyobb összeggel tudják segíteni a menekülteket. Már eddig is ezer menekült számára biztosítottak szállást.

Szerző