Áder a szír menekültek érdekében lobbizik

Publikálás dátuma
2015.09.27. 11:27
Áder János köztársasági elnök és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár találkozója a világszervezet New York-i székházában 2015. szeptember 2
A szíriai menekültek támogatására szánt összeg növelését kérte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkártól szombaton New Yorkban Áder János köztársasági elnök- adja hírül az MTI.

A magyarországi, "röszkei incidens" után" az ENSZ főtitkára volt az, aki kifakadt a sajtónak, mondván: sokkoló volt látni, hogyan bántak velük, ez elfogadhatatlan - szögezte le akkor Ban Ki Mun. A főtitkár emlékeztetett arra, hogy ezek az emberek a saját hazájuk nagy hatású bombákkal és elképesztő brutalitással kénytelenek szembenézni.

Áder János államfő most a távirati irodának nyilatkozva elmondta, hogy három kérdésben kérte az ENSZ-főtitkár támogatását és egyetértését:

- az ENSZ növelje meg azt az összeget, amelyet a szíriai menekültek ellátására, támogatására fordít, miután ez az összeg a felére csökkent

- a világszervezet támogassa azt a magyar kezdeményezést, hogy az Európai Unió növelje meg támogatásának az összegét

- a főtitkár támogassa azt a magyar kezdeményezést, hogy ne csak uniós kvótákról szóljon a diskurzus, amikor a szíriai menekülteken szeretnénk segíteni, hanem világkvótáról 

Szerző

Kiürültek az élelmiszerboltok Izraelben

Publikálás dátuma
2015.09.27. 11:17
Tel Aviv/Thinkstock
Alig maradt valami a boltok polcain az őszi zsidó ünnepek idején - írja az izraeli média. A Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint hiába keresik a vásárlók például a tojást és a friss csirkehúst idén a vasárnap este kezdődő egy hetes sátoros ünnepre, mert rengeteg helyen nem lehet kapni ezeket a máskor bőségesen rendelkezésre álló alapvető termékeket. 

A hiány miatt az egekbe szökött a konyhákban leggyakrabban használt zöldségek, a paradicsom és az uborka ára is, nem ritkán több mint tizenöt sékelt (több mint ezer forintot) kell fizetni egy kilóért, noha ezek általában csak egy-két sékelbe (hozzávetőleg száz forintba) kerülnek. 

A szakértők szerint a hiány oka, hogy idén rendre a hét közepére, keddre, szerdára estek a nagy őszi ünnepek: a ros hásáná, a zsidó újév és a jóm kippúr, az engesztelés napja, és ezért a mezőgazdasági és az élelmiszeripari dolgozók, a vágóhidak munkásai szabadságon voltak, s nem volt szüretelés és csomagolás, szállítás sem. A rendkívüli helyzetet tovább fokozta, hogy a palesztinok és az izraeli arabok sem jártak munkába, mert éppen erre az időszakra esett a négy napos íd al-Adhá, a muszlimok áldozati ünnepe.

A mulasztást a tízes tévécsatorna szerint elsősorban ott követték el az illetékesek, hogy más hasonló évek mintájára nem gondoskodtak az élelmiszerek külföldi importjáról a dolgozó kezek hiánya miatt kieső hazai termékek kiváltására.

Szerző

Nem kell a kormány kultúrgettója! - A Ligetért tüntettek

Publikálás dátuma
2015.09.26. 20:03
MTI Fotó: Balogh Zoltán
 A Civilzugló Egyesület Nem kellenek monstrumok a Ligetbe! címmel rendezett vonulásos demonstrációt. A tiltakozók az Andrássy úton vonultak szombat délután. 

A gyülekező a Városligetben volt, ahol Ráday Mihály városvédő mondott beszédet. A demonstrálók ezután az Andrássy út- Nagymező utca - Alkotmány utca útvonalon a Parlamenthez vonultak, vitték magukkal a 20.000 tiltakozó aláírást is. 

"Ez a 20 ezer ember a Városliget rendbetételét, karbantartását, felújítását kéri, épületeket nem. A projekt megvalósítása őrült ötlet" - ezt Várnai László zuglói képviselő szögezte le, a szervező Civilzugló Egyesület nevében már a Kossuth téren.
Elmondta, hogy az összegyűjtött aláírásokkal alátámasztott petíciót a Parlamentnek, a Miniszterelnökségnek címezték, nekik akarták átadni a Kossuth téren, végül a Városliget Zrt.-hez irányították őket, de csak egy sajtósnak adhatták volna át a dokumentumot. "Ehelyett Baán László kormánybiztosnak, a Miniszterelnökségnek, és az államfőnek fogjuk személyesen átadni a jövő héten" - jelezte.

A Maradjanak a fák a Római-parton! mozgalom nevében felszólaló Kardos Gábor azt emelte ki beszédében, hogy a Városliget ma még mindenkié, egyik utolsó társadalmi terünk. "De a tervezett átalakítások steril és kommersz környezetté teszik azt, amit hosszú évtizedek alatt sikerült belakni, mindenki számára élhetővé, otthonossá alakítani" - fogalmazott.ű"A kormány kultúrgettóval váltaná fel Budapest talán leginkább befogadó helyét, anélkül, hogy bármilyen érdemi egyeztetés vagy szakmai konzultáció lett volna a helyi lakossággal, a városvédőkkel. Ne hagyjuk ezt!" - hangsúlyozta Kardos Gábor, akinek szavai szerint nem "múzeumplázákra" van szükség, hanem szabad terekre. Úgy vélte, egy modern múzeumi negyed számára számos revitalizációra váró épület áll rendelkezésre Budapesten a Városligeten kívül.

Kardos Gábor hangoztatta, hogy sokkal több fára és kevesebb épületre lenne szükség, mert a zöldövezetek arányát tekintve európai összehasonlításban így is sereghajtók vagyunk. "A civil társadalom értékének védelme a békés egymás mellett élést jelenti a természeti környezettel. Ha ezt feladjuk, egy vészesen uniformizált világ jön. Meg kell állítani a civil béke elleni globális háborút" - jelentette ki.

Szerző
Frissítve: 2015.09.26. 21:35