Sztáredző érkezhet?

Máris több nemzetközileg elismert edző neve felmerült Carlos Ortega utódaként, akit hétfőn menesztettek az MVM Veszprém férfi kézilabdacsapatától. A spanyol szakembert ideiglenesen az eddigi segítő, Xavier Sabaté helyettesíti, de a végső befutó kapcsán két korábbi horvát szövetségi kapitányt – Lino Cervart és Slavko Goluzát – emleget a német nemzeti hírügynökség. 

Sőt, egyes információk szerint a francia válogatottal mindent megnyerő – két olimpiai-, három világ- és három Európa-bajnoki cím – Claude Onesta is esélyes a posztra. A 65. születésnapját tegnap ünneplő Cervar jelenleg a macedón RK Metalurg Skopje edzője, csapatával tavaly még a Bajnokok Ligája főtáblájáról sem tudott tovább jutni. Goluza már jól ismerheti a bakonyi klubot, hiszen 2003 és 2004 között az együttes szolgálatában állt. A 44 éves szakember februárban hagyta ott a horvát válogatottat, mellyel bronzérmet szerzett a 2012-es Eb-n és az olimpián, valamint a 2013-as vb-n. Fonyó Károly, a Veszprém elnöke lapunknak elmondta: egy-két hét múlva várható döntés az ügyben.

Szerző

Ferguson: öt jelölt is volt utódomként

Publikálás dátuma
2015.09.23. 07:58
Új könyvet írtak Fergusonról FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/RICHARD HEATHCOTE
Tegnap mutatták be Angliában a Manchester United labdarúgócsapat legendás edzőjének, Sir Alex Fergusonnak a legújabb könyvét, mely a "Leading" címet viseli. A vörös ördögöket 26 évig irányító mester több meglepő információt is napvilágra hozott, többek között beszélt arról, hogy öt tréner is jelölt volt utódként a 2013-as távozásakor.

„Az első kiszemeltem Pep Guardiola volt. Megkértem, hogy mielőtt bármelyik csapat ajánlatát elfogadja, hívjon fel, de inkább igent mondott a Bayern Münchennek. José Mourinho szavát adta Roman Abramovicsnak, hogy visszatér a Chelsea-hez, Carlo Ancelotti pedig a Real Madridhoz tartott. Jürgen Klopp boldog volt a Dortmundnál, Louis van Gaal pedig a holland válogatottra koncentrált" – mesélt "Fergie" a választás nehézségeiről. Végül David Moyest nevezték ki, aki leszerepelt debütáló évében.

Ferguson szerint csak négy igazi világklasszis dolgozott a keze alatt: Eric Cantona, Ryan Giggs, Paul Scholes és mind közül a legjobb, Cristiano Ronaldo. Nem került bele a felsorolásba tehát Wayne Rooney, Rio Ferdinand, Roy Keane vagy a rettegett szabadrúgáslövő David Beckham sem. "Ezzel nem akarom egyik kiváló vagy nagyon jó képességű, egykori futballistámat sem kritizálni – tette egyértelművé a skót ikon, aki annak idején megakadályozta, hogy csapatának sztárja, Rooney ne keressen nála kétszer többet – Megegyeztem a vezetőséggel, hogy egyik játékosnak sem kéne több fizetést kapnia, mint amennyi nekem jár." Ez a módszer a mai labdarúgásban már aligha állná meg a helyét.

Szerző
Frissítve: 2015.09.22. 23:11

Család, élsport és üzlet

Publikálás dátuma
2015.09.23. 07:56
Tápai Szabina a válogatottba is visszatérne FOTÓ: BIOTECHUSA
Az anyai örömök után idén tért vissza az élvonalba Tápai Szabina, a Fehérvár KC kézilabdacsapatának irányítója. Az EHF-kupa-győztes játékos korábbi sikereinek helyszínén szeretne ismét csúcsra érni. A fiatal anyukának „dobáltuk a labdát”, hogy kiderüljön, mi a célja a kézilabdával, valamint szó esett az élsport utáni életről is.

- Nehéz volt ismét felvenni az élvonal tempóját?

- Sokat segített, hogy a Fehérvár előtt fél évet a másodosztályú Vasasnál töltöttem, így fizikálisan nem volt problémám. Az alapozás is jól sikerült. Úgy gondolom, ismét a régi formámban tündöklök.

- A Fehérvár jelenleg a hetedik, két győzelemmel és két vereséggel áll. A tervek szerint halad a csapat?

- Az első négy hely valamelyikét szeretnénk megszerezni. Ez nem lesz egyszerű, ugyanis több olyan együttes van, amely a harmadik, negyedik pozícióra pályázik. A Győr és az FTC kiemelkedik a mezőnyből, így a dobogó legalsó fokáért lehetnek nagy küzdelmek a többi csapat között. Ami pedig az egyéni célomat illeti: a játék élvezetéért kézilabdázom. Számomra az jelenti a legnagyobb boldogságot a pályán, ha örömet tudok szerezni a közönségnek. Ehhez pedig az kell, hogy jól játsszak.

- Jövőre riói olimpia. A válogatottba is szeretne visszatérni?

- Ezen még nem gondolkodtam. Persze, ha behívnának a válogatottba, akkor biztosan igent mondanék, de még nem tartunk itt.

- Másfél év kihagyás után, tavaly a Vasasban kezdte újra a karrierjét. Nehéz volt?

- Talán az erőlétem visszaszerzése okozta a legnagyobb problémát. A játékot nem felejti el az ember, a mozdulatok benne voltak a zsigereimben, így ezeket hamar fel tudtam idézni. Kicsit jó volt kiszakadni a hétköznapi kerékvágásból. A szülés után minden időmet Bence fiam kötötte le, élveztem, hogy esténként kicsit tudok mozogni. Azért is tértem vissza a sportpályára, mert kíváncsi voltam, hogy szeretnék-e még az aktív kézilabdával foglalkozni. Azt viszont semmiképp sem akartam, hogy Bence bármiben hiányt szenvedjen. Ebben sokat segített a család, hiszen esténként, abban a pár órában mindig meg tudtuk oldani a felügyeletet, a nap többi részében pedig én voltam otthon. Így sokkal nyugodtabban kezdtem újra a kézilabdával foglalkozni.

- Bence fia két éves: felvetődött már a kistestvér?

- Ez nem kérdés, csupán az, hogy mikor. Egy-két éven belül viszont nem szeretnék újra anyai örömök elé nézni, ugyanis ha már visszatértem az első osztályba, s végigcsináltam az alapozást, most a játékra koncentrálok. A párommal, Kucsera Gáborral akkor szeretnénk kistestvért Bencének, ha végleg befejezem a pályafutásom.

- A sportkarrier utáni életre már berendezkedett, hiszen Budapesten beindította a fitnesz stúdióját. Meddig szeretne a kézilabdával foglalkozni?

- Azért is nyitottuk meg a stúdiót, hogy ne az legyen, amikor abbahagyom a sportot, akkor kelljen kitalálni, mit is kezdjek magammal. Konkrét időpontot nem határoztam meg a pályafutásom befejezésére. Addig szeretném csinálni, míg örömömet lelem benne. No, és persze addig, amíg a testem is azt mondja: ez még megy. Ezért is próbálok nagyon odafigyelni magamra. Egészségesen táplálkozom, de nem csak én, hanem az egész család. Nem fogyasztunk finomított cukrot és fehérlisztet. Bence esetében pedig az úgynevezett első ezer nap programot követjük. Ez abból áll, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt a gyermekem. Gábornak és nekem már nem ilyen egyszerű, mert nem tartalmaznak ezek az élelmiszerek annyi vitamint, mint amennyire szükségünk lenne, így mi minőségi táplálék-kiegészítőket is szedünk, hiszen folyamatos extra fizikai igénybevételnek vagyunk kitéve. Ezért is örültem a BioTechUSA – a szeptemberi C-vitamin kampányarca vagyok – megkeresésének.

Szerző