Szedi áldozatait az alkoholizmus

Publikálás dátuma
2015.09.22. 07:31
Moszkvában ma is sokan fojtják alkoholba bánatukat FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/OLEG NIKISHIN
Évek óta téma Oroszországban a népesség csökkenése, ami különösen a Szovjetunió felbomlása után vált drámaivá. Csak 1994 és 2008 között hatmilliós veszteséget könyvelhettek el annak ellenére, hogy igen nagy volt a volt szovjet köztársaságokból bevándorlók száma. Bár ez a tendencia különösen Putyin elnökségének időszakában megfordult, a lakosságot ma is sújtja számos olyan betegség és baj, amelynek meglétében felelőssége van az egészségügynek.

Az orosz egészségügy felelősségét különösen az után kezdték el feszegetni, hogy közzétették a 2015-ös statisztikát, amelyből kiderült, hogy az első negyedévben emelkedett a halálozás aránya az elmúlt évhez képest, tehát ismét szembetalálták magukat a Putyin előtti időszak problémájával. Több mint félmillió ember halt meg negyed év alatt, ami 23,5 ezerrel több, mint 2014 azonos időszakában. A legnagyobb emelkedést a légzőszervi megbetegedések terén észlelték, de a szív-és érrendszeri betegségek is sok ember halálát okozták.

Különösen Közép-Oroszországban, a Volga-vidéken és észak-nyugaton szembetűnő az emelkedés, jelentősen kisebb Szibériában és a Távol-Keleten. A halálozás 1965 és 1985 között emelkedő tendenciát mutatott, 1986-tól 1989-ig az antialkoholista kampány időszakában viszont jelentősen csökkent. Újabb emelkedést regisztráltak a reformok éveiben, majd hullámzások után 2004-től a csökkenés volt a jellemző.

A magas halálozásban a főszerep az alkoholé. A kormány mellett működő elemző központ tanulmánya szerint az utóbbi tíz évben a férfiak halálát 30 százalékban, a nők halálát 15 százalékban az alkohol okozta. Az élettartam alakulását is nagymértékben befolyásolja az alkoholfogyasztás. Az 1960-as évek derekán a lakosság háromszor annyi alkoholt fogyasztott, mint közvetlenül a háború után. A kilencvenes évek elejének növekvő halálozása nemcsak a reformok nehéz időszakával magyarázható, hanem a növekvő alkoholfogyasztással is. Az oroszok által a nevetség tárgyává tett gorbacsovi alkoholellenes kampány több mint egymillió ember életét mentette meg.

Az ivási szokások idővel megváltoztak. Az idősebbek változatlanul a vodka mellett kötnek ki, de 2000-től a fiatalok inkább a sört választják. Nincs adat a sör szerepéről a halálozásban. Más országokhoz hasonlóan az életmód, a dohányzás vagy a súlyfelesleg is hozzájárul a romló egészségügyi állapothoz. Kiemelten foglalkoznak a magas vérnyomás okozta károkkal. Az orosz média szerint a mostani negyedéves visszaesésből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Már csak azért sem, mert 2004 óta az átlagos élettartam folyamatosan növekszik. 2014-ben először érte el a 71 évet: 76,5 évet a nőknél és 65,4 évet a férfiaknál.

Ami ezt a tendenciát veszélyezteti az az orosz egészségügy állapota. A nehéz gazdasági helyzet nem hagyja érintetlenül az egészségügyet sem, amelynek támogatását az állam csökkenti. Megnövekedett a jómódúak és a szegények ellátása közötti szakadék. A halálozás növekedésében szerepet játszhat az emberek biztonságérzetének a hiánya. Felmérések szerint a stressz (magány, fáradtság, kilátástalanság) 2013-ig csökkenőben volt, most emelkedőben van. A Levada-centr közvélemény-kutató intézet azt a kérdést tette fel az embereknek, hogy az elmúlt esztendőben jobb lett-e a családjuk élete?

A megkérdezetteknek mindössze 9 százaléka válaszolt igennel, 45 százalék szerint sokkal rosszabb lett az életük. Jövőképük hasonlóan sötét. Mindez nem marad hatástalan az egészségügyi állapotukra. A különböző válsághelyzetekre sokan agresszivitással, alkoholizmussal, bűnözéssel, öngyilkossággal, pszichikai és szívbetegségekkel reagálnak.

Egy Putyin részvételével a közelmúltban megtartott kormányzati tanácskozáson az egészségügyi miniszter kijelentette: továbbra is számítani lehet arra, hogy magas szinten marad a halálozási ráta. A régiók többségében tapasztalták az első negyedévben a halálozási arány emelkedését, márciusban ez 82 régiót érintett, áprilisban több mint negyvenet. Különösen a 35-44 év közöttiek körében tapasztalható halálesetekre hívta fel a figyelmet a miniszter. Elismerte, hogy problémákkal küzdenek az egészségügyben, felelősség terheli a helyi hatóságokat is. Rossz munkájukért az elmúlt két évben 29 egészségügyért felelős regionális minisztert bocsátottak el. Sokmillió rubel pénzbüntetést is kiróttak, sőt 41 büntetőügyet kezdeményeztek az elmúlt évben.

A miniszter sem úszta meg kritika nélkül, sok támadás érte az egészségügyi reform levezényléséért. Egyes vélemények szerint a reformnak szerepe van a halálozás növekedésében. Volt, aki egyenesen a reform leállításáért kardoskodott. Putyin azonban erre nem hajlott. Inkább beszél korrekcióról.

Az oroszok a korábbinál rosszabb ellátásban részesülnek, ritkábban keresik fel az orvost, viszont gyakrabban tapasztalnak elutasító magatartást a mentőszolgálat részéről. A VCIOM országos közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a megkérdezettek kétharmada elégedetlen az egészségügyi ellátással. Elemzők véleménye szerint az állami kontroll elégtelensége mellett nagy problémát jelent a tapasztalt orvosok hiánya és az elégtelen anyagi ráfordítás. Az egészségügyre Oroszország a felét költi annak, mint Németország vagy Franciaország.

A helytelen életmód az egyik "tettes"

A 188 országra kiterjedő amerikai egészségügyi felmérés szerint Oroszországban és Európában a halálesetek többségét 1990 és 2013 között a helytelen életmód és az artériás vérnyomás okozta. 2013-ban 10,4 millió ember halálához vezetett. A második helyen a dohányzás áll, 5,8 millió ember halálát idézte elő 2013-ban. A harmadik hely a súlyfeleslegé. Az első tízben található a cukorbetegség, a helytelen táplálkozás (sok só használata, kevés gyümölcs fogyasztása).

Az oroszországi helyzet hasonló, amiben különbözik, hogy míg nemzetközi viszonylatban a túlzott alkoholfogyasztás csak a tizedik helyet foglalja el, addig Oroszországban a harmadikat. 2013-ban 8.4 millióan haltak meg az alkoholtól. 1993 óta ez a fajta halálozás 33 százalékkal emelkedett. A szesz árának emelése sem segített, mert a boltokban kapható alkohol pótlására beszerzett vagy otthon gyártott termékek egészségromboló hatása igen nagy. A magas koleszterinszint is a rizikófaktorok közé tartozik.Szerző

Menekültválság - Közös álláspontot szorgalmaz az ENSZ főtitkára

Az együttérzés gyakorlására, a kötelezettségeikkel, valamint az ENSZ-alapokmány betűjével és szellemével összhangban álló közös álláspont elfogadására szólította fel az európai vezetőket hétfőn az ENSZ főtitkára.

Ban Ki Mun közleményében - amelyet az EU keddi miniszteri szintű tanácskozását és a szerdai csúcstalálkozóját megelőzően tett közzé - "rendkívüli aggodalmának" adott hangot a migránsok és menekültek európai helyzetének romlása miatt. A világszervezet apparátusának első embere sürgette, hogy az európai államok tegyenek eleget nemzetközi kötelezettségeiknek, beleértve a menedékkérelemhez való jog és visszaküldésre vonatkozó tilalom tiszteletben tartását.

Ban Ki Mun rámutatott, hogy növekvő aggodalommal követte az európai határok lezárását, valamint azt, hogy nem állnak rendelkezésre megfelelő befogadó kapacitások és hogy az illegális bevándorlókat és menedékkérőket egyre fokozottabb mértékben kriminalizálják.

Az ENSZ főtitkára szerint minden migránst "méltósággal és az emberi jogok tiszteletben tartásával kell fogadni". Emlékeztetett rá, hogy szeptember 30-ra, az ENSZ-közgyűlés általános vitája alkalmából rendkívüli tanácskozást hívott össze, hogy megvitassák azokat a kihívásokat, amelyeket a növekvő migrációs mozgás és a menekültek számának világszerte bekövetkezett növekedése jelent.

Szerző

A horvát kormányt bírálta az államfő

A kormány nem készült fel kellően a migránsválság kezelésére - jelentette ki Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő hétfőn a Nova TV esti híradójában.

A helyzet még mindig nem olyan stabil és biztonságos, mint amilyennek lennie kellene: aggasztó, hogy ellenőrzés nélkül ennyi ember jön be az országba, akikről nem tudjuk, kicsodák, és mit akarnak - mondta az államfő. A határellenőrzés nem működik, és a helyzet csak azután javult, hogy a migránsok nagy részét Magyarországra szállították - tette hozzá. A horvát kormány "B-terve", miszerint az illegális bevándorlókat a magyar határ felé irányítják, reakció az "A-tervre", amely nem is létezett - szögezte le Grabar-Kitarovic.

A napokban felmerült a kérdés, hogy vajon ezek a migránsok mind menekültek-e egyáltalán - jelentette ki az államfő.
"Merkel (német kancellár) behúzta a kéziféket, és nincs tudatában annak, hogy az a rengeteg autó, amely most feltorlódott az utakon, káoszt okozott" - mondta.

A horvát államfő úgy vélte: mindenkinek az az érdeke, hogy a helyzet ellenőrzés alatt álljon, csak abban nem tudnak megegyezni, hogy ezt milyen módon érjék el. Szerinte a horvát kormány túl könnyedén vette a problémát.
A jobboldali államfő és a baloldali kormány között ellentét feszül a migránsválság megítélésében, a szociáldemokraták már azzal is megvádolták az elnököt, hogy - egy menekültügyi biztos kinevezésével - párhuzamos "kabinet" kialakítására törekszik.

Szerző