Távozik az MVM Veszprém vezetőedzője

Távozik posztjáról Carlos Ortega, az MVM Veszprém férfi kézilabdacsapatának vezetőedzője.

Az előző idényben Bajnokok Ligája-döntős klub hétfőn jelentette be, hogy szerződést bontott Ortegával, aki helyett átmenetileg eddig segítője, Xavier Sabaté veszi át az irányítást.

Ortega a Veszprémben töltött három szezonja során a klub történetétnek egyik legsikeresebb edzője lett. Mindegyik kiírásban magyar bajnokságot és kupát, valamint kétszer szuperkupát nyert együttesével. A Veszprémnek tavaly először sikerült bejutnia a BL-ben a kölni Final Fourba, ahol negyedikként zárt, idén pedig egészen a döntőig menetelt. A SEHA Ligát az előző szezonban megnyerte a Veszprém.

A csapat a mostani idény elején a dohai klub-világbajnokságon a második helyen végzett, a BL-t pedig a lengyel Wisla Plock otthonában döntetlennel kezdte szombaton. Sabaté vezetőedzőként a német Flensburg-Handewitt elleni, szombati hazai BL-meccsen debütál. Sajtóértesülések szerint Ortega vasárnap közölte a játékosokkal és a vezetőkkel, hogy távozni szeretne. A Nemzeti Sport információi szerint a tréner fáradtnak érezte magát, és a következő hetekben, hónapokban szeretné kipihenni magát Spanyolországban. Új szerződése 2017-ig kötötte volna a magyar klubhoz.

Szerző

"Orbánnak sokan lesznek hálásak" - mondja a bajor kormányfő

Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint sokan hálásak lesznek majd Orbán Viktor magyar kormányfőnek az uniós külső határ biztosításáért.

A bajor miniszterelnök szavait a Süddeutsche Zeitung című müncheni lap idézte hétfői számában Seehofer pártja, a konzervatív CSU tartományi törvényhozási (Landtag) frakciójának kedden kezdődő tanácskozásával kapcsolatban, amelyre meghívták Orbán Viktort.

A tanácskozás egyetlen témája a menekültválság, és a magyar vendégnek ugyan szerda este Brüsszelben kell lennie az uniós állam-, illetve kormányfők soron kívüli tanácskozásán, de a CSU-ban még mindig arra számítanak, hogy Orbán Viktor eleget tesz a szerdára szóló meghívásnak.

A Süddeutsche Zeitung szerint vitatott a magyar kormányfő meghívása, Horst Seehofer viszont a védelmébe vette azt, és elmondta: "sokan hálásak lesznek még azért, amit a határokon tesz" Orbán Viktor. Thomas Kreuzer frakcióvezető hozzátette: "a meghívással nem akarjuk semmilyen formában értékelni Magyarország belpolitikáját", de Magyarországnak a Szerbiával közös határa révén kulcsszerepe van az Európai Unió külső határának biztosításában, azaz a schengeni egyezmény betartásában.

"Beszélnünk kell egymással, ha meg akarunk oldani problémákat" - mondta a frakcióvezető. "Azt is tudni akarjuk Orbán miniszterelnöktől, hogy miként képzeli el a jövőt, mit vár az EU-tól, és hogyan akar megfelelni az EU-ban viselt felelősségének" - tette hozzá.

A beszámoló szerint a pártban vannak, akik nem veszik jó néven, hogy Orbán Viktor részt vesz a CSU-hoz közel álló Hanns Seidel Alapítvány Bad Staffelsteinban működő oktatási központjában, az egykori benedekrendi Banz Kolostorban (Kloster Banz) tartandó tanácskozáson. 

Legalábbis elvárták volna, hogy a párt hangsúlyosabban jelezze, miben különbözik politikája a "jobboldali populista" magyar miniszterelnök politikájától - írta a liberális irányultságú lap. Különösen az tölti el aggodalommal ezeket a CSU-tagokat, hogy a pártvezetés ismét erőteljesebben igyekszik közeledni Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz. Ezzel kapcsolatban Horst Seehofer azt mondta, szerinte csak Oroszország részvételével lehet megoldani a szíriai konfliktust, ezért fenn kell tartanai a párbeszédet az orosz elnökkel.

Thomas Kreuzer hozzátette: Oroszországnak az ukrán válságban folytatott tevékenységét "természetesen el kell ítélni", hiszen ellentétes a nemzetközi joggal mindaz, amit Putyin tett. A szíriai konfliktus lezáráshoz azonban szükség van Oroszországra, és a frakcióban erről is tárgyalni kell. 

Szerző

Csődbe mehet a Vajdaság

Kevesebb mint 4,4 milliárd dinár folyik be az év végéig a tartományi kasszába, elsősorban a gyengülő gazdasági eredmények miatt, jelentette ki Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár a Vajdaság Ma közlése szerint.

A tartomány kormány emiatt kérelmezte a köztársasági kormánytól, hogy a költségvetési tartalékokból, a költségvetési rendszerről szóló törvénnyel összhangban, utalják át a hiányzó pénzt a tartományi kasszába.

Radoman emlékeztetett, három héttel ezelőtt, ugyanezen téma kapcsán tartottak sajtótájékoztatót, írásos kérelmet adtak be a pénzügyminisztériumhoz is, de válasz csak nem érkezett. A pénzügyi titkár hangsúlyozta, amennyiben az elkövetkező napokban nem érkezik pénz a folyószámlájukra, a tartományi kormány kénytelen lesz módosítani a költségvetést, mégpedig úgy, hogy egész sor olyan aktivitást szüntetnek be, ami egyébként a költségvetésben elő van irányozva. Ezek közül a nagyberuházási projektumokat, az uniós projektumok társfinanszírozását, a mezőgazdasági intézkedéseket, a tájékoztatás számára kiírt pályázatokat, az új technológiák fejlesztését és az egészségügyet említette, mint olyan területeket, amelyeken gyakorlatilag lehetetlenné válik a pénzelés. Radoman hozzátette, ha valami nem változik, a tartományi kormányban dolgozók sem fognak fizetést kapni.

Szerző