Előfizetés

Karácsonyra megkapjuk a fonódót

Publikálás dátuma
2015.09.19. 20:34
A nagykörúti szakaszt is érintette az átalakítás FOTÓ: Molnár Ádám
December 23-ára elkészül a budai fonódó villamoshálózat, jövő májusra pedig a fővárosi Széll Kálmán tér is teljes körűen megújul - jelentette be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) stratégiai és innovációs igazgatója.

Nyul Zoltán igazgató a Széll Kálmán tér fejlesztéseit ismertetve kiemelte: a korábbi Moszkva tér, amely 2010-ben lett ismét Széll Kálmán tér, a múltban is fontos közösségi tér volt, és az lesz a jövőben is. Fontos a "szellősség, a zöld környezet" - emelte ki, hozzátéve: számos zöldterületet alakítanak ki és 182 fát ültetnek a térre. Nyul Zoltán elmondta, hogy a villamos, a troli és az autóbuszos közlekedés fejlesztése mellett a kerékpárutat is folyamatosan fejlesztik, valamint a gyalogosokra és az akadálymentesítésre is odafigyelnek.

A fonódó villamoshálózat célja, hogy a jelenleg széttagolt budai villamosvonalak összekötésével "átszállásmentes" kapcsolatok jöjjenek létre Észak-, Közép- és Dél-Buda között. A projektben a 17-es villamos egyesül három dél-budai járattal. Óbudáról átszállásmentes kapcsolat létesül a Batthyány téren, illetve a Széll Kálmán téren keresztül, a Móricz Zsigmond körtér érintésével Budafok, valamint Kelenföld felé.

Hegyeshalomba ért egy újabb menekültvonat

Vonattal érkeztek migránsok Szentgotthárdról Hegyeshalomba szombat délután.

Az M1 helyszínről jelentkező tudósítója azt mondta, a Szentgotthárdról Szombathelyen keresztül közlekedő vonat körülbelül 12-13 kocsiból állt. Hozzátette, ezen a vonalon "normál esetben" nem közlekedik vonat.

A menekültek leszállás után rendőri felvezetéssel indulnak tovább az ausztriai Nickelsdorfba (Miklóshalma), ahol egy kamionparkolóban várják meg az őket elszállító buszokat. Nagyon kevés busz érkezik azonban, és arra is csak lassan szállnak fel.

Segélyszervezetek is segítenek a határokon

Publikálás dátuma
2015.09.19. 19:47
MTI FOTÓ: Varga György
A horvát és az osztrák határnál is segítenek magyar segélyszervezetek: a beremendi határállomáson az Ökumenikus Segélyszervezet hozta létre legújabb bázisát. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az osztrák és a horvát határnál étellel, innivalóval, ruhákkal, takarókkal, kötszerekkel látja el a Horvátországból érkezett migránsokat, menekülteket, a Katolikus Karitász pedig Szentgotthárdon oszt ennivalót és segíti a terület takarítását.

Kis Boáz, az Ökumenikus Segélyszervezet sajtóreferense szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy péntek éjjel felállítottak egy nagyméretű sátrat, ahol a Horvátországból tömegesen érkező migránsokat és menekülteket élelmiszerrel és ivóvízzel látják el. A fűtött sátor gyerekek és családok ideiglenes befogadására is alkalmas - tette hozzá. Arról is beszámolt, hogy a segélyszervezet munkatársai és önkéntesei már pénteken, az első órákban csaknem 2500 ember ellátásáról gondoskodtak. Az azonnali segítségre különösen a gyerekek esetében volt nagy szükség, mivel a bevándorló családok a pélmonostori gyűjtőhelyen nem kaptak megfelelő ellátást.

Kis Boáz közölte: a segélyszervezet kedden felállított, magyar humanitárius szakemberekből, tolmácsokból és önkéntesekből álló mobilcsapata az elmúlt napokban három országban napi 1500-2000 embert látott el. Elsőként Horgosnál, a határ közelében lévő táborban békésen várakozó menedékkérők számára osztottak vizet, valamint élelmiszercsomagokat, majd Bezdánban folytatták a segítségnyújtást.

A magyar segélyszervezet mindeközben szerb partnere, a szintén ökumenikus karitatív szervezet, az Ekumenska Humanitarna Sluzba munkájának támogatásával is segít a kialakult válsághelyzetben - hangsúlyozta a sajtóreferens. Jelezte: az Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtést indított, hogy folytatni tudják a rendkívüli segélyprogramot. Ehhez a 1353-as adományvonalra indított hívással vagy SMS-sel 250 forint adománnyal, valamint a www.segelyszervezet.hu honlapon keresztül történő online adományozással lehet csatlakozni.

Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben azt írta: a szeretetszolgálat munkatársai hajnal két óráig 45 autóbuszt számoltak össze Szentgotthárdnál, a határon álló csarnoknál kialakított gyülekezőhelyen, ahova egész éjszaka érkeztek a menekülteket, migránsokat szállító autóbuszok.
Éjszaka ivóvízzel, forró teával, szendvicsekkel várták a Horvátországból Magyarbólyba küldött "menekültvonat" mintegy ezer utasát, de azokat is ellátták, akiknek kötszerre vagy meleg ruhára volt szükségük.

Csapó Viktória, a Katolikus Karitász sajtóreferense közleményben tájékoztatta az MTI-t szombaton, hogy Szentgotthárdon és környékén tíz napja folyamatosan dolgoznak a Karitász önkéntesei, akik az elmúlt napokban egyedüliként segítették az ide érkezőket.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász eddig több mint négymillió forint értékben segített az áthaladó migránsoknak, és már úton van egy újabb egymillió forint értékű szállítmány is, a körmendi plébánia 600 ezer forint értékben osztott adományokat, valamint az önkéntesek folyamatosan segítenek a területek tisztántartásában is - tette hozzá. Kiemelték, a szeretetszolgálat nyugat-dunántúli regionális szervezete újratöltötte a Szentgotthárdnál elfogyott készleteket, így a gyűjtőpontra a hétvégén érkező migránsokat is el tudják majd látni.

Az elmúlt éjszaka Nagykanizsán is szolgálatban volt a Karitász, ahova mintegy ezer migráns érkezett gyalog. A Kaposvári Egyházmegyei Karitász jelzése alapján a nagykanizsai csoport azonnal a helyszínre sietett, és ivóvízzel, élelemmel segítették az érkezőket - zárul a közlemény.