Pontot veszített Plockban a Veszprém

Az MVM Veszprém 27-27-es döntetlent játszott az utolsó percben kétgólos hátrányt ledolgozó lengyel Wisla Plock otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyitófordulójában.

Eredmény:
A csoport, 1. forduló:
Wisla Plock (lengyel) - MVM Veszprém 27-27 (11-13)

A legutóbb BL-nyolcaddöntős Plock az elmúlt idényben hazai környezetben legyőzte - többek között - a későbbi bajnok Barcelonát és a 2014-es győztes német Flensburg-Handewitt alakulatát is, így a mostani összecsapás nem ígérkezett könnyűnek.

Az előző kiírásban döntős veszprémiek jól kezdtek, elhúztak 5-2-re, ám az időkérés után már jobban játszott a Plock és a megkezdte a felzárkózást. A 25. percben 8-8 lett az állás, ám a szünet előtti hajrá a magyaroké volt.

A fordulást követően megint a Veszprém volt fölényben, már 16-12-re is vezetett. Állandósult a különbség, de a Wisla nem adta fel, ezáltal az utolsó negyedóra 18-20-ról indult. Aztán emberelőnyben újabb lendületet kaptak a vendégek, melynek köszönhetően a hajrában már 26-22-re vezettek. Csakhogy minden erejét összeszedve küzdött a rivális, így az utolsó percre feljött 27-25-re. Innen sikerült egyenlítenie, miután Chemát kiállították. Az egyenlítő gól hat másodperccel a vége előtt esett.
A Veszprém jövő szombaton a Flensburgot fogadja.

Később:
Besiktas (török)-Celje (szlovén) 17.00
Flensburg-Handewitt (német) - PSG (francia) 17.30
csütörtökön játszották:
HC Zagreb (horvát)-THW Kiel (német) 29-22

B csoport:
vasárnap:
MOL-Pick Szeged - Kielce (lengyel) 16.30
Montpellier (francia) - Vardar Szkopje (macedón) 17.00
Rhein-Nackar Löwen (német) - Barcelona (spanyol) 19.30
szerdán játszották:
Kristianstad (svéd)-Kolding (dán) 33-26

Szerző

Az Alkotmánybíróság csak késlelteti a 40+-os népszavazást

Egy eredményes népszavazás esetén nem csupán a 40 éves munkaviszonyt betöltött férfi munkavállalók mehettek volna megérdemelt pihenésre, hanem mintegy százezer fiatalnak adatott volna meg, hogy Magyarországon dolgozhasson és ne kellejen gazdasági menekültként elhagynia hazánkat - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

Tartalmát tekintve úgy tűnik az Alkotmánybíróság döntése mintha azt a Fidesz pártjogászai fogalmazták volna meg. Az Ab. határozatát még nem láttunk, de rendkívül kíváncsiak vagyunk arra, hogy megint ugyanazok az alkotmánybírák szavaztak-e a megsemmisítés mellett, akik korábban is rendszeresen, szinte kivétel nélkül az Orbán-kormány érdekeinek kiszolgálói voltak, meghálálva ezzel egypárti kinevezésüket.

Az MSZP a döntést követően nemzetközi fórumokon is támogatni fogja azt, hogy 40 éves munkaviszony után a férfiak nyugdíjba mehessenek. Hazudik a Fidesz akkor, amikor forráshiányra hivatkozik, gyűlöletet keltenek azokkal szemben, akiknek köszönetet kellene mondani. A nemzeti konzultációhoz szokott Fidesz kormányzása első pillanatától csak olyan kérdésekre hagyja a népet válaszolni, amit ők maguk tesznek fel.

Az Orbán-kormány közel 6 éves regnálása óta egyetlen népszavazást sem írtak ki. Ez nem véletlen, hiszen az Orbán-kormány úgy alakította át a népszavazás intézményrendszerét, hogy gyakorlatilag lehetetlenné váljon egy eredményes és érvényes népszavazás. Félnek a szabad véleményalkotástól, ezért korlátozzák az emberek döntési szabadságát.

Az MSZP a későbbiekben is támogatni fogja az esélyegyenlőséghez kapcsolódó kezdeményezéseket, mint például a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíj, a vasárnapi zárva tartásának ügye vagy a gyermekéhezés felszámolása.

Bárándy Gergely,
a Törvényalkotási bizottság alelnöke

Gúr Nándor,
országgyűlési képviselő

Szerző

Garanciát kér az EU-tól a horvát államfő

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában garanciát kért az Európai Uniótól, hogy segít megoldani a Horvátországban kialakult menekültproblémát.

"Meg kell állítani a menekültáradatot, valamint válaszokat kell kapnunk az EU-tól, hogy mi lesz azokkal az emberekkel, akik Horvátországba jönnek, és azokkal, akik már elmentek innen" - idézték a horvát hírportálok az államfő nyilatkozatát.

Kolinda Grabar-Kitarovic késő este, a Vukovár-Szerémség megyei válságtörzs tanácskozás után Vinkovcében (Vinkovci) a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy elkerülhetetlennek tartja a katonaság bevonását.

Az Index.hr horvát hírportálnak a zágrábi belügyminisztériumra hivatkozó jelentése szerint Horvátországba szerda reggeltől szombat 11 óráig több mint 20 ezer illegális bevándorló érkezett. A portál hozzátette: közülük szombat reggel 7 óráig mintegy 5 ezer hagyta el az országot Magyarország és Szlovénia felé.

Szerző