Előfizetés

Garanciát kér az EU-tól a horvát államfő

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában garanciát kért az Európai Uniótól, hogy segít megoldani a Horvátországban kialakult menekültproblémát.

"Meg kell állítani a menekültáradatot, valamint válaszokat kell kapnunk az EU-tól, hogy mi lesz azokkal az emberekkel, akik Horvátországba jönnek, és azokkal, akik már elmentek innen" - idézték a horvát hírportálok az államfő nyilatkozatát.

Kolinda Grabar-Kitarovic késő este, a Vukovár-Szerémség megyei válságtörzs tanácskozás után Vinkovcében (Vinkovci) a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy elkerülhetetlennek tartja a katonaság bevonását.

Az Index.hr horvát hírportálnak a zágrábi belügyminisztériumra hivatkozó jelentése szerint Horvátországba szerda reggeltől szombat 11 óráig több mint 20 ezer illegális bevándorló érkezett. A portál hozzátette: közülük szombat reggel 7 óráig mintegy 5 ezer hagyta el az országot Magyarország és Szlovénia felé.

A DK összehívatná a honvédelmi bizottságot

A Demokratikus Koalíció (DK) szombaton felszólította Kósa Lajost, hogy a testület kormánypárt elnökeként azonnal hívja össze az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának rendkívüli ülését, mivel az ellenzéki párt szerint az önkéntes tartalékosok szombaton bejelentett "mozgósítása", valamint a kerítésépítés és a Határozott Fellépés 2015 nevű hadgyakorlat együttesen veszélyeztetik a honvédség harckészültségét.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke, független országgyűlési képviselő az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy a kormány alkotmányellenes módon hadgyakorlatnak álcázza a honvédség aktív részvételét a határvédelemben, a "mozgósítással" pedig a honvédelmi tárca bevallotta, ehhez nincs elegendő katonája.

Vadai Ágnes szerint ezért Simicskó István miniszternek és Benkő Tibor vezérkari főnöknek haladéktalanul meg kell jelenniük, és beszámolót kell tenniük a honvédelmi bizottság előtt.

Liberálisok: teljes a káosz a magyar külpolitikában

Szent-Iványi István, az ellenzéki párt külpolitikai szakértője hangsúlyozta, a magyar-horvát határon tapasztaltak bebizonyították, hogy a kerítésnek semmi értelme, ahogy a válsághelyzet és a szigorított menekültügyi törvények sem működnek.

"Szerdán még könnygázzal támadt a menedékkérőkre a magyar rendőrség, most pedig vonattal és buszokkal utaztatják át regisztráció nélkül az osztrák határra a menekülteket" - fogalmazott a politikus.