Előfizetés

Szijjártó: hazudik a horvát kormány

Publikálás dátuma
2015.09.19. 16:59
MTI FOTÓ: Szigetváry Zsolt
Szemenszedett hazugság, hogy Horvátország magyar kormányzati jóváhagyásával szállította vonattal migránsok tömegét egyenesen magyar területre, ráadásul horvát rendőri kísérettel. Ezt a hazugságot azóta a horvát miniszterelnök is elismerte - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombat délután a dunakeszi városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter "arcátlan magatartásnak", Magyarország szuverenitása súlyos megsértésének nevezte a történteket. Közlése szerint Horvátország ezzel "felmondta" az együttműködést, nemcsak Magyarországgal, hanem egész Európával. A horvátok szemébe hazudnak a magyar és az európai embereknek is. Ahelyett, hogy ellátnák a bevándorlókat, regisztráció nélkül "ráöntötték őket hazánkra" - fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter a két ország közötti külügyi, diplomáciai helyzetet, illetve a migránsok "ránk zúdításának" körülményeit taglalva kitért arra, hogy a horvát kormányzat korábbi állítása szerint a horvát és a magyar belügyminiszter egyezett meg a menekültek Magyarországra szállításáról. Később helyi, rendőri egyezségre hivatkoztak, de egyik változat sem igaz. Pintér Sándor belügyminiszter nem állapodott meg semmiben a horvát belügyi tárca vezetőjével - szögezte le Szijjártó Péter.

Azzal, hogy - nem egyedüliként- a horvátok fittyet hánynak az EU-s szabályokra, ismét bebizonyosodott: Magyarország magára maradt, ennek ellenére "meg fogjuk védeni Magyarországot és a schengeni határt" - hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint az eddig is mélyponton lévő magyar-horvát kapcsolatok most még mélyebbre süllyedtek, és az ottani parlamenti választásokig nemigen van remény a változásra.

A tárcavezető a magyar-szerb kapcsolatokra is kitérve elmondta: Ásotthalomnál nyitva a határ, a Szerbiába vezető autópálya megnyitásának részleteiről pedig várhatóan vasárnap egyeztet a két belügyminiszter azzal a magyar kikötéssel, hogy a szerbek nem hárítanak Magyarországra újabb bevándorlási nyomást.

Arra az újságírói felvetésre, hogy mint külügyminiszter az utóbbi napokban mintha túlságosan kemény hangot ütött volna meg külföldi partnereivel szemben, ráadásul sorra rendeli magához a nagyköveteket, Szijjártó Péter kijelentette: ebben a helyzetben nincs helye a diplomáciai finomkodásnak.

"Ugyanilyen keményen fogok fogalmazni" minden alkalommal, ahányszor csak érdemtelenül támadnak bennünket. A jövőben is minden hasonló ügyben tiltakozó jegyzéket fogunk benyújtani az érintett országok külügyminisztériumaihoz - tette hozzá.
Egy másik kérdésre válaszolva Szijjártó Péter értetlenségének adott hangot amiatt, hogy noha a görögök váltig hangoztatják: meg tudják védeni külső határaikat, az idén eddig 202 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra Görögországon keresztül.

Arra a kérdésre, hogy történt-e lefegyverzés a Horvátországból Magyarországra irányított vonaton érkező migránsokat kísérő horvát rendőrökkel szemben, a külügyi tárca vezetője elmondta: a belügyi szervek még vizsgálják a történteket.

"Káoszt okozott az alkalmatlan kormány"

Az MSZP szerint az alkalmatlan kormány káoszt okozott, és teljes egészében lejáratta Magyarországot menekültügyben a nemzetközi színtéren.

Botka László, a szocialista párt választmányának elnöke szombaton Budapesten azzal indokolta kijelentését, hogy azokat a menekülteket, akikkel szemben a kormány Röszkénél "eljátszott egy honvédő háborút", néhány nappal később a magyar hatóságok vonattal és autóbusszal szállították az osztrák határra.

A választmány tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón Tóbiás József pártelnök-frakcióvezető azt követelte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hagyja abba a diplomácia "ámokfutást". Az ellenzéki politikus azt is kérte, hogy Áder János köztársasági elnök - a honvédség főparancsnoka - hívja össze a hat parlamenti pártot, hogy tisztázzák a honvédség szerepét a menekültügyi helyzetben.

Fidesz: a baloldal folyamatosan tagadja a migrációs válságot

Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a baloldali politikusok - köztük kiemelten Gyurcsány Ferenc - folyamatosan tagadják a migrációs válságot, és lázítják a kötelességüket végző magyar katonákat és rendőröket.

A kormánypárti politikus szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján arra kérte ellenzéki képviselőtársait, hogy "induljanak ki a valóságból", és gondolják át cselekedeteiket, mert ha továbbra is tagadják a migrációs válság létét, az "súlyos politikusi felelősség". Hozzátette: hétfőn a parlamentben a kétharmados támogatottságot igénylő törvényeknél ki fog derülni, hogy a baloldal a magyar emberek érdekét tartja-e szem előtt.

Németh Szilárd emlékeztetett, hogy a nemzeti konzultáción - amelyre több mint 1,1 millióan válaszoltak - 80-85 százalékos többséggel kérték az emberek az ország határainak védelmét, biztonságunk fenntartását.

Nemzeti Vágta - Megkezdődött a verseny

Publikálás dátuma
2015.09.19. 16:21
MTI FOTÓ: Koszticsák Szilárd
A versenyző 72 település lovasának ünnepélyes fogadalomtételével és a Hősök emlékkövének megkoszorúzásával ünnepélyesen megnyitották szombat délelőtt a 8. Nemzeti Vágtát a fővárosi Hősök terén kialakított speciális versenypályán.

"Ameddig az emberi emlékezet vissza tud tekinteni a múltba, őseinket mindig lóháton mutatja be a történelem. Honfoglaló Árpád harcosaitól és a kalandozó magyaroktól kezdve középkori nehézlovasainkon át a huszárokig lóháton szolgáló katonáink mindig kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Mesterségbeli tudásnak és az elkötelezettségnek, bajtársiasságnak és bátorságnak, a hazaszeretetnek olyan példáját adták, amire nekünk is figyelnünk kell" - hívta fel a figyelmet a magyar mint lovas nemzet történelmi hagyományaira ünnepi beszédében Kun Szabó István vezérőrnagy, a Magyar Honvédség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Kun Szabó István és a verseny szervezőinek képviselői koszorút, a résztvevő települések polgármesterei pedig az emlékezés virágait helyezték el a Hősök emlékkövénél. A vágtát, mint minden évben, idén is a hadtörténelem egy kiemelkedő személyisége emlékének szentelik: 2015-ben Rostás Pál, az 5. Radetzky-huszárezred 1813-ban hősi halált halt közhuszárja előtt tiszteleg a rendezvény.

Rostás Pál a napóleoni háborúban 1813-ban az észak-itáliai hadszíntéren küzdött. Bajtársai mind megsebesültek és visszavonultak, a vitéz közhuszár ezt biztosítva egyedül küzdött a többszörös túlerővel szemben, majd harminc sebből vérezve hunyt el a csatatéren. A huszár és katonai erények közül a legmagasztosabb, a bajtársak életéért való önkéntes áldozat példáját állítja elénk - fejtette ki Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitánya.

A beszédeket követően a versengésben résztvevő 72 település lovasai vonultak fel, hogy megtegyék a megmérettetés tisztaságát szavatoló ünnepélyes fogadalmukat. Ezzel hivatalosan kezdetét vette a 8. Nemzeti Vágta. Ezt követően nagyszabású történelmi gálaműsor keretében - a jó időnek köszönhetően nagyszámú közönség előtt - vonultak fel a Szentlászlóvölgyi Lovas Hagyományőrző Egyesület lovasai, salföldi kopjások, bugaci csikósok, pusztai ötösök, majd huszárok tartottak bemutatót.

A versenyprogram a kishuszárvágta és a Nemzeti Vágta előfutamaival folytatódik. A nap során rendezik meg a fogatvágta előfutamait és a jótékonysági sztárfutamot is. A programot kocsitoló verseny, agárfutam, lovas dámák bemutatója színesíti.
A korábbi évek hagyományainak megfelelően az Andrássy úton ezúttal is Vágta Korzón ismerkedhetnek meg a látogatók a résztvevő településekkel, az Országkonyha pedig a tradicionális magyar konyha ízei mellett különleges étel- és italkínálattal is várja a vendégeket az 56-osok terén.