Hamisították a világsztár filmjét? - Elmaradt a premier

Publikálás dátuma
2015.09.18. 21:45
Forrás: Facebook/Johnny Depp
Elmaradt a Martin Amis regényéből Billy Bob Thornton és Johnny Depp főszereplésével forgatott London Fields péntekre tervezett torontói premierje, mivel a rendező a film meghamisításával vádolta meg a producereket.

Matthew Cullen rendező azt állítja, hogy filmje producerei engedélye nélkül vágtak be a filmbe képeket, amelyeknek sem a forgatókönyvhöz, sem a leforgatott anyagokhoz nincs közük. A rendező szerint filmjébe a szeptember 11-i terrortámadással kapcsolatos és az iszlámot támadó képek kerültek bele. A két producer, Christopher Hanley és Jordan Gertner azonban azzal vágott vissza, hogy a filmes nem rendelkezett a végső vágás jogával. Cullen Los Angelesben jogi lépéseket indított az ügyben - számolt be róla a BBC News.

A kialakult helyzetre tekintettel a fesztivál szervezői levették a műsorról a produkciót. A producerek "meggondolatlanságnak" nevezték a fesztivál döntését. A London Fields című thriller egy látnokról (Amber Heard) szól, aki az idejét is és a helyét is tudja saját halálának, csak gyilkosának személyével nincs tisztában. Billy Bob Thornton a történet narrátora, egy Londonba költözött író, aki megpróbálja megakadályozni a gyilkosságot. Johnny Depp (Amber Heard férje) egy cameoszerepben tűnik fel.

Cullen bírósági keresetében azzal is vádolja a producereket, hogy nem megfelelően finanszírozták a filmet, az ő egymillió dollár feletti gázsiját és költségeit sem fizették ki. A rendező azt kérte a bíróságtól, hogy neve ne kerülhessen a megváltoztatott filmre a beleegyezése nélkül. Cullen korábban zenés videoklipeket és reklámfilmeket forgatott, a London Fields a debütáló játékfilmje. A produkciónak egyébként egy sajtóvetítése volt a kanadai városban, amely után vegyes kritikákat kapott.

Szerző

Elhunyt Békés András

Publikálás dátuma
2015.09.18. 16:38
Forrás: Magyar Állami Operaház
Életének 89. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után pénteken hajnalban elhunyt Békés András Kossuth-díjas rendező, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze - közölte a dalszínház.

Békés Andrást az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Állami Operaház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Debrecenben született 1927. március 23-án. A Színművészeti Főiskolán 1949-ben végzett, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1951 és 1955 között a kecskeméti Katona József Színház főrendezője, 1955 és 1960 között az Ifjúsági, a József Attila és a Szegedi Nemzeti Színház tagja, 1958-tól a Színművészeti Főiskola tanára. 1960-tól az Operaház rendezője, 1987-től 1990-ig főrendezője, később címzetes főrendezője. Az 1990-es években a Zeneakadémia opera tanszakát is vezette.

Csak az Operaháznak mintegy ötven produkciót rendezett, televíziós alkotásai között több operafilmet is jegyez.

Békés András professor emeritus volt, munkásságát számos szakmai elismeréssel díjazták. Érdemes és kiváló művész kitüntetései után a Kossuth-díjat 1995-ben kapta meg.

Szerző

Liza, a rókatündér további nemzetközi fesztiválokra megy

Publikálás dátuma
2015.09.18. 15:33

Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmjét Helsinki, Tel-Aviv, a texasi Austin, Kolozsvár, Bécs, Luxemburg, Brassó és Koppenhága filmfesztiváljain vetítik számos sikeres nemzetközi fesztiválszereplés után - közölte pénteken a Magyar Filmunió.

Ujj Mészáros Károly első mozifilmje is műsoron lesz a finn főváros nemzetközi filmünnepén a hétvégén. Az idén 28. alkalommal megrendezendő Szerelem és Anarchia című helsinki filmfesztivál Finnország elsőszámú nemzetközi seregszemléje, mely minden októberben felvonultatja a világ filmtermésének javát. Helsinkit követően több finn városban is látható lesz az idei filmválogatás. A Liza, a rókatündér szeptember végén bemutatkozik a tel-avivi Icon című összművészeti fesztiválon, majd a texasi Austin fantasztikus filmeknek szentelt seregszemléjén. 

Kolozsvárott a Filmtettfeszt, Bécsben a régió filmjeit felvonultató Let's CEE fesztivál mutatja be október elején Ujj Mészáros Károly filmjét, majd Brassóban a Drakula filmfesztivál, Luxemburgban a CinÉast és a mexikói Pueblában tartandó Morbido filmfesztivál versenyprogramjában is indul. A közlemény kitér arra is, hogy a film október közepén a Tomy Tani japán slágerénekest alakító dán főszereplő, David Sakurai hazájában is bemutatkozik: a dán filmintézet közép-európai filmeket bemutató East by Southeast elnevezésű seregszemléjén tartják a premiert Koppenhágában - a kísérőfilm Bucsi Réka animációs filmje, a Symphony no.42 lesz.

A Liza, a rókatündért korábban Portugália, Belgium, Hollandia, Spanyolország, Brazília, Amerika és Szerbia rangos filmfesztiváljain vetítették és több nemzetközi díjat is kapott. A Balsai Móni főszereplésével készült produkció a Magyar Nemzeti Filmalap 220,36 millió forintos gyártási támogatásával forgott a Filmteam produkciójában, producere Major István. Eddig több mint 120 ezren váltottak rá jegyet.

Szerző