Kövér László mosolyog

Publikálás dátuma
2015.09.18. 14:06
MTI Fotó: Kovács Tamás
Ismerősei szerint valóban szokott. Mármint mosolyogni. Legfeljebb nem látszik elég jól a magyaros bajusztól.  Most azonban egyértelmű: a házelnök mosolyogva fogadta Mohammed Bakir Kalibáf teheráni főpolgármestert az Országház Delegációs termében.

Ezen a képen még jobban látható a mosoly:

 MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

Szerző

Először mondta ki bíróság: diszkriminálták a romákat Gyöngyöspatán

Az Egri Törvényszék a TASZ által indított perben 2015. szeptember 17-én kihirdetett, elsőfokú ítéletében megállapította, hogy a rendőrség 2011-ben Gyöngyöspatán megsértette a helyi romák egyenlő bánásmódhoz való jogát azzal, hogy elmulasztott megfelelően fellépni a szélsőséges szervezetekkel szemben, és így elmulasztotta megvédeni a megfélemlített roma közösséget. A bíróság szerint később szabálysértési eljárási gyakorlatával is diszkriminálta a romákat a rendőrség - írja honlapján a Társaság a Szabadságjogokért.

A TASZ saját nevében, a gyöngyöspatai romák jogainak érvényesítése céljából perelte be a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot az egyenlő bánásmódról szóló törvény alapján. A per célja annak bírósági kimondatása volt, hogy a rendőrség 2011-es gyöngyöspatai fellépése nem volt törvényes, és sértette a helyi romák egyenlő bánásmódhoz való jogát. Időközben a magyar bíróságok a Magyar Gárda után a Gyöngyöspatán illegális járőrözést folytatott Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet is jogerősen feloszlatták. Az ítélet rendkívül fontos és meghatározó előrelépés a hazai jogvédelemben és joggyakorlatban: először mondta ki a bíróság közérdekű perben azt, hogy a rendőrség hátrányosan megkülönböztette roma honfitársainkat. A jogsértés megállapításán túl a bíróság a TASZ kérelmére kötelezte a rendőrséget arra, hogy az ítélet rendelkező részét tegye közzé saját honlapján, és közölje a Magyar Távirati Irodával. A felperes további kereseti kérelmeit a bíróság elutasította.

Az ítélet hozzájárulhat ahhoz, hogy a rendőrség a jövőben tiszteletben tartsa a legnagyobb magyarországi kisebbség tagjainak alapvető jogait. Az ítélet nem jogerős.

Jovánovics Eszter, a TASZ Roma Programjának vezetője kifejtette, hogy nagyon örül a bíróság ítéletének, amely némi elégtételt jelenthet a gyöngyöspatai romáknak, igaz, hogy csak négy évvel az események után. A perben ügyvédként a TASZ részéről dr. Erdey Péter járt el.

Szerző

Ezekre a forgalomkorlátozásokra készüljön a hétvégén

Publikálás dátuma
2015.09.18. 13:01
Illusztráció/Thinkstock
Forgalomkorlátozásokra kell számítani a hétvégén Budapesten rendezvények miatt. Elterelnek számos BKV járatot, és lezárják majd többek között a Lánchidat, az Andrássy utat és a Dózsa György utat is - tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ. 

Péntek estétől hétfő hajnalig lezárják az Andrássy utat teljes hosszában, valamint a Hősök terét. Szombaton és vasárnap a Dózsa György útnak a Podmaniczky utca és a Városligeti fasor közötti szakaszán várhatók lezárások.

A Lánchidat péntek és szombat éjszaka filmforgatás miatt zárják le.

Vasárnap reggel 6 órától 13.30-ig spotrendezvény miatt lezárják a Budai alsó rakpartot az Óbudai Hajógyári Sziget "K" hídjától a Halász utcáig. A rendezvény ideje alatt a Halász utcai csomópontban a jelzőlámpát kikapcsolják. A Budai alsó rakpart déli szakaszán a Döbrentei téri rekonstrukciós munkák miatt a Döbrentei tér és a Rákóczi híd között szintén zárás lesz vasárnap reggeltől hétfő reggelig, reggel 6 és 13.30 között pedig a rakpart teljes szakasza le lesz zárva. Több BKV-járat is terelve, illetve rövidített útvonalon közlekedik majd a hétvégi rendezvények miatt.

További információkat itt talál.

Szerző