Orbán: már fogtunk terroristát

Publikálás dátuma
2015.09.18. 10:11
MTI Fotó: Máthé Zoltán
A magyar hatóságok már fogtak terroristát - ezt a Kossuth rádióban jelentette be Orbán Viktor. A miniszterelnök egy másik, legalább ilyen döbbenetes bejelentést is tett.

Orbán Viktor az állami rádiónak adott reggeli interjújában közölte ugyanis:  tudjuk, kik szervezték a magyar állammal szembeni támadást szerb területről.

Ami azt a "terroristát" illeti...
A déli határnál elfogott férfi egy "hangadó" volt a Röszkén "zavargó" tömegben, akit a magyar törvények alapján terroristának lehet minősíteni, de ez köszönőviszonyban sincs azzal", hogy egy ismert terrorszervezet becsempészte volna valamelyik tagját - világítja meg az orbáni drámai bejelentés hátterét a Magyar Liberális Párt. 
Bősz Anett, a párt ügyvivője egyébként kérdéssel fordul az Emberi Erőforrások Minisztériumához,  a Belügyminisztériumhoz és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz, mert  az Emmi-t vezető Balog Zoltán arról beszélt, hogy Magyarország több ezer kopt családot fogadott be. A politikus pedig kíváncsi arra, hogy hol vannak ezek a családok, pontosan hány embert fogadtunk be és ha a kormány szerint nincs lehetőség menekültek befogadására, akkor miért teszik ezt mégis titokban.

 

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy péntekre virradó éjszaka megkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar-horvát határon, a kerítést 41 kilométeren építik ki, és az első védvonal még a nap folyamán el is készül. Ugyanazt az akciót kell végrehajtani, mint amit végrehajtottunk a szerb-magyar határon - közölte Orbán, hozzátéve, hogy több száz rendőrt és katonát vezényeltek a magyar-horvát határhoz. Tájékoztatása szerint 600 katona már a helyszínen van, a nap folyamán további 500, hétvégéig pedig még másik 700 katona érkezik. Emellett ott van már mintegy 200 rendőr, akikhez pénteken még 100-an, a hétvégén pedig további 500-an csatlakoznak.

A nyugat-balkáni embercsempész-útvonal fennmaradt: Magyarország ugyan meg tudja védeni a magyar-szerb határt, de ez nem szüntette meg a bevándorlóáradat utánpótlását, azzal kell számolni, hogy Magyarország déli határainál továbbra is elhalad az a hatalmas tömeg, amely korábban Magyarországon keresztül akart Ausztriába jutni - fejtette ki. A kérdés az - folytatta -, hogy a bevándorlók Horvátországból hogyan folytatják az útjukat.

Ám nekünk nincs miért aggódnunk. Nagy vezetőnk Miniszterelnökünk ugyanis leszögezte:  

Nincs olyan homokbucka, vakondtúrás, ami mögé el lehetne bújni úgy, hogy azt remélhetné valaki, hogy törvénytelen módon bejuthat Magyarország területére.

Az "illegális bevándorlás" európai kezelésével kapcsolatban azt mondta: ma minden erőt arra kell összpontosítani, hogy az illegális bevándorlás utánpótlását megszüntessék, meg kell szakítani ezt az üzleti láncolatot.

MTI FOTÓ

MTI FOTÓ

Orbán ismét keményen "beszólt" Európának, politikai bűncselekménynek minősítette azt a felvetést, hogy pénzkérdéseket ( a strukturális források egy részének megvonását ) összekötnének a bevándorlás - a kvótarendszer - kérdésével. Az uniós forrásokkal kapcsolatban megismételte azt az álláspontját, hogy gyarmat lennénk, ha fennmaradnának a hatalmas különbségek az EU-ban újonnan belépő, korábban kommunista országok és a régi EU-tagállamok között. 

Szóba került Rogán Antal  - az eddigi Fidesz-frakcióvezető miniszterelnöki kabinetfőnökké kinevezésével kapcsolatban a kormányfő belső titkokat is feltárva, közölte: a kabinetfőnöki poszt a gyengeségek orvoslásához tartozik. Tőle szokatlanul, némi gyengeséget is elárulva, hozzátette: túlságosan sok a munka, ami rajtam van (...), nekem is szükségem van fiatalabb emberekre és több segítségre .

Szerző
Frissítve: 2015.09.18. 14:56

Horvát rendőröket fegyvereztek le a magyarok (fotók)

Publikálás dátuma
2015.09.18. 09:21
MTI Fotó
Zoran Milanovic miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be: Horvátország nem tartóztatja fel a menekülőket, a kormányfő burkoltan többször is arra utalt, hogy a magyar határ felé irányítják a menekülteket. A horvát befogadórendszer egy nap alatt összeroppant, a migránsokat megállás nélkül küldik buszokkal és vonatokkal a magyar határra, ahol rendőrsorfal és fegyveres katonák várják őket. Ezrek léphetik át a határt, a gyalogló menetet rendőrök kísérik. A Magyarországra érkezett menekültek még nem tudják, merre menjenek tovább, a reggeltől estig tűző napon álló emberek egyre dühösebbek, a feszültség folyamatosan nő. Kovács Zoltán és Bakondi György rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a magyar rendőrök 40 horvát rendőrt fegyvereztek le. A horvát belügyminiszter elismerte, hogy "volt valamilyen incidens". A fő képre kattintva galéria nyílik!

Elindult Nagykanizsáról a menekültekkel megtelt vonat

Pár perccel 11 óra előtt elindult a nagykanizsai vasútállomásról az a vonat, amelyre a magyar-horvát határtól mintegy 20 kilométert gyalogló menekülteket ültették a rendőrök.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta, hogy teherperonok mellett álló személyvonatra körülbelül ezer embert szállítottak fel. A gyékényesi vasúti határátkelőtől Surdon át Nagykanizsára mintegy 20 kilométer gyaloglók - többségében férfiak, csak néhány nő és gyerek akadt köztük -, szinte szó nélkül szálltak fel a vasúti kocsikra. Többek kérdésére, hogy hová viszik őket, a rendőröktől azt lehetett válaszként hallani, hogy "Ausztria".

Horvát belügyminiszter: Volt valamilyen incidens

"Valamilyen incidens volt, de elengedték őket. Ilyen az eljárás", mindta Ranko Ostojic. A horvát belügyminiszter így reagált a rendőrök lefegyverzésére. A zágrábi belügy eddig tagadta, hogy bármi is történt volna, azt állítva, hogy a "rendőröket nem tartóztattak le". Közben az Euronews értesülése szerint visszatérhettek Horvátországba a lefegyverzett rendőrök.

11 kilométeres sor menetel

A nagykanizsai Csengery utcát a rendőrség mindkét irányban, egészen a miklósfai városrészig lezárta. Az illegális bevándorlókat a Csengery utcai vasúti teherperonokhoz állított személyvonathoz tereli egy rendőrsorfal, az első érkezők szó nélkül fel is szálltak a vonatra. A helyszíni információk szerint a migránsok menete 10-11 kilométer hosszú, becslések szerint meghaladja az egy-kétezret a szétszórt csoportokban haladók létszáma. A többségében férfiakból álló csoportokban néhányan azt mondták, nem tudták, hogy Magyarországra kerültek, miután a horvátok vonattal a gyékényesi vasúti átkelőig vitték őket. Sokan úgy gondolták, hogy már Szlovéniában vannak, de az úti céljuk Ausztria és Németország. A közeli utcákból nagyon sokan figyelik kíváncsian a történteket, de néhány kiabálón kívül a többség csak érdeklődve nézi az érkezőket és a nagy erőkkel jelen lévő rendőröket.

Lefegyverezték a horvát rendőröket

Kovács Zoltán kormányszóvivő Bakondi Györggyel tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy mindenféle egyeztetés nélkül ezer menekült érkezett vonattal Magyarbólyba. 40 horvát rendőr kísérte őket, velük szemben a magyar hatóságok eljártak, a mozdonyvezetőt pedig őrizetbe vették. A kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy ezzel Horvátország súlyos határsértést  követett el. Az ügyet magyar hatóságok vizsgálják. 

Bakondi elmondta, hányan jöttek át a határon

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta, hogy három településen keresztül érkezik a menekültek zöme, Beremenden, Gyékényesen és Magyarbólyon keresztül. Beremendnél 2000 migráns lépte át az államhatárt, Gyékényesnél a vasúti átkelőn keresztül 1250 fő lépett át vasúti szerelvényeken, Magyarbólynál pedig 1000 fő érkezett át vonattal. A főtanácsadó azt is elmondta, éjfélre 41 km-en készül el a gyoda.

Falvakon át menetelnek

MTI Fotó: Gergely Szilárd

MTI Fotó: Gergely Szilárd

Nem sokkal este nyolc óra előtt elérte Nagykanizsa határát az a migránsokból álló gyalogló menet, amely kora este a Somogy megyei Gyékényes térségében lépett be Magyarország területére. Az MTI tudósítója azt látta, hogy a több száz, de akár ezer főt is meghaladó tömeg folyamatos tempóban haladt végig a Zala megyei Surdon át Nagykanizsa irányába. Nem sokkal este nyolc óra előtt érte el Nagykanizsa határát a miklósfai városrésznél a gyaloglók első csoportja.

A rendőrök lezárták a településrész központjában azt az utat, amelyiken a menet halad, így szemből már nem lehet mellettük elmenni. A város déli részében sok rendőri gyülekezik, a járműforgalom azonban mindenütt zavartalan, ugyanakkor az út menti járdákon nagyon sok helybéli várakozik és nézelődik.

Porszívócső repült a rendőrök felé

A Magyarországra érkező menekültek még nem tudják, mi fog történni velük, és azt sem, merre menjenek tovább. A köztévé tudósítója szerint menekültek özönét látni, ameddig a szem ellát, a zöld határon keresztül folyamatosan érkeznek a migránsok. Az áradat este hat óra után erősödött meg, miután buszokkal érkeztek a magyar határra. A tudósító szerint 6-8 órán keresztül állították a menekülteket a tűző napon, ezért egyre frusztráltabbak, erős kiabálások hallatszanak, és sokszor elkezdenek skandálni is. Az egyik türelmetlen migráns például egy porszívcsövet dobott a rendőrök felé.

Ezren jöhetnek Zala felől

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Akár az ezret is elérheti azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik péntek kora este, feltehetőleg Horvátországból, Gyékényes felől átlépve a határt Zala megyébe érkeztek. A rendőrség az út egyik sávját szinte teljesen elfoglaló hosszú menet élén és a végén is biztosítja a gyaloglókat, de a készenléti rendőrség Surd határától nem messze, Nagykanizsa irányába egy autóbusszal szintén a migránsokra vár. Az illegális bevándorlók túlnyomó többsége fiatal vagy középkorú férfi, de néhány kisgyerek is halad velük. Többen angolul azt a kérdést tették fel az út mentén álló helybelieknek, hogy Németország milyen messze van. A rendőrök nem állítják meg a menetet, csupán kísérik az embereket, illetve biztosítják az autók forgalmát.

Egyre nagyobb a káosz

A köztévé tudósítása szerint nagy a káosz a horvát határnál, a befogadórendszer összeroppant, így "nagy üzemben" szállítják a magyar határhoz a migránsokat. Időközben a menekültek között is nő a feszültség, többen össze is verekedtek egymással a várakozás során.

Készültségben a fociultrák

Fociultrák ajánlkoztak Áder János köztársasáig elnöknek: csak szóljon, és ők máris mennek menekültek ellen harcolni. A Hunmob Facebookon terjedő felhívásában azt írják, a rendőrökkel, ügyészekkel, ilyen-olyan pártokkal, fociklubvezetőkkel szemben kialakult "belpolitikai sérelmeiket" félretéve készültségbe helyezik magukat. Az iszlám "hordáktól" meg kell védeni az országot és Európát, ezért arra hívják fel Áder figyelmét, hogy "több ezer harcedzett magyar szurkoló csak a parancsára vár".

Kutyás rendőrök fogadták az érkezőket

MTI Fotó: Varga György

MTI Fotó: Varga György

Több mint 800 migráns érkezett vonattal a horvátországi Pélmonostorból a baranyai Magyarbólyba péntek este. A bevándorlókat, akik között sok a gyerek, a község vasútállomásán átszállították egy mentesítő személyvonatra, amellyel először Pécsre, majd onnan máshova viszik őket. A vasútállomást mintegy ötven, kutyákkal érkező rendőr és gépfegyveres katona biztosította.

Vasúti hídon át jönnek Magyarországra

A rendőrök a kijelölt regisztrációs pontokra szállítják a menekülteket, de arról, hogy pontosan hol vannak ezek a regisztrációs pontok, a rendőrség nem adott tájékoztatást. Időközben a migránsok egy csoportja az úton gyalogolva kora este elérte a Zala megyei Surdot, ahol rendőrök biztosítják vonulásukat.

Az MTI úgy értesült, hogy az illegális bevándorlók valószínűleg a gyékényesi vasúti hídon keresztül jöttek át Horvátországból Magyarországra. Számukat 500-600-ra becsülték.

Regisztrációs pontokra vitték a menekülteket

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatott, hogy az illegális bevándorlókat Vámosszabadiba, illetve Szentgotthárdra szállították a regisztrációs pontokra. A tudósító becslése szerint a magyar hatóságok mintegy 1500 migránst engedtek be Magyarországra a beremendi határátkelőhelyen keresztül.

A migránsokat a horvátok csaknem húsz busszal vitték a határállomáshoz, onnan az átkelőhelyre gyalog mennek be; innen pedig magyar "kék buszokkal" viszik őket tovább. A rendőrök az érkező bevándorlókat megszámolják, és azt kérdezik tőlük, melyik országból jöttek.

A migránsok Magyarországra érkezését hatalmas médiaérdeklődés kíséri; a magyar újságírók, tévések mellett sok külföldi stáb is a helyszínre érkezett. A tömegben vizet és ételcsomagokat osztanak a segélyszervezetek, egy ember rosszul lett, őt a mentők látják el.

Fegyveres katonák, rendőrsorfal

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Migránsokat szállító buszok érkeztek a horvát határnál lévő magyar településhez, Beremendhez - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója, aki mintegy tíz, emberekkel teli buszt látott. A migránsok elkezdtek leszállni a buszokról. A határ magyar oldalán mintegy 150-200 rendőr, katona van. A rendőrök sorfalat állnak.  A helyszínen gépfegyveres, pajzzsal ellátott katonák, illetve gépfegyveres katonai járműveket is látott a tudósító. A rendőrök kékszínű gyakorlóban vannak, némelyiküknél gázspray, sisak is van.

Egymásnak "passzolgatják" a menekülőket

Az Index.hr horvát internetes portál arról számolt be a horvát kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatója után, hogy a magyar határhoz közeli Pélmonostorról (Beli Monastir) és a horvát-szerb határon lévő Tovarnikról ingyenesen buszokkal szállítják a migránsokat a beremendi határátkelőre. Az Eszék melletti Csepényből, ahol 600 migráns volt elszállásolva, Zágrábba irányítják a buszokat, az ott lévők ugyanis Szlovéniába akarnak továbbmenni.

Szijjártó nekiment Milanovicsnak
Szijjártó szerint azután, hogy mindössze egyetlen nap alatt összeomlott a horvát bevándorlóellátó rendszer, Milanovics még mindig Magyarország hazug és méltatlan támadásával tölti idejét, alaptalan rágalmakat megfogalmazva.
"Talán inkább választ kellene adnia arra, hogy mit rontott el a bevándorlók érkezésére való felkészülés során, és hogy miért nem tudja Horvátország egyetlen nap után ellátni a bevándorlókat" - vetette fel, kiemelve: Horvátország megbukott a schengeni teszten.

Horvátország összeomlott, és nem tartóztatja fel a menekülőket

Horvátország már csütörtök este közölte, nem képes több menekültet fogadni, erről értesített az illetékes uniós szerveket. Egy időre lezártak minden közutat, amely a Szerbiával közös hét határátkelőhelyhez vezet. Zoran Milanovic miniszterelnök pénteken Zágrábban, rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be: Horvátország nem tartóztatja fel a menekülőket, nem zárja le az országhatárokat, és nem vezényli ki hadseregét a határokra. Közölte azt is, hogy Horvátországon keresztül szabadon átvonulhatnak a menekülők. A szomszédaink nagyon gyorsan összefogtak ellenünk, és most ujjal mutogatnak ránk, de mi nem fogunk szögesdrótot húzni, mint Magyarország - mondta.

Milanovic arra a kérdésre, hogy merre irányítják a menekültáradatot, két alkalommal is burkoltan arra utalt, hogy a magyar határhoz. Amikor arról kérdezték, hogy Szlovénia felé irányítják-e őket, csak azt a válaszolta: "Úgy gondolom, hogy Magyarország háromszor közelebb van".

A horvát kormányfő álláspontjáról bővebben itt olvashat!

Nem Magyarország felé vették az irányt

MTI Fotó: Ujvári Sándor

MTI Fotó: Ujvári Sándor

A péntek délelőtti információk szerint a magyar határ melletti Pélmonostor városából taxikkal indultak el a menekültek Eszék és Zágráb irányába. A menekülők egy nagy csoportja így mégsem Magyarország felé vette az irányt, hanem taxival indult délre. Eszékről menetrend szerint indulnak járatok a fővárosba, Zágrábba, a tervek szerint onnan pedig Szlovénia felé indulnának tovább. A lap újságírója a tarifákról is beszámolt: a 35 kilométerre lévő Eszék városáig 40 eurót, míg Zágrábig fejenként 150 eurót kérnek a taxisok. A horvát belügyminisztérium adatai szerint pénteken 8 óráig 13 300 illegális bevándorló lépett Horvátország területére.

Szerző
Frissítve: 2015.09.19. 01:50

Foltozgatás

Az elmúlt 3 napban háromszor hallottam az oktatási államtitkárság panaszát: az iskolákban egyre több az elmaradt óra, mert iskolánként 4-5, országosan 40-50 ezer tanár hiányzik. Nocsak, hát nem ezt akartátok? Hogy még 30-40 milliárdot lehessen kivonni a közoktatásból? Ezért kellett több száz tanítót kirúgni? A fiam volt általános iskolai tanító nénije 53 évesen 3 éve munkanélküli, a tinédzser fiával ketten 22 800 forintból tengetik az életüket. Az elméletileg összkomfortos paneles lakásukban meg már régen nincs se víz, se villany, csak adósság. A tanárok fizetése sokszor hónapokat késik, de a KLIK-nek így is van 10 milliárd forint tartozása. Amíg az iskolák az önkormányzatoké voltak, az állam addig sem adta meg a fenntartáshoz szükséges fejkvótát, az önkormányzatok a saját bevételükből pótolták ki, így tudtak működni. Most nem pótolják ki, a rendszer pedig működésképtelen. Ezt előre megmondták a hozzáértő pedagógusok, csak senki nem vette figyelembe. Most próbálják foltozgatni a rendszert, a szakképzést áttették a gazdasági minisztériumhoz, az iskolaköteles kort leszállították 16 évre, tervezik az általános iskolát 9 évessé bővíteni. Abból a 250 milliárdból, amit Matolcsy az elmúlt két évben eltapsolt, meddig lehetne normálisan működtetni a közoktatást?

Szerző