Nem változott az amerikai irányadó kamat

 Nem változtatott az irányadó kamat 0-0,25 százalékos szintjén az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) csütörtökön.

A Fed 2008 decembere óta tartja gazdaságösztönző céllal zéró-közeli szinten az irányadó kamatot. A kamattartó döntés megfelelt a többségi piaci várakozásoknak. Elemzők 27 százalékos valószínűséget adtak a döntés előtt a kamatemelésnek és 64 százalékos esélyt a decemberi emelésnek. A FOMC az előző öt ülésen egyhangúlag a kamatok szinten tartása mellett szavazott. A mostani ülésen a Richmond Fed elnöke 25 bázispontos emelésre voksolt.

A testület a döntés indoklásában nem tett utalást a monetáris szigorítás megkezdésének a dátumára. Az idei emelés valószínűsége azonban kissé csökkent, mivel a testület 17 tagjából 13 tartja lehetségesnek az idén a kamatemelés megkezdését, míg az előző ülésen 15-en voltak ezen a véleményen. Összességében a testület véleménye szerint az idén legfeljebb egy kamatemelésre kerülhet sor és a hosszabb távú monetáris szigorítási pálya "emelkedési szöge" is mérséklődött valamelyest.

A testület változatlanul kedvező véleményt alkotott az amerikai gazdaság növekedéséről, annak jellemzésére a már megszokott "mérsékelt ütemű" kifejezést alkalmazta. Kiemelték azonban, hogy a világgazdasági és a nemzetközi pénzpiaci fejlemények kockázatot jelenthetnek az amerikai gazdaság növekedési kilátásaira és az inflációs várakozásokra, ezért "szoros figyelemmel fogják követni a nemzetközi piaci fejleményeket". Kedvező fejleményként nyugtázta a Fed a lakossági kiadások és a vállalatok tőkeberuházásai mérsékelt növekedését az előző ülés óta eltelt időszakban.

Az infláció az alacsony energia- és importárak miatt továbbra is elmarad a céltól - szögezték le. A 2,0 százalékos célt az infláció 2018-ban érheti el a testület véleménye szerint. Az idén pedig 0,4 százalék, jövőre 1,7 százalék, 2017-ben 1,9 százalék, 2018-ban 2,0 százalék, hosszabb távon 2,0 százalék lesz megítélésük alapján az infláció. Az infláció már több, mint két éve a 2,0 százalékos cél alatt van. A gazdasági növekedés üteme az idén 2,1 százalék, jövőre 2,3 százalék, 2017-ben 2,2 százalék, 2018-ban pedig 2,0 százalék lesz.

A Fed változatlanul kedvezőnek ítélte meg a foglalkoztatási helyzetet, de egyúttal kifejezte reményét annak további javulására is. A munkaerő-piaci helyzet mindenesetre javult az előző üléshez képest, a foglalkoztatottak száma emelkedett, a munkanélküliség csökkent.

Prognózisuk szerint a munkanélküliségi ráta 2016-ban és utána már 5,0 százalék alatt lesz. Az idén az átlagos munkanélküliségi ráta 5,0 százalékra csökken, jövőre pedig 4,8 százalékra és 2018-ig annyi is marad. A hosszabb távú munkanélküliségi ráta előrejelzést 5,0 százalékról 4,9 százalékra csökkentették. Az idén augusztusban 5,1 százalék volt a munkanélküliségi ráta.

A kamatdöntés gyengítette a dollárt és erősítette a tőzsdei árfolyamindexeket. Az euró árfolyama a bejelentés előtti 1,1340 dollárról 1,1420-ig emelkedett, a dollár/jen árfolyam pedig 120,90-ről 120-ra csökkent.  A tőzsdei árfolyamindexek nyeresége fél százalék körüli szintről egy-másfél százalékra emelkedett.

Szerző

Újabb brókerügy: nem jutnak hozzá pénzükhöz az ügyfelek

Publikálás dátuma
2015.09.17. 22:32
Illusztráció: Thinkstock
A ciprusi székhelyű IronFx Global Ltd. online kereskedési platformon szolgáltatást nyújtó vállalkozás nem teljesíti a kifizetési megbízásokat, így az ügyfelek nem jutnak hozzá pénzeszközeikhez - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az ügyfélszolgálatára érkezett jelzésekre hivatkozva.

A jegybank értesítette a ciprusi pénzügyi felügyeleti hatóságot (CySec), mivel Magyarországra irányuló, határon átnyúló szolgáltatást végző külföldi intézmények felügyelete nem tartozik az MNB hatáskörébe. A CySec válasza szerint vizsgálat van folyamatban az IronFX Global Ltd. befektetési cég ellen a jogszabályok megsértésének gyanúja miatt. Az MNB felhívta az érintett befektetők figyelmét, hogy az esetleges kártérítési igényt is tartalmazó panaszukat jutassák el a hatáskörrel rendelkező ciprusi pénzügyi ombudsmanhoz complaints@financialombudsman.gov.cy e-mail címre.

Szerző

Uniós jogot sért a magyar cafeteria-szabályozás

Több ponton is ellentétes az uniós joggal a magyarországi cafeteria-szabályozás - foglalt állást csütörtökön a luxembourgi Európai Bíróság főtanácsnoka.

A főtanácsnoki indítvány még nem ítélet, és nem is kötelezi a bírákat döntésük későbbi meghozatalakor. A főtanácsnok feladata, hogy független jogi álláspontot fogalmazzon meg a jogvitában. Yves Bot úgy látja, hogy a vállalkozások letelepedési szabadságát jogellenesen korlátozza az a magyar jogszabály, amelynek értelmében a külföldi vállalkozások fióktelepei nem bocsáthatnak ki SZÉP-kártyát. A francia jogász szerint az is sérti az uniós jogot, hogy csak részvénytársaságok vagy kft.-k végezhetnek ilyen tevékenységet, mert a tagállamok nem írhatják elő, hogy a szolgáltató milyen formában működjön.

Bot úgy véli, hogy az is ellentétes az uniós szabályokkal, hogy SZÉP-kártyát csak azok bocsáthatnak ki, akiknek minden nagyvárosban van ügyfélszolgálati irodájuk. A főtanácsnok állásfoglalása szerint a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak az Erzsébet-utalvány kibocsátására vonatkozó monopóliuma ellentétben áll a letelepedés és szolgáltatásnyújtás alapszabadságával.

Szerző