Csak vicc volt a lap megtámadása

A török miniszterelnök azt közölte, elítéli, hogy pártja egyik képviselője verbális támadást intézett a Hürriyet ellenzéki lap egy újságírója ellen.

Mint Ahmet Davutoglu fogalmazott, nem tartja helyénvalónak ezeket a kommentárokat, függetlenül attól, ki mondja ezeket. Szerinte azonban nem volt szó rosszindulatú megnyilatkozásról. Abdurrahim Boynukalin, az AKP képviselője gyújtó hangú beszédet mondott az AKP ifjúsági szervezetének tagjai előtt, a Hürriyet székházánál. Úgy fogalmazott, abban hibáztak, hogy nem támadtak korábban a Hürriyetre. A kormányfő azt mondta, az esetről beszélt a képviselővel, s figyelmeztette arra, oda kell figyelnie arra, mit mond. Múlt héten tüntetők az ellenzéki lap több épületét is megtámadták.

Szerző

Jó hírt kapott a miniszterelnök

Jó hírt kapott Matteo Renzi a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettől. Az OECD ugyanis 2015-re szóló jelentésében 0,7 százalékos GDP emelkedést jósolt Itáliában. 

A májusi előrejelzés még csak 0,1 százalékos emelkedésről szólt. Ugyanakkor a 2016-os gazdasági előrejelzése szerint a jövő évi emelkedés a vártnál kevesebb, 1,3 százalékos lesz. Ez ugyan nem tekinthető jelentős emelkedésnek, abból a szempontból mégis siker a kormány számára, hogy az ország évek óta recesszióban van. Az OECD összességében nem fest túl fényes képet a világ gazdaságáról, ezt elsősorban a kínai gazdasági teljesítmény lelassulása idézi elő.

Catherine Mann, az OECD vezető közgazdásza emlékeztetett arra, hogy Renzi kormánya keresztülvitte a Jobs Actként ismertté vált munkaügyi reformcsomagot. A jelentés szerint a kabinet lépéseket tesz a munkanélküliség visszaszorítására. Jelenleg 12 százalékos az országban az állástalanok aránya.

Szerző

Őrizetbe vették a kormány tagjait

A nyugati-afrikai Burkina Fasóban, négy héttel a tervezett parlamenti választás előtt, a hadsereg túszul ejtette az ideiglenes kormány tagjait. 

Egyelőre nem világos, katonai puccs történt-e, de valószínűsíthető, hogy a tavaly leváltott Blaise Compaoré elnökhöz hű katonák léptek fel az államfő feltételezett politikai ellenfeleivel szemben. Ezt támasztja alá, hogy Moumina Cheriff Sy, az ideiglenes parlament elnöke szerint a kormány tagjait a volt államfőhöz hű elnöki gárda tagjai vették őrizetbe.

Ban Ki Mun, illetve az Egyesült Államok és az ENS Biztonsági Tanácsa is az ideiglenes kormány tagjainak azonnali elengedését követelte. Az amerikai külügyminisztérium minden olyan kísérletet elítélt, amikor erőszakkal akarják átvenni a hatalmat.

Blaise Compaoré 27 évig volt hatalmon az országban. A tavalyi tömegtüntetések után lemondásra késztették. Az országban október 11-án új választásokat rendeznek, amelytől a demokráciához való visszatérést remélik. Burkina Faso a világ legszegényebb államai közé tartozik. Egyelőre kérdéses, hogy mi az elnöki gárda célja.

Szerző
Témák
Burkina Faso