Előfizetés

Népszerű a kártyás csekkbefizetés

Egyre többen fizetik be bankkártyával a csekkeket, az új rendszer bevezetése után eltelt három hónapban összesen 2,7 millió darab csekket fizettek be így az ügyfelek, 25 milliárd forint értékben - közölte szerdán a Magyar Posta. A régi POS terminálokat - összesen ötezret - a nyáron cserélték le, így a költséges készpénzfelvételi tranzakció helyett a csekkeket ma már kártyával is befizethetik az ügyfelek. 

Az új élehetőséggel pedig egyre többen élnek: jelenleg az összes csekk csaknem 10 százalékát fizetik be bankkártyával az ügyfelek a postákon, de ez az arány fokozatosan emelkedik. A bankkártyás vásárlási tranzakció bevezetése előtt fél év alatt fizettek be 2,7 millió csekket bankkártya-használattal, ebből pedig az látszik, hogy a csekkbefizetéshez igénybe vett bankkártya használat intenzitása megduplázódott.

A közleményben emlékeztetnek, a posta 2015-ben az év elején kötelezővé tette a csekk QR-kód feltüntetését, februárban pedig bevezette a csekkbefizető automatákat. A csekk QR-kód beolvasásával a Magyar Posta mobil applikációján keresztül eddig több mint 200 ezer csekket fizettek be az ügyfelek csaknem 2 milliárd forint értékben. A csekk QR-kódos befizetések többsége munkaidőn kívül és munkaszüneti napokon történik. A posta az elmúlt két évben pénzügyi portfólióját is megújította, jelenleg 46 ezer ügyfélnek van posta bankszámlája, több mint 35 ezernek pedig befektetési számlája. A posta által közvetített megtakarítási állomány 540 milliárd forint, amelynek csaknem háromnegyedét állampapírban helyezték el az ügyfelek.

Méreggé vált talajvíz

J.D.
Publikálás dátuma
2015.09.17. 07:12
A szakember szerint a talajvíz szennyezettsége a legaggasztóbb, de a polgármester állítja: senki sincs veszélyben FOTÓ: TÓTH GER
Riasztó mennyiségű méreganyag van a budapesti Illatos úti vegytelep környéki talajvizekben az önkormányzat vizsgálata szerint. A ferencvárosi vezetés nem akarta a szélesebb nyilvánosság számára elérhetővé tenni a teljes jelentést, kedden azonban mégis megtették. A környezetvédők szerint cselekedni kell, a polgármester azonban nyugalomra int: senki sincs veszélyben.

Óriási szennyezést mértek az Illatos úti állatmenhely talajában és talajvizében, de a környéken lévő lakótelepeken vett minták szerint is nagyon sok méreganyag van a vízben és a földben, amelyek mennyisége jócskán meghaladja a biztonságos határértéket. A korábban kiadott önkormányzati közlemény szerint nincs ok aggodalomra, a vegyiművek területén kívüli szennyezés nem igényel azonnali beavatkozást, a talajban és a talajvízben növényvédő szer maradványok csak "nyomnyi mennyiségben" találhatóak. Baranyi Krisztina, az Együtt helyi önkormányzati képviselője azonban rámutatott, hogy ez a "nyomnyi mennyiség" a valóságban több tízszeres, estenként százszoros határérték-túllépést jelent.

A hírek szerint az önkormányzat nem akarta kiadni a vizsgálatról szóló jelentést, mondván, el akarják kerülni a pánikkeltést. Múlt hét csütörtökön azonban felkerült Ferencváros weblapjára egy csaknem ötven oldalas anyag, amely - ahogy arra Baranyi felhívta a figyelmet - ugyan nem a teljes dokumentum, de az ott közölt adatok is aggodalomra adhattak okot: kiderült, hogy az Aszódi úti lakótelepen és a József Attila-lakótelepen vett talajminták szerint a környéken a DDT (erős rovarirtó szer) szennyezettség hússzorosa a megengedettnek, a talajvízből vett minták pedig nyolcvan, illetve százszoros DDT szennyezést mutattak ki. Baranyi Krisztina szerint az eredeti dokumentumban ennél jóval megrázóbb adatok is szerepelnek, az elhallgatás helyett pedig a lakosságot kellene tájékoztatni. A politikus a részletes szakértői anyagért közérdekű adatigénylést is benyújtott.

Nem kellett sokat várni, hogy az önkormányzat meggondolja magát, pánikkeltés ide vagy oda, kedden nyilvánossá tették a teljes jelentést, amelyből egyebek mellett kiderült, hogy a József Attila-lakótelepben a talajban található higany mennyisége kétszerese a megengedettnek, az arzén pedig négyszerese, a mérgező PAH vegyületek pedig ötszörös mennyiségben vannak jelen a talajban. A legrosszabb értékeket az Illatos úti ebtelepen mérték, itt a talajvíz benzoltartalma 7300-szorosa a megengedettnek, a klórbenzol pedig 19 000-szerese.

Baranyi úgy véli, az Illatos úton azonnal meg kellene kezdeni a kárfelmérést, s hogy ez minél hamarabb megkezdődhessen, a politikus levélben hívta fel a környezetvédelemért felelős miniszter, a környezetvédelmi hatóság és más egészségügyi hatóságok figyelmét a mérések eredményeire. Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag szakértője szerint további alapvető mérésekre lenne szükség ahhoz, hogy az emberi egészségre vonatkozó kockázatokról részletes képet kapjunk. A szakember szerint a talajvíz szennyezettsége a legaggasztóbb, a szennyezés pedig az Illatos árok és a Duna irányába terjed, de a Pesterzsébeten és Kispesten élőket is veszélyeztetheti.

"Senki nincs veszélyben, senkinek nem kell félnie a lakótelepeken. Eddig sem halt meg senki és ezután sem fognak" - mondta Bácskai János. Ferencváros fideszes polgármestere szerint az önkormányzat már mindent megtett, a lakosság és az érintett hatóságok tájékoztatásán kívül más feladatuk nincs. A politikus cáfolta, hogy a teljes jelentés ne lett volna elérhető, szerinte azt eddig is bárki megnézhette a hivatalban. "Nemrég beszéltem az ebtelep vezetőjével, ő sem érti, miért kell a médiában pánikot kelteni. Már 1992 óta mindenki tudja, hogy a kutyatelep rajta van a szennyeződésen. Az ott lévő kutakat nem használja senki, onnan szennyeződés nem juthat ki" - állítja a polgármester, hozzátéve: a jelentést megküldték az ÁNTSZ-nek is, a maradék hordók elszállítása pedig decemberre befejeződik.

Simicska fél lábbal Veszprémben

Publikálás dátuma
2015.09.17. 07:07
FOTÓ: MAGYAR NARANCS/NÉMETH DÁNIEL
Budapestről Veszprémbe készül áttenni a székhelyét Simicska Lajos – legalábbis erre következtetett a Blikk. A lap megtalálta azt a patinás épületet a város főterén, amelyet a milliárdos vállalkozó éppen most újíttat fel. Az épület kívül szinte teljesen kész, de még legalább tíz munkás dolgozott a belső rész kialakításán. 

A lap által faggatott munkás nem adott ki információkat: „nem nyilatkozhatok”, azt sem mondhatta meg, kinek a megbízásából dolgozik. A közeli kisboltosok közlékenyebbnek bizonyultak, ők már tényként kezelik, hogy rövidesen a vállalkozó költözik a szomszédjukba. Én már többször is láttam Simicskát az épület előtt, úgy tűnt, a felújítást koordinálja. Mindig nadrágtartót viselt – osztotta meg az egyik leendő szomszéd.

A város egyik ingatlanközvetítője is tudott arról, hogy Simicskáé lett az ingatlan. Az épület évekig egy hivatalnak adott otthont, utána sokáig üresen állt, nem tudták eladni. Valamikor nagypolgári lakásként funkcionált – mondta a szakember, aki az értékét mintegy 150 millió forintra becsülte. A Blikk megkísérelte elérni telefonon Simicska Lajost is, hogy megtudják tőle, miért költözik vidékre, és mindez nem okoz-e nehézséget cégei irányításában. Kíváncsiak lettek volna arra is: az Orbánnal folytatott csatározásának köze van-e mindehhez, netán családja biztonságát félti. (A kormányfőt illető trágár jelzős beszólás után Simicska egy interjúban arra is célzott, hogy a barátság ilyen éles megszakítása után talán az élete sincs biztonságban.) A vállalkozó azonban nem vette fel a telefont.

Közben Simicska nem adja fel vállalkozását. A Hír TV Kovács Kokó István olimpiai bajnok és profi világbajnok ökölvívó mellett több ismert tévést – Veiszer Alinda, Reisz András, Szöllősi Györgyi – is leszerződtetett, a csatornánál fejlesztések indulnak, és magasabb bérekkel igyekszik megtartani több munkatársat. A Népszava értesülései szerint, az, hogy Simicska leköltözik Veszprémbe nem befolyásolja az üzleti vállalkozásait. Budapesti irodáját megtartja, sőt hetente kétszer a fővárosban fog tartózkodni.