Előfizetés

Sok halott az utahi áradásokban

Publikálás dátuma
2015.09.17. 07:35
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/GEORGE FREY
Legalább 16 személy, köztük hat gyermek vesztette életét az Egyesült Államokbeli Utah államban történt áradásokban. Teljesen elárasztotta a víz egyebek mellett a Zion Nemzeti Parkot. Az áradás hétfőn érte el a szövetségi államot, de csak sz.erdára kezdett fény derülni arra, mekkora kár keletkezett.

A halottak közül tizenketten két család tagjai voltak: gépkocsijukkal Hildale kisváros felé tartottak, amikor autójukat magával rántotta az árhullám. Hárman túlélték a tragédiát, egy további személyt eltűntként tartanak nyilván – mondta el Michale Catwin, Hildale város polgármesteri hivatalának szóvivője. A további három halálos áldozat a Las Vegastól északkeletre található Zion Nemzeti Park látogatója volt. Félő, hogy az áldozatok száma tovább emelkedik, miután ebből a csoportból további négy személyt eltűntként tartanak nyilván. A nemzeti parkban lévő Canyonokat a heves esőzések miatt lezárták.

Hol a legjobb megöregedni?

Publikálás dátuma
2015.09.17. 07:33
Kelet-Európát is érinti a lakosság öregedése: a 60 évnél idősebbek aránya hamarosan eléri a 30 százalékot FOTÓ: EUROPRESS/THINKS
Az Age International legújabb jelentése szerint Svájc számít a legjobb helynek a megöregedéshez. Az alapítvány éves indexe számos indikátoron alapul: többek között a jövedelembiztonság, a nyugdíjlefedettség, a várható élettartam, az oktatási és foglalkoztatási helyzet, a társadalmi kapcsolatok és a fizikai biztonság értékelésén. Magyarország a 96 ország listáján a 39. helyen végzett.
Kelet-európai országok összesített helyezése a listán
Cseh Köztársaság 22.
Észtország 23.
Szlovénia 26.
Grúzia 29.
Lengyelország 32.
Lettország 35.
Magyarország 39.
Szlovákia 40.
Örményország 43.
Románia 45.
Bulgária 49.
Albánia 53.
Horvátország 61.
Litvánia 63.
Fehéroroszország 64.
Oroszország 65.
Szerbia 66.
Montenegró 68.
Ukrajna 73.
Moldova 77.

A Global AgeWatch Index az idős emberek életminőségét méri szerte a világon. Ezen a listán idén Svájc érte el az első helyet, mert bár a jövedelem biztonsága tekintetében csak 27. helyen végzett, azonban egészség, oktatás és foglalkoztatás szempontjából a második helyezett lett, míg támogató környezet szempontjából vezeti az országok listáját. A biztositasiszemle.hu ismertetése szerint az alapítvány 96 országot rangsorol, a legutolsó helyen Afganisztán található. Az ország jövedelembiztonság tekintetében a 83. helyen végzett, míg társadalmi környezet és egészség szempontjából a 95., illetve 96. helyen.

A top 10-es listán egyedüli ázsiai országként Japán kapott helyett, méghozzá a nyolcadikat. Japánban a legmagasabb ugyanis a 60 évesek várható élettartama: ők további átlag 26 évvel számolhatnak még. Ezzel szemben például Afganisztánban mindössze 16 évet élnek még átlagosan a 60 évesek. A jelentés szerint az idősek aránya a társadalmon belül világszerte növekszik: 2050-re az indexben szereplő 96 ország közül 46 „hiper-öregedőnek” számít majd, ahol a lakosság legalább 30 százaléka 60 év feletti lesz.

Az index azért foglal magában mindössze 96 országot, mert a többi országban hiányosak az adatok: 93 ország esetében például az időskori szegénységre vonatkozó adatok nem ismertek. A nemek közötti egyenlőtlenség az idősek körében szintén kiemelt szempont az index számításakor. Globálisan az 55-64 év közötti nők 46,8 százaléka gazdaságilag aktív, szemben a férfiak 73,5 százalékával. Az Age International szerint a nemi diszkrimináció és az időskori egyenlőtlenségek igen negatívan hatnak az idősebb nőkre.

Az alapítvány igazgatója szerint sokkal pontosabb adatokra lenne szükség ahhoz, hogy a kormányok valóban fel tudjanak készülni a demográfiai változásokra. E nélkül az idősek, de különösen az idős nők továbbra is a társadalom peremére fognak szorulni a világ számos részén – figyelmeztetett Chris Roles. Hazánk a 96-os listán a 39. helyen végzett, megelőzve például Szlovákiát. A jövedelembiztonság dimenziójában a 38. helyen,

egészségügyi szempontból 57. helyen, oktatás és foglalkoztatás tekintetében 41. helyen, míg támogató környezet szempontjából mindössze a 60. helyen szerepelünk. A szomszédos Ausztria a listán 13., Finnország a 14. helyre került.

Ami a kelet-európai országokon belüli eredményünket illeti, az ebben a régióban szereplő 20 országból a 7. helyen végeztünk. Ebben a térségben a legjobb az idősek helyzete a Cseh Köztársaságban, amit Észtország és Szlovénia követ, míg a legrosszabb eredményt Moldova, Ukrajna és Montenegró érték el. A lakosság öregedése Kelet-Európát is érinti: a jelentés szerint 2050-re a 20 országból 19 esetében 30 százalék feletti lesz a 60 évnél  idősebbek aránya.

A tíz legjobb ország az idősek szempontjából
1. Svájc
2. Norvégia
3. Svédország
4. Németország
5. Kanada
6. Hollandia
7. Izland
8. Japán
9. USA
10. United KingdomCiprasz reménykedik a Sziriza győzelmében

Alekszisz Ciprasz volt görög miniszterelnök meggyőződését fejezte ki, hogy pártja, a Sziriza győzelmet arat a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson. Biztosnak nevezte, hogy a voksoláson a baloldali tömörülés bizonyul a legjelentősebb politikai erőnek. „Úgy vélem, abszolút többséget is szerezhetünk” – fejtette ki Ciprasz az Euronewsnak adott interjújában.

A volt miniszterelnök szerint pártja bizonyította, hogy képes a kormányzásra. Alkalmas arra, hogy „az országot Európában tartsa, s elejét vegye a gazdasági katasztrófának”. Hozzátette, felkészültek arra is, hogy nem szereznek többséget a parlamentben. A legutóbbi felmérések nem támasztják alá Ciprasz derűlátását. Az irodák vagy fej-fej mellett látják a két legerősebb pártot, a Szirizát és a konzervatív Új Demokráciát (ND), vagy, ha nagyon csekély, jócskán hibahatáron belüli fölénnyel, az utóbbit látják az élen.

Közben az euróövezet azon munkálkodik, hogy mielőbb talpra állítsa a bankok nyári bezárása után különösen nehéz helyzetbe sodródott görög bankrendszert. Azért akar gyors lépéseket Brüsszel, mert attól tart, hogy a kiegyensúlyozatlan belpolitikai viszonyok miatt elhúzódik a kormányalakítás, így a kabinet nem lesz képes érdemi döntések meghozatalára – írta a Financial Times. Annyi bizonyos, hogy bankokat érintő változások nem érintik a 100 ezer euró alatti betéteket. Ezek biztonságát az uniós jog is garantálja.