Előfizetés

Könnygáz, harckocsi, vízágyú - Káosz készülődik a határon

A magyar rendfenntartók könnygázt vetettek be szerda kora délután a régi horgos-röszkei, úgynevezett Horgos 2 határátkelőhelynél, amikor a migránsok egy kisebb csoportja megpróbált áttörni az utat eltorlaszoló kapun.

A magyar rendfenntartók vízágyúkat helyeztek el a kapu előtt. A migránsok pedig "Kinyitni, kinyitni" felkiáltásokkal igyekeznek őket meggyőzni, hogy nyissák ki a kapukat. A határ felett helikopter köröz, egyes beszámolók harckocsikról is beszélnek, és a TEK-esek is megjelentek.

A migránsok több száz fős csoportja indult el az új horgos-röszkei átkelőről a régi átkelő felé, mert úgy értesültek, hogy ott kinyitották a határt. A rohanás közben hátrahagyták csomagjaikat, sátraikat, élelem- és vízkészleteiket.

A délután során a migránsok kisebb-nagyobb csoportja időnként skandálásba, fütyülésbe és a szerb-magyar határon felállított kerítés döngetésébe kezdett szerdán is, ám nagyobb rendbontás nem történt - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. 

Az atv.hu dél körül azt közölte, hogy a migránsok egyik hangoskodó csoportja ultimátumot adott a magyar hatóságoknak az M5-ös autópályán fekvő átkelőnél, hogy ha 13 óráig nem nyitják ki a kaput, akkor akcióba lendülnek. Ilyen incidens ott nem történt, a másik átkelőnél viszont továbbra is feszült a helyzet.

Lásd még: Megindult a "vadászat" a határsértőkre - Támadják a kerítést Horgosnál

Lázár mégis megy a kormányból?

Publikálás dátuma
2015.09.16. 17:15
Fotó: Tóth Gergő
Távozhat posztjáról Lázár János. Október 1-jétől a miniszterelnök politikai kabinetfőnöke lesz Rogán Antal, a szerdán kezdődő velencei Fidesz-frakcióülésen új frakcióvezetőre tesz javaslatot Orbán Viktor.

A Miniszterelnökség vezetője korábban egyértelművé tette, ha a Fidesz frakcióvezetője Orbán közvetlen közelébe kerül, ő feláll, akkor pedig saját emberei is távoznak a kancelláriáról, mert ragaszkodnak hozzá. Kormányzati forrásunk szerint Rogán kinevezését azért erőltette a miniszterelnök, mert őt tudja a legerősebben kézben tartani, míg Lázár több megnyilatkozása szembement Orbánnal.

A Figyelő augusztus közepén szellőztette meg, hogy Lázár karrierjében meglepő fordulat következhet be. A miniszter, aki jelenleg Orbán Viktor után a legerősebb kormánytagnak számít, egy időre kiszállhat a politikából, és német barátai tanácsára átnyergelhet az üzleti életbe. Hónapokkal korábban már arról lehetett hallani, hogy a miniszterelnök ősztől "előlépteti" Rogánt és politikai kabinetfőnököt csinál belőle. Ilyen pozíció jelenleg nem létezik. A kiszivárgott tervek szerint Rogán ugyan a Miniszterelnökségen dolgozna, de nem a tárcát vezető Lázár, hanem közvetlenül Orbán Viktor beosztottja lenne. "Ha változtatni akar, akkor az az ő dolga" - reagált az egyik akkori csütörtöki tájékoztatóján Orbán esetleges tervére a Miniszterelnökség vezetője, de hozzátette, hogy ő maga is fenntartja a változtatás jogát. Ezzel jelezte, ha Rogán kabinetfőnök lesz, nem biztos, hogy tovább akarja vezetni a Miniszterelnökséget.

A kabinet létrehozása azért hozhat teljesen új rendszert, mert így Orbán alatt közvetlenül dolgozik majd egy olyan csapat, amely végigviszi a kormányon a miniszterelnök akaratát. A kabinetfőnök alatt komoly apparátus működhet, főosztályokkal, osztályokkal, így az államigazgatás minden területének lehet majd felelőse. Lázárnak állítólag nem Rogánnal van baja, hanem a felelősségek megkettőzésével, ami a miniszter szerint a működés rovására mehet. A Fidesz két "erős" politikusa korábban háborúzott egymással, sokak szerint erre a konfliktusra vezethető vissza, hogy tavaly egymás után kerültek nyilvánosságra kellemetlen ügyek Rogánról és Lázárról. A két politikus arra gyanakodott, hogy a másik szivárogtat róla, végül kiegyeztek egymással. Rogán a Magyar Időknek adott szeptemberi interjújában rendkívül tehetséges, jó vezetőnek nevezte Lázárt, akivel kiválóan együtt lehet működni, ha az ember erre törekszik. "Én pedig erre törekszem" - fogalmazott.

A Miniszterelnökség vezetője egyébként csütörtöki tájékoztatóin tesz olyan kétértelmű megjegyzéseket, amelyekkel jelzi, nem mindenben ért egyet a miniszterelnökkel. Például szerinte nem kellene állami pénzt tenni a fociba, látványosan nem akart a MET-tel foglalkozni, kicsit odamondott Mészáros Lőrincnek, ellenezte, hogy Csányi Sándor OTP-vezér állami kitüntetést kapjon.

Elkezdődött: katonák, rendőrök a magyar-román határon

Megkezdődött a határkerítés építésének előkészítése szerdán a román határnál, a magyar, a szerb és a román határ metszéspontjában található Kübekházánál - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Egyelőre az látható, hogy facölöpökkel kijelölték a leendő határkerítés helyét onnan, ahol befejeződik a szerb-magyar határra kiépített műszaki zár. 

A területet, vagyis az érintett román-magyar határszakaszt rendőrök és katonák biztosítják. Molnár Róbert, Kübekháza független polgármestere a helyszínen elmondta: a kerítés folytatásának előkészítéséről meghozott kormányzati döntést követően Csampa Zsolt, a belügyi tárca önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkára tájékoztatta arról, hogy a Maros torkolatág a román-magyar határon is folytatják a határkerítés építését.

Hozzátette, nem ért egyet a döntéssel, és nagyon sajnálja, ugyanis ennek nyomán megszakad a kapcsolat a szomszédos magyarlakta szerbiai és romániai településekkel. Felidézte, hogy 1997 óta minden évben közös pikniket tartanak a hármas határ metszéspontjában, a szerbiai Magyarmajdán és a közigazgatásilag ahhoz tartozó Rábé, valamint a romániai Óbéba település lakóival. A négy falu hivatalosan is testvértelepülés - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy ezzel megszakad a kapcsolatuk a testvértelepülésekkel, hiszen a látótávolságnyira eső Óbéba 70 kilométerre kerül tőlük. Az ugyancsak a határ szomszédságában található Magyarmajdán és Rábé felé pedig 40 kilométer az út - mondta a polgármester. Arról is beszámolt, hogy szerda délelőtt helikopterrel látogatást tett a honvéd vezérkar főnöke a falu határában.