Újra napirenden a kötelező drogteszt

Publikálás dátuma
2015.09.16. 07:12
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Ismét előkerült az elfeledettnek gondolt széles körű drogteszt ötlete, mellyel tavaly decemberben Kocsis Máté állt elő. A fideszes polgármester-kommunikációs igazgató kötelezően szűrné a diákokat, a politikusokat, és az újságírókat. Az erről szóló szakértői dokumentum hamarosan a kormány elé kerülhet.

Némiképp megváltozott tartalommal, de a kormány is megtárgyalhatja a 18 év alattiak, a politikusok, és az újságírók kötelező drogtesztjének ötletét – tudta meg a Népszabadság. A lap birtokába került szakértői dokumentumot Pintér Sándor és Balog Zoltán előterjesztésében vitathatják meg. A téma vizsgálatával megbízott két miniszter csak részlegesen és több lépcsős, fokozatos bevezetés mellett találta kivitelezhetőnek Kocsis Máté nagy visszhangot kiváltott indítványát – értesült a lap.

Az úgynevezett drogtesztügy december eleje óta van függőben. Az eredetileg, a kormánypártok kommunikációs elterelő „hadműveleteként” bedobott elképzelés a 18 év alatti fiatalokat, a politikusokat és az újságírókat kötelezte volna drogszűrővizsgálatra. Bár az ötlet fölbukkanásának első pillanatában kiderült: az alaptörvény és még egy sor jogszabály módosítása nélkül megvalósíthatatlan, a Fidesz-frakció december 8-án mégis döntött arról, hogy feltételekkel ugyan, de támogatja Kocsis Máté javaslatát.

A szakértői jelentés elkészítésében több mint egy tucat szervezet vett részt, köztük minisztériumok, szakmai társaságok is. A dokumentum - noha alaposan körbejárta a problémát - ugyanarra jutott, mint azt a múlt év végén megjelent újságcikkek jelezték, hogy az intézkedés bevezetése meglehetősen aggályos. Azt is jelzik, ha mindenképpen elszánt a kormány a kötelező szűrésre, az, csak lépcsőzetes és hosszan elnyújtott folyamat lehet. A jelentés az önkéntesség elvére alapozott iskolai drogtesztet ajánlja. A vizsgálathoz a szülő és a gyerek beleegyezésére is szükség lenne. A drogtesztet az iskolaorvosra bíznák, költségeit a társadalombiztosítás finanszírozná. A háttérszámítások szerint csak a 12-18 évesek kötelező tesztelése évente mintegy 70 milliárd forintba kerülne.

A politikusok és újságírók kötelező szűrése még aggályosabb, mert az sem világos, hogyan határozzák meg kikre terjedjen ki. Már az sem egyszerű, hogyan döntik el, ki az újságíró és ki a politikus. Ráadásul a különleges személyes adatokat – így a szenvedélybetegségre vagy bűnügyi információra vonatkozókat – az érintett beleegyezése nélkül nem lehet nyilvánosságra hozni. Enélkül azonban a kötelező teszt értelmetlenné válik. Míg a 2002-2010 közötti baloldali kormányok évente átlagosan egymilliárd forint fölötti összeget költöttek drogmegelőzésre, addig ez 2015-ben mindössze 355 millió.

A drogtesztről kifejtette markáns véleményét Zacher Gábor toxikológus is. Egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon 800 ezer alkohol és 20 ezer kábítószerfüggő él. A kábítószer-használat népegészségügyi veszélye az alkoholéhoz képest elenyésző. Ráadásul a Kocsis-féle drogteszt annyiba kerülne, mint a teljes magyar lakosság átfogó egészségügyi vizsgálata. A téma felelevenítése kapcsán a főorvos a Népszava kérdésére elmondta, a kábítószer-gyorstesztek szinte alig alkalmasak a szűrésre, ráadásul a gyorsan megjelenő új anyagokat sem tudják jelezni.

Ahhoz, hogy az alapos vizsgálatokhoz szükséges infrastruktúrát kiépítsék, az első évben 100 milliárdos beruházás szükséges – elsősorban gépek, felszerelések beszerzésére. A jelenlegi kapacitás – hat ilyen feladatra alkalmas gép működik hazánkban – évi 50-60 ezer minta elemzésére alkalmas. Ez alig fedi le az egészségügy, és az igazságszolgáltatás szerveinek igényét. Mint mondta, egy kórházban fekvő beteg mintájának vizsgálata akár 4 hétbe is beletelik, hiszen ez nem azonnali eredményt produkáló eljárás. Az egyszeri beruházások mellé emellett szakemberek képzésére, és foglalkoztatására is költeni kellene, továbbá évente biztosítani a szükséges fogyóeszköz-, és anyagigényt.

Szerző

50 ezer lesz a minimálbéres nyugdíj

Publikálás dátuma
2015.09.16. 07:07
Illusztráció: Thinkstock
Mintegy havi 50 ezer forint nyugdíjra számíthatnak azok a középkorú adózók, akik egész életükben minimálbérre voltak bejelentve vagy kényszervállalkozóként dolgoztak ekkora jövedelem mellett - írta a Magyar Hírlap az Aegon felmérésére hivatkozva.

 A felmérésből az is kiderül, hogy a jobban keresők negyede szerint családi támogatás nélkül nem lesz elég pénze a nyugdíjas éveiben, a válaszadók harmada pedig attól tart, hogy nem fogja tudni kifizetni a gyógyszereit, vagy más egészségügyi költségeket öregkorára.

Szerző

Borzasztó állapotok uralkodnak a tököli rabkórházban

Túlzsúfolt kórtermek, fáradt személyzet, állandósult szakemberhiány, lesújtó higiéniás körülmények - lázat, testsúlyt, vérnyomást néha hetekig nem mérnek a tököli rabkórházban, ahol ezért alapjogok is sérülhetnek - írta a Magyar Nemzet Székely László jelentésére hivatkozva.

Az alapvető jogok biztosa tavasszal vizsgálta meg a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházát. A jelentés szerint A szakemberhiány miatt még az egyszerűbb töréseket, zúzódásokat is külső egészségügyi intézményekben kell ellátni. Az intézményi létszám sem elegendő a feladatok ellátásához, a végrehajtó állomány tagjainál a "börtönstressz" tüneteit is észlelték. Az alapvető jogok biztosa az állapotok javítása érdekében felkérte a kormányt, hogy teremtse meg a tököli rabkórház bővítésének és korszerűsítésének pénzügyi feltételeit.

Szerző