Előfizetés

Sokba kerültek a fociultrák a rendőrségnek

Publikálás dátuma
2015.09.16. 07:04
A Ferencváros szurkolóinak egy csoportja, az ultrák a Szusza-stadionnál az Újpest FC-Ferencváros mérkőzés előtt 2015. szeptember
Több mint 166 millió forintba került a rendőrségnek a szeptember 4-i Magyarország-Románia futballmérkőzés biztosítása és a zavargások megfékezése - közölte lapunk kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóosztálya. A "békés" szurkolók, két hete földi pokollá változtatták a Népliget környékét, a legjelentősebb kár a TIT Budapesti Planetáriumának az épületében keletkezett: a rendbontók akkor rongálták meg az épületet, amikor a Groupama Aréna környékéről a Népliget felé szorították vissza őket.

A parkban gyülekező tömeg pedig több bejárati ajtót betörve a Planetárium tetejére és párkányára felmászva randalírozott. Az ultrák szétszedték az épület lépcsőit, majd annak köveit dobálták, a biztonsági berendezéseket szétverték, a kamerákat és az antennákat használhatatlanná tették. Az épület oldalfalát pedig tiltott önkényuralmi szimbólumokkal csúfították. Lapunk megkeresésére a Planetárium közölte: a károk összegét pontosan nem tudni, de a betört ajtó, a megrongált antennák és kamerák, a kőpárkányok és a fal helyreállítása több millióba is kerülhet. Emellett a huligánok több autót is megrongáltak az környéken - köztük egy rendőrautót is.

A balhézó ultrák közül 15-en, a rendőrök közül 17-en sérültek meg az összecsapásokban, 51 ember előállítottak. Öt embert a múlt héten, gyorsított eljárásban bíróság elé állítottak hivatalos személy elleni erőszak miatt: a Pesti Központi Kerületi Bíróság mind az öt vádlottat bűnösnek találta. Hárman letöltendő börtönbüntetést kaptak, illetve öt évig nem látogathatják a Magyar Labdarúgó Szövetség rendezvényeit: "ezek a futballhuligánok ismét bizonyították, hogy nem tudják betartani a társas együttélés szabályait, így nem kaphatnak még egy esélyt. Ennek az ítéletnek üzenetértéke is van" - szögezte le Kajtor Gergely bíró az ítélethirdetéskor. Két további huligánt a bíróság 2-2 év börtönbüntetésre ítélt, ezek végrehajtását 5-5 év próbaidőre felfüggesztette, valamint 3 évig nem látogathatják az MLSZ által szervezett rendezvényeket. Egyelőre egyik ítélet sem jogerős.

Andy Vajna a TV2 kapujában

Publikálás dátuma
2015.09.16. 07:03
FOTÓ: Népszava
Andy Vajna meglépte azt a lépést, amelyről tegnap beszámoltunk: a kormánybiztos tulajdonában lévő Magyar Broadcasting Co. Kft. szándéknyilatkozatot fogalmazott meg a TV2 Média Csoport Kft. megvásárlására - tudta meg a VS.hu. Az ügylethez a vállalat egy osztrák tulajdonú magyarországi banktól vesz fel hitelt, a szerződéskötés csak ezt követően várható.

 A vételár nem ismert, de a TV2 régóta anyagi problémákkal küszködik, és csupán a tulajdonosi hitelek tartották életben, így vélhetően a kormánybiztos jó áron juthat hozzá a csoporthoz. Simon Zsolt és Yvonne Dederick annak idején úgy vette meg a televíziót az előző tulajdonos Pro7Sat1-től (P7S1), hogy a német médiavállalat meghitelezte nekik a vételárat - akkor 5 milliárd forint körüli összegről szóltak a pletykák. A törlesztés nehézkesen ment, mivel az állami megrendelések elmaradása és a reklámadó miatt a csatorna bevételei lényegesen megcsappantak. Emellett a Napi.hu emlékeztetett: a TV2 tavaly 7,9 milliárdos hitelt kapott egy külső vállalkozástól a tevékenységéhez. A kötelezettségállománya év végén meghaladta a 15,1 milliárd forintot.

A VS információi szerint a kaszinóiból is jócskán profitáló Vajnának nem kell sokáig aggódnia a bevételek miatt: készül ugyanis az a kormányrendelet, amely terjesztési díjat szab ki a kábeltévé-szolgáltatókra, amelyek ezentúl nem ingyen kapják meg a lehetőséget, hogy kínálatukban benne legyenek a nagy nézettséget hozó kereskedelmi csatornák, köztük a TV2. Ezt elvileg január óta szedhetnék, ám egy tavalyi kormányrendelet végül megakadályozta - sokak szerint a kormányzati körök többek közt így akarták döntéskényszerbe hozni Simonékat. Ez önmagában évente akár 5 milliárd forintnál is nagyobb összeget hozhat Vajnának.

Megírtuk: Simicska Lajos állítólag még megakadályozhatja az üzletet: a Figyelő szerint ugyanis a vállalkozót nem sikerült teljesen kigolyózni a TV2 mögül. A lap forrásai azt állítják, hogy a hitel törlesztésének egy részét Simicska finanszírozza, így neki is rá kell bólintania a tulajdonosváltásra. Erre nem sok esély van, tekintve, hogy a vállalkozó korábban sem tett szívességet Orbánnak, és leszögezte: nem hagyja magát, nem ad el semmit, az érdekeltségébe tartozó médiumokat hosszú távon kívánja fenntartani.

A Facebook-alapító bejelentette, amire mindenki várt

Publikálás dátuma
2015.09.16. 02:20
FOTÓ: Dan Kitwood/Getty Images
Hamarosan megjelenik a "nem teszik" gomb a Facebook közösségi hálózat felületén - közölte kedden a cég alapítója a kaliforniai Menlo Parkban.

Mark Zuckerberg emlékeztetett ara, hogy a felhasználók már régóta kérik egy ilyen lehetőség létrehozását. Gyakorlatilag azóta, hogy a "tetszik" gomb 2009-ben megjelent. 

"Rendkívüli nap a mai, mert ma van a napja annak, hogy elmondhassam, dogozunk rajta, és közel vagyunk a kipróbáláshoz" - jelentette ki.

Zuckerberg szerint az új gomb az együttérzés kifejezésére ad majd lehetőséget, nem pedig arra, hogy az egyes posztokat leszavazzák, mint a Reddit nevű közösségi oldalon. Az új gombot ehelyett olyankor lehet majd használni, amikor a "tetszik" gombra kattintás, vagy a szomorú mosoly posztolása nem alkalomhoz illő.