Kijárási tilalom a százezres városban

Ismételten kijárási tilalmat vezettek be a dél-törökországi Cizrében. A mintegy 100 ezres város a török kormányerők és a Kurd Munkáspárt közötti fegyveres konfliktus jelképévé vált. 

Már szeptember 4-én is kijárási tilalmat vezettek be a városban, amit a hatóságok szombaton feloldottak. Az ankarai belügyminisztérium múlt héten azt közölte, hogy a hadsereg és a szélsőséges kurd szervezet itteni összecsapásaikban több mint ötven személy vesztette életét.

Közben tüntettek Isztambulban is. A török rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal oszlatta fel a nagyrészt kurdokból álló tüntetők megmozdulását, akik a város központjában gyülekeztek – jelentette a dpa hírügynökség helyszínen tartózkodó riportere. A tüntetők kormányellenes jelszavakat skandáltak. Néhányan „béke” feliratú sálat, pólót viseltek. Nem derült ki, mi váltotta ki a rendőri beavatkozást.

Kurd fegyveresek rendőrőrsre támadtak Törökország délkeleti részén. Az akcióban két rendőr vesztette életét, s öten megsérültek. Válaszként a török hadsereg egy olyan hegyi szakaszt támadtak, ahol kurd fegyvereseket sejtettek. A török kormány és a kurd PKK közötti tűzszünet júliusi felmondása óta legalább száz török katona és rendőr halt meg. Recep Tayyip Erdogan elnök azt közölte, addig folytatják a fegyveres harcot, amíg „ki nem irtják az összes terroristát”.

Szerző

Véletlenül (!) gyilkoltak turistákat a katonák

Összesen 12 turistát ölt meg véletlenül az egyiptomi hadsereg, amikor szélsőséges iszlamisták után folytatott hajszát. A kairói védelmi minisztérium közlése szerint tíz személy megsérült. Az eset az egyiptomi sivatagban történt. 

A halottak mexikóiak, illetve egyiptomiak. A védelmi minisztérium és a rendőrség is azt közölte, hogy terroristákat kerestek, s azt hitték a turisták gépkocsijáról, hogy a dzsihadistákhoz tartoznak. A csoport olyan területen tartózkodott, amely polgári személyek számára tiltott zóna – hangoztatta Kairó.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök magyarázatot követelt a támadásért. A mexikói külügyminisztérium egyelőre az ország két polgárának halálát erősítette meg. Ez azonban nem végleges adat. Mexikó Egyiptomba akkreditált nagykövete öt kairói kórházban kezelt honfitársat keresett fel, akik állapota kielégítő.

Claudia Ruiz Massieu mexikói külügyminiszter is a tragédia teljes feltárását követelte Kairótól. Különbmegbízottat küldött az egyiptomi fővárosba, s elrendelte, hogy a szomszédos országokban szolgáló egyiptomi diplomáciai képviseletek tagjai is utazzanak Kairóba.

Az Egyiptom nyugati részén található sivatagi rész oázisainak köszönhetően népszerű a turisták körében. Ugyanakkor az iszlamista fegyveresek búvóhelye is.

Az Iszlám Állam egyiptomi szárnya augusztusban lefejezett egy horvát férfit, aki előzőleg egy francia vállalat számára dolgozott. Emellett az IS számos merényletet hajtott végre a térségben, illetve Kairóban is. Egy augusztus 20-án a fővárosban végrehajtott terrorakcióban 29 személy sérült meg.

Szerző
Frissítve: 2015.09.14. 12:08

Újabb referendumot terveznek Skóciában

Publikálás dátuma
2015.09.14. 07:40
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A skót nacionalisták újabb függetlenségi referendum megszervezésére tesznek javaslatot, jelentette be szombaton Nicola Sturgeon skót kormányfő.

A miniszterelnök elmondta, hogy pártja, a Skót Nemzeti Párt (SNP) a jövő évben sorra kerülő regionális választásokra készülve beiktatja programjába egy új „nemzeti konzultáció” megszervezését, egy második függetlenségi referendum előkészítésének ütemtervét is. A programot a párt októberi éves tanácskozásán mutatják be. A miniszterelnök asszony úgy értékeli, hogy az újabb népszavazásra öt-tíz éven belül kerülhet sor. Egy friss közvélemény kutatás szerint, ha most tartanák meg a referendumot, azon a függetlenségpártiak győznének, a skótok 55 százaléka támogatja jelenleg a kiválást Nagy-Britanniából. Az SNP támogatottsága is magas, a májusi nagy-britanniai választásokon a Skóciának járó 59 mandátumból 56-ot szerzett meg.

Szerző