Előfizetés

Marad az AKP élén a török elnök embere

Újraválasztották a török kormánypárt, az AKP élére Ahmet Davutoglu miniszterelnököt: az összes küldött rá adta a voksát. A száz százalékos eredmény nem meglepetés, senki sem számított palotaforradalomra a pártnál, amelynek erős embere továbbra is Recep Tayyip Erdogan elnök marad. Davutoglu kormányfőként ugyan megpróbált óvatosan nyitni az ellenzék, kivált a szociáldemokrata CHP felé, de illúzió lett volna azt hinni, hogy képes függetlenedni Erdogantól.

Davutoglu beszédében azt közölte, hogy a korrupció és a szegénység elleni harcot tartja a legfontosabb feladatának. Helyreállítják a „nemzeti egységet” – hangoztatta. Mint mondta, folytatják a gazdasági reformokat, s a „külpolitikai kezdeményezéseket”, valamint az igazságszolgáltatás átalakítását. Szót ejtett arról is, hogy vérfrissítésre törekszik az AKP-nál, s utalt arra, felszámolják azt a párton belüli rendelkezést, amely szerint egy képviselő csak három mandátomot szolgálhat. Az előrehozott választást november elsején rendezik meg, Erdogan célja, hogy az AKP kétharmados többségre tegyen szert a parlamentben, ezzel elnöki köztársaságot vezethetne be.

Az AKP kongresszusán megjelent Celso Luiz Nunes Amorim brazil kül- és védelmi miniszter, Rachid al-Ghannouchi, a tunéziai iszlamista al-Nahda párt vezetője, Ajad Allávi és Oszama al-Nudzsafi iraki alelnökök, Furkan Csako macedón államminiszter, illetve Abbasz el-Fasszi volt marokkói kormányfő.

Davutoglu a beszédében kerülte a dél-törökországi események elemzését. Pedig a helyzet hétvégén sem javult. Vasárnap is folytatódtak az összecsapások a Kurd Munkáspárt (PKK) és a török hatóságok között. Több összecsapásra is sor került a kurd fegyveresek és a török rendőrség között. Dél-Törökországban bomba robbant egy rendőrségi ellenőrző pontnál, két rendőr életét vesztette, öt súlyosan megsérült. A merényletet a PKK-nak tulajdonítják a hatóságok. Válaszképpen a török hadsereg egyik Sirnak tartománybeli támaszpontjáról légicsapást mértek a PKK feltételezett rejtekhelye ellen, ahol vélhetően a merénylet végrehajtói is elrejtőztek. A Cobra helikopterek által végrehajtott büntetőhadjáratban két kurd fegyveres vesztette életét.

Merénylet történt Silvan tartományban is, Diyanbakirban, ahol a kurd lázadók ugyancsak rendőrőrsre támadtak, egy tiszt itt is életét vesztette. Vasárnap feloldották a kijárási tilalmat Cizre városában, ahol több mint ötvenen vesztették életüket a kormányerők és a PKK fegyveresei közötti harcok nyomán. Ankara elrendelte a helyi polgármester leváltását, akit egyébként korábban 82 százalékos szavazati aránnyal választottak meg városvezetőnek Egyelőre nem is várható bármiféle enyhülés az újra elmérgesedett kurd-török konfliktusban. Erdogan arra tett ígéretet, hogy „a harc mindaddig folytatódik, míg egyetlen terrorista is létezik”.

Egy ír város a legbarátságosabb

Publikálás dátuma
2015.09.14. 07:32
Fotó: Europress Getty Images
Egy írországi település lett a világi legbarátságosabb városa az amerikai Travel + Leisure utazási magazin szavazásán. Galway neve valószínűleg a legtöbb magyarnak nem cseng ismerősen, pedig az amerikai utazók ódákat zengtek a 73 ezres városka lakóinak vendégszeretetéről.

A magazin arra hívja fel a figyelmet, hogy a helyiek kedvessége nagyon jót tesz az adott település idegenforgalmának. Ha a lakók szívesen útba igazítják a turistát, adnak nekik egy-két tippet egy kávézóra, vagy megmutatják a helyi süteményeket, az – az épületek és nevezetességek mellett – nagyon bevésődik a látogatók emlékezetébe, és másoknak is ajánlani fogják a várost.

Galwaybe nem csak a barátságos helyiek miatt érdemes ellátogatni. Ez az ír népzene egyik fellegvára, három hétig tartó, világhírű összművészeti fesztiválját a város július második felében rendezi. Érdemes megnézni a 11. századból való Lynch-kastélyt, az 1320-ban épült St. Nicholas-templomot vagy az 1846-ban alapított Galway-egyetemet is.

A világ 10 legbarátságosabb városa
1. Galway, Írország
2. Charleston, Dél-Karolina, Egyesült Államok
3. Dublin, Írország
4. Cork, Írország
5. Siem Reap (Angkor), Kambodzsa
6. Auckland, Új-Zéland
7. Melbourne, Ausztrália
8. Sydney, Ausztrália
9. Edinburgh, Skócia, Nagy-Britannia
10. Savannah, Georgia, Egyesült Államok

Összecsapás Jeruzsálemben

Néhány órával a zsidó újév kezdete előtt összecsapásra került sor a rendőrség és a tüntetők között a jeruzsálemi Templomhegyen (Mecsetek sétányán). Az AFP hírügynökség tudósítása szerint a konfliktusban részt vevő felek egymásnak ellentmondóan nyilatkoznak a történtekről. 

Palesztinok azt állították, hogy az izraeli rendőrök behatoltak az al-Aksza mecsetbe (az iszlám harmadik legszentebb helyére) ahol károkat okoztak. Hogy pontosan milyen kárt, arról nem szól a jelentés. Az izraeli rendőrség közleményben cáfolta ezt. A rendőrség szerint egy csoport fiatal palesztin elbarikádozta magát a mecsetben szombatról vasárnapra virradóra, arra készültek, hogy megakadályozzák a zsidó újév alkalmával a templomhegyre látogató zsidókat.

A palesztin tüntetők maszkokat viseltek, kövekkel és petárdákkal dobálták a rendőröket. Olyan csöveket is talált a hatóság, amelyek alkalmasak arra, hogy robbanóanyaggal töltsék meg, közölte a rendőrség. A tüntetést vasárnap délelőtt, könnygáz bevetésével számolták fel.